Jean Shinoda Bolen: Babe ne tarnajo, trda

Znamka:

Jean Shinoda Bolen: Babe ne tarnajo, trda

**Zgoščena modrost za sočne ženske ** O ženskah, ki ne tarnajo, marveč se učijo iz izkušenj, izbirajo pot srca, govorijo resnico, se ne sprenevedajo ter prispevajo k oblikovanju boljšega sveta. Celoten opis

14.61

14,61 € vključno z DDV

Naša številka: 635099

Predstavitev

Opis artikla

Pionirska zgodnja dela Jean Shinoda Bolen (npr. Boginje v vsaki ženski) so celotni generaciji žensk pomagala prepoznati lastne sposobnosti in njihovo vrednost. Pol milijona izvodov pozneje knjiga še zmeraj vpliva na življenje žensk.

V svoji novi knjigi Babe ne tarnajo Jean Shinoda Bolen z igrivim občutkom za humor in globokim razumevanjem predlaga ženskam, naj razvijajo trinajst značilnosti, s katerimi bodo lahko postale srečnejše in pomagale boljšati svet.

»Te lastnosti se ne razvijejo čez noč«, piše Jean Shinoda Bolen. Babja leta so leta rasti, ko ženske lahko namenijo svoj čas, energijo in ustvarjalnost stvarem in ljudem, ki so jim zares pomembni. Avtorica daje podlago: Babe ne tarnajo. Sočne so in zaupajo svojim instinktom. Ne moledujejo. Meditirajo. S srcem izbirajo pot. Goreče se zavzemajo. Resnico govorijo s sočutjem. Poslušajo svoje telo, se na novo izumljajo, ko je treba, in uživajo v lepih stvareh v svojem življenju.

Še in še se lahko vračate k tem kratkim trinajstim odlomkom, v dobrih in v slabih časih, sami in z drugimi – kajti »Babe skupaj lahko spremenijo svet«, kot poudarja Jean Shinoda Bolen v navdihujočem, spodbudnem sklepnem eseju.

 • Ta sočna, duhovita, ljubka knjiga, ki izžareva odkritost modre ženske, je odlično darilo za vsako žensko nad petdesetim. Uživala sem ob njej kot ob redkem, starem vinu, in vem, da boste tudi vi. (Susan S. Weed)
 • Babe ne tarnajo je zabaven in poglobljen priročnik za babe in tiste, ki to še bodo, prežet s humorjem, strastjo in z odličnimi nasveti. Še pomisliti ne smete, da bi se starali brez njega! Hvala za darilo, Jean! (Rachel Naomi Remen, avtorica knjig Zgodbe ob kuhinjski mizi in Blagoslovi starega očeta)
 • Modra in poštena knjiga. Izjemno pomembna za ohranjanje naše vrste na svetu. (Alice Walker)
 • Ženske po petdesetem so dežela, v katero ima naša z mladostjo obsedena kultura le redke vodnike. Naj v njej že živimo ali upamo, da bomo nekoč, nam Jean Shinoda Bolen podarja kažipote v to deželo modrosti, radosti, svobode in vodstva.« (Gloria Steinem)

O avtorici:

Jean Shinoda Bolen je psihiatrinja, jungovska analistka z zasebno prakso, profesorica psihiatrije na Kalifornijski univerzi v San Franciscu in ugledna članica Ameriškega psihiatričnega društva. Napisala je tudi Goddesses in Older Women, The Millionth Circle, The Tao of Psychology, Goddesses in Everywoman, Gods in Everyman, Ring of Power, Crossing to Avalon in Close to the Bone.

Odlomek iz knjige:

Beseda »baba« ima srednjeveški prizvok in nagovarjanje, naj si ženska želi postati baba, sprva zazveni zlonamerno. Ni nekaj, kar smo iskale v mladosti, a to je bilo tedaj, ko starejša ženska nikoli ni povedala svoje prave starosti, preden so ženske uveljavile svojo enakopravnost ali živele tako dolgo, kot živimo danes. Tiste, ki smo sodelovale v gibanju za enakopravnost žensk, pa tudi mlajše, ki imajo danes koristi od njega, uživamo priložnosti, ki za dosedanje rodove (vse nazaj do stare Grčije) sploh niso obstajale. V vsakem življenjskem obdobju smo se na novo izumljale. Zdaj je čas, ko je treba iz besedne skladovnice žaljivih imen za starejše ženske izvleči besedo »baba« in jo na novo določiti, postati »baba« pa imenovati najvišji notranji dosežek tretjega življenjskega obdobja.

Biti baba zajema notranji razvoj, ne zunanjega videza. Baba je ženska, ki ima modrost, sočutje, humor, pogum in življenjsko moč. Ima občutek o resnični sebi, izraža, kar ve in čuti, ter deluje, ko je treba. Ne odvrača pogleda od resničnosti in ne dovoli, da bi njen um otopel. Vidi pomanjkljivosti in nepopolnosti v sebi in drugih, toda svetloba, v kateri jih vidi, ni ostra in kritična. Naučila si je zaupati, da ve, kar ve. Teh babjih lastnosti ni mogoče pridobiti čez noč. Polnopravna baba ne postaneš samodejno, takoj po menopavzi, saj tudi staranje in modrenje ne stopata z roko v roki. Menopavzi sledijo desetletja, v katerih psihološko in duhovno rasemo.

Babe ne tarnajo je temeljna označba in zavrača vedenje, kakršno se babi ne poda. Tarnanje je naravnanost, ki ovira duhovni in psihološki razvoj. Tarnanje onemogoča pristno sporazumevanje in iztisne, česar ne moremo prostodušno dobiti. Trenutek, ko se zalotimo, da tarnamo, je lahko prebojen. Za tarnavko, ki se je sposobna opazovati in se želi spremeniti, lahko pomeni začetek modrosti.

 • podnaslov Zgoščena modrost za sočne ženske
 • ISBN 961–6359–18–5
 • prevajalec Vera Čertalič
 • založba Založba ENO
 • leto izdaje 2005
 • dimenzije 13,2 × 20,7 cm
 • strani 121
 • vezava trda
 • jezik slovenščina

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst osebna rast in duhovnost
Vezanje trda
Leto izdaje 2005
ISBN 9789616359184
Število strani 121