Kako izbrati brusilnik? Odločilnega pomena so funkcije, poraba energije in način upravljanja!

Na trgu najdemo široko paleto brusilnikov. Na prvi pogled se lahko razlikujejo le po videzu ali velikosti, a razlike so veliko večje in nekatere so resnično bistvenega pomena. Če želite, da brusilnik služi svojemu namenu, boste pri izbiri morali postopati zelo skrbno. Poglejmo si torej, kako izbrati pravi brusilnik.

Brusilnik ni namenjen zgolj brušenju, temveč ga lahko uporabljate tudi za rezanje, glajenje in odstranjevanje starih plasti barve in laka. Preden začnete z izbiro in nakupom brusilnika, preverite in jasno določite, za kateri namen ga boste uporabljali. Ugotoviti bi morali, ali želite brusiti majhne ali velike površine, ali želite materiale polirati ali narediti bolj hrapave ter ali boste želeli tudi obdelovati robove oziroma brusiti vogale itd. Obstaja cela vrsta pomembnih dejavnikov in vsaka vrsta brusilnika je primerna za nekaj drugega.

Kako izbrati brusilnik? Odločilnega pomena so funkcije, poraba energije in način upravljanja!

Osnovni dejavniki pri izbiri

Preden se poglobimo v osnovne specifikacije vsake vrste brusilnika, bomo pogledali osnovne dejavnike, ki jih velja upoštevati pri izbiri in so skupne vsem vrstam brusilnikov.

Funkcije

Pri izbiri brusilnika preverite, katere funkcije ponuja izbrani model. Izbirate lahko med številnimi funkcijami, med katere sodi varnostna varovalka, nadzor števila vrtljajev, zaščita pred povratnim udarcem, možnost vpenjanja zaščite pred povratnim udarcem, avtomatski vklop in izklop, vzdrževanje konstantne hitrosti in možnost odsesavanja prahu. Te lastnosti se pogosto odražajo tudi v ceni, zato je pametno primerjati različne možnosti.

Način upravljanja

Večino brusilnikov upravljamo z obema rokama, vendar obstajajo tudi izjeme, pri katerih za upravljanje potrebujemo samo eno roko. V takšnih primerih lahko včasih izbirate tudi med varianto za levičarje ali desničarje, zato preverite tudi ta podatek.

Ergonomija

Če brusilnika ne kupujete samo za enkratno uporabo, bi vas morale zanimati tudi ergonomske lastnosti, ki dodatno olajšajo njegovo uporabo. Zato preverite, ali izbrani model dopušča pozicioniranje, kako enostavna oziroma zapletena je menjava brusilnega koluta ali papirja, ali so ročaji nastavljivi in ali naprava omogoča blaženje vibracij. Samoumevno bi moralo biti tudi enostavno vpenjanje.

Napajanje

Pri nakupu brusilnika pomislite tudi na okoliščine, v katerih ga boste najpogosteje uporabljali. Če imate na voljo delavnico z dostopom do električnega omrežja, potem izberite brusilnik z napajanjem iz omrežja. V nasprotnem primeru izbirajte med različicami s polnilno baterijo. Te različice so dražje, omogočajo pa uporabo kjer koli, ne da bi bili odvisni od električnega omrežja. Poleg tega vas med uporabo ne bo oviral električni kabel.

Drugi dejavniki

Drug pomemben dejavnik je tudi teža brusilnika. Pri vibracijskih brusilnikih za hobi uporabo ali kotih brusilnikih se idealna teža giblje med 1,5 kg in 2 kg, a denimo pri kolutnih brusilnikih se je treba zavedati, da težja kot je naprava, boljša bo njena stabilnosti, zato velja izbirati modele, ki tehtajo približno 15 kg. Odločilnega pomena je tudi hitrost oziroma število vrtljajev koluta ali pasu na minuto, poraba energije oziroma zmogljivost brusilnika ter učinkovitost brušenja, ki pove v kolikšnem času, s kolikšno močjo in zmogljivostjo lahko brusilnik obrusi izbrano območje.

Vrste brusilnikov

Zgornja preglednica ponuja osnovni pregled, na podlagi katerega boste lahko hitro in brez težav določili, kateri brusilnik ustreza vašim potrebam. Sedaj podrobneje poglejmo posamezne vrste brusilnikov:

 • Kotni brusilnik

Kotni brusilnik je brez dvoma najbolj vsestranska vrsta brusilnika. Pogosto se lahko srečate tudi z njegovim slengovskim poimenovanjem flex ali fleš, pri čemer pri tej vrsti uporabljamo rotacijske brusilne kolute za enostavno brušenje in rezanje različnih materialov. Kotni brusilnik je odličen za brušenje in rezanje lesa, ploščic, tlakovcev, pločevine, opeke, kamna ali kovin. Primeren je tudi za odstranjevanje rje.

Za hitro in gladko rezanje materialov je potrebna ustrezna moč, pri čemer na splošno velja, da trši kot je material, močnejši bi moral biti brusilnik.

 1. Za običajno domačo uporabo zadostuje električni brusilnik z vhodno močjo 600 W.
 2. Za zahtevnejšo uporabo in trše materiale izberite brusilnik z vhodno močjo najmanj 1000 W.

Poleg zmogljivosti je pomemben tudi premer brusilnega koluta. Univerzalna velikost znaša 125 mm, za manj zahtevna dela in rezanje manjših kosov bo zadostoval premer 115 mm.

PAMETEN NASVET

Pri izbiri kotnega brusilnika se poleg zmogljivosti osredotočite tudi na to, ali je model opremljen z elektronskim reguliranjem števila vrtljajev, postopnim povečevanjem hitrosti in zaščito pred preobremenitvijo. Te specifikacije so pomembne zlasti z vidika vaše varnosti. Med uporabo v zahtevnih pogojih bi brusilnik moral biti opremljen z aktivnim odsesavanjem prahu, kar bistveno podaljša njegovo življenjsko dobo.

 • Vibracijski brusilnik

Vibracijski brusilnik je opremljen z vibrirajočo delovno ploščo, ki s krožnimi gibi in odvisno od izbranega brusnega papirja lahko obdela tudi velike površine, pri katerih je potrebno fino brušenje. Vibracije blažijo notranji mehanizmi, kot so gumijasti blažilniki, zahvaljujoč katerim delo z vibracijskim brusilnikom ni tako zahtevno.

Vibracijski brusilnik je še posebej primeren za zaključno brušenje in poliranje lesenih površin, robov in vogalov. Najpogosteje se uporablja pri izdelavi pohištva. Koristen je tudi pri brušenju plastike, mehkejših kovin in tesnilnih mas (treba je izbrati ustrezen brusni papir). Zahvaljujoč ergonomski zasnovi je primeren za udobno držanje in obdelavo najrazličnejših vogalov in manj dostopnih predelov brušenih materialov, ki jih s tračnim brusilnikom ne bi mogli doseči.

 1. Za obdelavo manjših površin zadostuje brusilnik z vhodno močjo do 200 W.
 2. Za večje površine izbirajte modele z vhodno močjo približno 300 W.
 3. Če želite brusilnik uporabljati za profesionalne namene ali za obdelavo trših materialov, izbirajte med modeli z vhodno močjo nad 300 W.

Naslednji pomemben dejavnik je tudi hitrost brušenja. Za standardne namene naj brusilnik deluje z hitrostjo 20 do 30 tisoč nihajev na minuto.

OPOZORILO! Tovrstnih brusilnikov ne uporabljajte za brušenje gradbenih materialov, kot so mavčne plošče ali stene, ker sicer lahko pride do poškodb motorja zaradi drobnega prahu. Če brusite prašne materiale, uporabljajte brusilnik vselej v kombinaciji s sesalnikom ali izberite različico, ki je opremljena s funkcijo odsesavanja prahu. To funkcijo boste našli pri večini novejših modelov vibracijskih brusilnikov.
 • Ekscentrični brusilnik

Brusili koluti ekscentričnega brusilnika združujejo nihajne in rotacijske gibe, zaradi česar ne puščajo sledi in so tako primerni za različne namene uporabe. Lahko se uporabljajo za brušenje, a tudi za poliranje kovin, plastike, lesa, stekla, barv in lakov, zlasti hrapavih, ravnih ali zaobljenih površin. Najpogosteje jih uporabljajo avtokleparji za odstranjevanje starega laka ali rje iz karoserije avtomobila.

 1. Za hobi uporabo bo zadostoval ekscentrični brusilnik z močjo približno 180 W.
 2. Če iščete bolj zmogljiv model, izberite brusilnik z močjo med 180 in 300 W.

Pri izbiri je pomembno tudi število brusilnih nihajev. Za hobi uporabo zadostuje nekje med 20 ali 22 tisoč nihajev na minuto, za profesionalno uporabo je priporočljivo izbirati modele s številom nihajev približno 30 tisoč na minuto. Prav tako bi vas moral zanimati tudi odmik gibanja, t.i. ekscentrični odmik, ki ga navajamo v milimetrih. Večji kot je odmik, bolj gladko zaključno obdelavo lahko dosežete.

OPOZORILO! Za vsako površino je treba izbrati ustrezno vrsto brusnega papirja. Pri cenejših in starejših modelih ekscentričnih brusilnikov brusni papir pritrdimo s kovinskimi sponkami, pri dražjih modelih brusni papir pritrdimo na principu velcro, kar je hitrejše in lažje. Zato vedno preverite, katero vrsto potrebujete.
 • Tračni brusilnik

Tračni brusilniki so primerni predvsem za tiste, ki želijo obdelovati večje površine in hkrati s površine odstraniti več materiala. Primerni so za obdelavo lesa, plastike in kovin brez vsebnosti železa. Namesto brusilnega koluta so opremljeni z brusnim trakom, ki se nenehno vrti okoli pogonskih in vodilnih valjev in na katere je pritrjen brusni papir (pri izbiri upoštevajte trenuten način uporabe: za večje površine je primeren širši trak, za manjše površine izbirajte ožjega).

Prednost tračnih brusilnikov je, da so opremljeni z reguliranjem števila vrtljajev, tako lahko moč ustrezno prilagodite materialu.

 1. Za hobi uporabo zadostuje brusilnik z vhodno močjo 700 W.
 2. Za profesionalno uporabo, izjemno velike in trde površine so idealni brusilniki z vhodno močjo nad 1000 W.

Pri nakupu izbirajte med modeli s funkcijo odsesavanja prahu, ki preprečuje širjenje ostružkov in prahu po prostoru. Preverite tudi sistem za vpenjanje brusilnega traku in po možnosti dajte prednost vpenjanju z ročico, ki je enostavno in hitro.

OPOZORILO! Tračnega brusilnika ne uporabljajte za končno površinsko obdelavo, saj pušča sledi glede na smer brusilnega traku.
 • Delta brusilnik

Delta brusilnik se odlikuje s trikotnim brusilnim listom, ki ga poganja vibracijski mehanizem, kar omogoča obdelavo ozkih in težje dostopnih predelov. Zato je primeren za natančno obdelavo vogalov, robov, niš, raznih reže in kotov, tako pri lesenih kot kovinskih površinah. Primeren je tudi za predhodno brušenje in zagotavljanje hrapavosti površin za barvanje in lakiranje pred nanosom naslednjega sloja.

Tovrstni vibracijski brusilniki so poleg tega izdelani v ergonomski izvedbi, s prilagojenim ročajem in priročno konstrukcijo, zato je njihova uporaba izjemno udobna in brusilnik je enostavno vodljiv.


 • Brusilnik za mavčne plošče / brusilnik za suho gradnjo

Ta posebna vrsta brusilnika je zasnovana za obdelavo in glajenje fug med mavčnimi ali polistirenskimi ploščami. Primeren je tudi za obdelavo in izravnavo drugih površin gradbenih materialov, kot so izolacijski materiali ali fasade ter za odstranitev tapet ali starih premazov.

Zaradi posebnega namena uporabe je opremljen s posebno konstrukcijo, ki preprečuje vdor drobnega prahu v notranjost, tudi motor je opremljen z dodatno zaščito proti prahu, kljub temu je pri delu treba uporabljati sesalnik in ves prah sproti posesati. Posamezni brusilniki za mavčne plošče so opremljeni tudi z zbirnimi vrečami za zbiranje prahu.

 1. Če boste tovrstni brusilnik uporabljali le občasno in za domačo uporabo, vam bo zadostoval model z vhodno močjo 500 W in nižjim številom vrtljajev.
 2. Za profesionalno uporabo izbirajte med modeli z vhodno močjo okrog 1.200 W in 2.300 vrtljaji na minuto.

Obstajajo tudi modeli s kratkim ročajem, ki so primerni za manjše površine, ali z dolgim fiksnim oz. teleskopskim ročajem, ki lahko doseže tudi 170 cm in je primeren za brušenje na višini.

OPOZORILO! Pri uporabi brusilnika za mavčne plošče/suho gradnjo je treba vedno uporabljati zaščitna očala in respirator.
 • Oscilacijski brusilnik

Oscilacijski brusilnik predstavlja večnamensko orodje z zamenljivim nastavkom, ki lahko služi za različne dejavnosti. Deluje po načelu visokega števila nihajev in je primeren za kovine, plastiko, les, keramiko in druge materiale, ki jih zmore brusiti, rezati ali strgati.

Oscilacijski brusilnik je opremljen z vpenjalnim pasom, ki omogoča enostavno zamenjavo delovnega orodja, denimo nosilca brusilnega papirja, žage ali dlet različnih oblik in velikosti. Nastavke standardno pritrdimo s pomočjo sistema za hitro vpenjanje, ki zagotavlja hitro in enostavno menjavo.

Kot pri drugih vrstah brusilnikov je tudi pri tej različici ključnega pomena vhodna moč.

 1. Za hobi uporabo zadostuje oscilacijski brusilnih z vhodno močjo približno 180 W.
 2. Profesionalci bi morali izbirati modele z vhodno močjo najmanj 300 W.

Prednost je v vsakem primeru funkcija reguliranja števila nihajev.

OPOZORILO! Pri izbiri oscilacijskega brusilnika bodite pozorni na združljivost sistema vpenjanja in delovnih nastavkov.
NASVET ZA KONEC: Poleg izbire brusilnika igra pomembno vlogo tudi izbira pravih dodatkov, kot so koluti, brusni papir in najrazličnejši nastavki. Zato vedno izbirajte pametno in ne pozabite, da želenih rezultatov ne boste mogli doseči brez pravega brusilnika.

Pogosta vprašanja pri izbiri brusilnika

Ali lahko uporabim en brusilnik za vsa opravila?

Obstajajo različne vrste brusilnikov za brušenje različnih materialov (s tem je povezana tudi zmogljivost), kar morate zagotovo upoštevati pri izbiri. Na potek brušenja lahko do določene mere vplivate z izbiro brusilnih kolutov, vendar le znotraj okvira, ki ga predvideva proizvajalec konkretnega modela brusilnika.

Kakšno zmogljivost/vhodno moč mora imeti brusilnik?

Odvisno je od tega, za katero vrsto brusilnika gre. Pri kotnem in tračnem brusilniku je priporočljiva moč približno 600 – 700 W, pri vibracijskih in oscilacijskih brusilnikih izbirajte modele z močjo približno 200 W, brusilniki za mavčne plošče naj bi razpolagali z močjo okrog 500 W. Predvidene vrednosti so izračunane za hobi uporabo.