Umivalniki so izjemno pomemben del kopalniške opreme. S primerno vgradnjo lahko v prostoru pridobite precej dodatne odlagalne površine. Ključno je tudi to, da se izbrani umivalnik oblikovno odlično ujema še z drugimi kopalniškimi elementi. A izbira vendarle ni tako preprosta, ker je trg dobesedno nasičen s tovrstno opremo. V nadaljevanju zato nekaj odličnih nasvetov za lajšanje izbire in nakupa.

Prikaži več

Vrsta materiala

Umivalniki so najpogosteje izdelani iz:

 • naravnega ali umetnega kamna,
 • klasične keramike,
 • plastike,
 • umetne mase
 • pločevine,
 • stekla,
 • lesa.

Pri izbiri vrste materiala za umivalnik se ozirajte k preostalemu stilu kopalnice, obenem upoštevate tudi barvni odtenek.

Velikost in oblika

Če želite dobro prilegajoč umivalnik za kopalnico, morate pri izbiri upoštevati tudi velikost ter obliko. Na voljo so umivalniki, ki jih lahko pritrdite na steno, pa tudi kompaktni, ki se odlično podajo v kot prostora. Slednji so primernejši za manjše kopalnice.

Manjši kotni umivalniki v širino ter globino navadno merijo 370 milimetrov. Večji z vgrajenim predalom pa lahko dosegajo do 508 milimetrov v globino in do 1200 milimetrov v širino. Globina umivalnika vpliva na zasedo talne površine. Dobra izbira je na primer umivalnik s predali, ki ga lahko namestite na steno in je širok samo 350 milimetrov.

Kar se tiče same oblike, so umivalnike navadno:

 • pravokotne, kvadratne in okrogle oblike.

Tako pravokotni kot kvadratni se odlično prilegajo steni, zato prihranijo kar nekaj prostora v manjši kopalnici. Za sanitarije je daleč najboljša izbira pravokotni minimalistično zasnovan umivalnik čistih linij. Tovrstna oblika se dobro ujame tudi z najrazličnejšimi vrstami pip. Pravokotni umivalnik vam praviloma prinaša dovolj dodatnega prostora za shranjevanje mila, zobnih ščetk ter podobno.

Okrogli umivalniki z gladkimi in zaobljenimi robovi se odlikujejo zlasti po izjemni eleganci, obenem pa ponujajo fantastičen kontrast z ostrimi linijami, ki krasijo kad ali pa tuš. So dobrodošli v večjih kopalnicah, ker se jih ne da namestiti v stene.

Na voljo so tudi takšni, ki združujejo eleganco okroglega ter priročnost oglatega umivalnika. Zanje je značilen ploščat rob, ki se ga pritrdi na steno, rob je lahko tudi polkrožno ukrivljen. Ker so le delno vstavljeni, se odlikujejo po izjemnem videzu in precejšnjem prihranku prostora.

Barva umivalnika

Pri izbiri umivalnika je najbolje imeti v mislih tudi stil, velikost ter obliko kadi ali tuša pa tudi stranišča. Kljub temu pa se lahko med seboj odlično dopolnjujejo tudi povsem nasprotujoči si slogi.

V tem primeru ima izjemno pomembno vlogo tudi barva kopalniške opreme. Umazano bel umivalnik se v nobenem primeru ne bo dobro ujel s kopalnico, ki se ponaša z drzno barvno shemo. Ravno tako se na primer črni umivalnik ne bo dobro ujel z bež barvno shemo oziroma bo vse skupaj videti nekoliko nenavadno.

V mnogih primerih se zagotovo daleč najbolje obnese umivalnik v čisti beli barvi.

Apliciranje dvojnega umivalnika

V kopalnici lahko namestite tudi dvojni umivalnik, a zato potrebujete dovolj prostora.

Vgradni umivalnik z dvema koritoma mora imeti na razpolago vsaj 140 centimetrov.

Za pult z dvema integriranima umivalnikoma je minimalni standard 120 centimetrov.

V vsakem primeru se priporoča vsaj kakšen centimeter več prostora za odlaganje fena, krtače in drugih podobnih predmetov.

Izbira pipe

Pri izbiri umivalnika je nujno razmisliti tudi o izbiri pipe. Bodite pozorni na to, kako preprosto se da odpreti, zapreti in nadzirati temperaturo.

Oglata, sodobno zasnovana pipa je dobra izbira za vsak tradicionalni umivalnik. Sicer pa lahko izbirate med pipami najrazličnejših slogov, ki se dobro podajo k različnim oblikam umivalnikov. Odločiti se boste morali, ali želite pipo:

 • z visoko ali nizko cevjo,
 • z navadnim pretokom ali pretokom, ki spominja na tuš,
 • z več ročicami.

Pri izbiri pipe sta nenazadnje pomembna tudi doseg in višina curka.

Cena umivalnika

Umivalniki so lahko uvrščeni v različne cenovne razrede. To pomeni, da za takšen element odštejete precej malo ali pa tudi kar nekaj denarja. Navadno dražji umivalnik kaže na večjo kakovost. Ker je to dolgoročna naložba, v ospredje vedno postavite kvaliteto, čeprav vas bo torej stala kar nekaj evrov več.

Umivalnik vas lahko stane manj kot 130 evrov, če vas zadovolji standardno ukrivljena različica, ki je preprosto snovana, vendar prav tako učinkovita. Navadno pa za nekoliko bolj kakovostne umivalnike odštejemo med 200 in 400 evri.

Stenski so praviloma ugodnejši v primerjavi s stoječimi enotami z vgrajenimi predali. Na sploh pa je cena umivalnika v precej veliki meri odvisna od materiala. Tovrstni kopalniški elementi z vrhnjim delom iz marmorja vas lahko stanejo več kot 600 evrov.