Boditein nakupujte z BREZPLAČNO dostavo
0
na mesec

Tehnologija 3D tiskanja je postala izjemno uporabna aplikacija. Lahko nam je v veliko pomoč na najrazličnejših področjih. Velja za nadvse zmogljivo, prav tako obeta dobro prihodnost. Številnim podjetjem pomaga prihraniti čas in nenazadnje tudi nekaj denarja.

Prikaži več

Verjetno pa se ob vsem tem sprašujete, kje lahko dobite naprave, ki to omogočajo. To so 3D tiskalniki. A to še zdaleč ni ključno vprašanje. Dobro je vedeti tudi, kako takšno napravo v celoti izkoristiti, kaj z njo lahko dosežemo …

Kaj omogočajo natisniti 3D tiskalniki?

S 3D tiskalniki lahko natisnete marsikaj:

 • gospodinjske aparate,
 • zunanje objekte,
 • umetniška dela,
 • orodja,
 • profesionalne artikle,

Obstaja kar nekaj gospodinjskih predmetov, ki se lahko natisnejo s pomočjo 3D tiskalnika, na primer vaze, sponke, odpirače za steklenice, ščitnike za vtičnice. artikli pa še zdaleč niso samo zanimivi na prvi pogled, temveč tudi izjemno praktični ter uporabni. Kar se tiče zunanjih objektov oziroma zunanje okolice, pa lahko s 3D tiskalniki natisnete na primer nalepke za zvonec, okraske za trato, lončke za rastline.

Vrste metod za 3D tiskanje

Obstaja več metod za 3D tiskanje:

 • FDM 3D tiskanje,
 • SLA 3D tiskanje,
 • SLS 3D tiskanje.

Cenovno ugoden način tiskanja je FDM 3D tiskanje. Tiskalniki FDM – ciljno nalaganje – ustvarjajo artikle oziroma predmete s 3D filamentom. Ti se dovajajo v cev, ki jih potisne v vroč ekstruder, kjer se topijo. Material se nato pojavi na drugi strani. Nalaga se plast za plastjo in na takšen način se torej zgradi 3D model.

Za metodo SLA je značilno, da namesto filamenta uporablja smolo. V tem primeru se lahko ustvarja plasti, ki so neredko debeline 50 mikronov ali pa še manj. Takšna vrsta 3D tiskalnikov sledi procesu, ki ga imenujemo fotokoagulacija. Sam proces vključuje kemično reakcijo, ki tvori plasti. Če metodo primerjamo z drugimi, je ta izjemno natančna.

Postopek SLS je vrsta metode za 3D tiskanje, ki je v praksi izjemno dobro razširjena, in to v industrijskem sektorju. Tovrstna tehnika pri tiskanju uporablja prah, ki je razporejen v tanke plasti. Laser prah utrdi ali pa ga stopi. Takšen način tiskanja torej zahteva 'pečenje', da se lahko odstrani plastične vezi, ostane pa kovinski ali keramični artikel. Takšna metoda tiskanja je v primerjavi z drugimi najdražja.

Večina oseb se torej odloči za prvi tip metode – FDM, saj je tudi cenovno najbolj dostopna. Za začetnike so FDM 3D tiskalniki zagotovo več kot odlična izbira.

Materiali za tiskanje s FDM metodo

S FDM 3D tiskalniki se lahko tiska najrazličnejše filamente pa tudi materiale, kot so na primer ASA, PETG, PLA, karbonska vlakna, ABS. Obenem se lahko uporabljajo tudi drugi edinstveni materiali, kot je denimo fleksibilna nit na osnovi lesa. Za doseganje najboljših učinkov pa je treba uporabiti tudi sušilec filamenta, in to pred vsakim tiskanjem.

Vrste filamentov

 • PLA filament,
 • PETG filament,
 • ABS filament.

Pri PLA filamentu gre za plastiko rastlinskega izvora. Ker je tovrstni filament občutljiv na prekomerno vlago, se ga mora vedno shranjevati v zaprtem prostoru v vrečki ali pa v plastični škatli. Sicer pa je najbolj primeren za notranje projekte, na primer za dekorativne figurice, pripomočke za pisarno …

Druga vrsta filamenta – PETG filament – je plastika, ki je varna za živila. Ne uporablja pa se samo za tiskanje raznih posod, temveč je nadvse priljubljen tudi za tiskanje prototipov ter rezervnih delov v proizvodnji.

ABS filament pa velja za enega od najtrših plastik. Najbolje deluje v zaprtih prostorih, ki so dobro prezračeni. Primeren je za tiskanje različnih kosov, ki jih je nato potrebno sestaviti skupaj. Najpogosteje se uporablja v proizvodnjah, v avto-moto industriji, letalski industriji.

Pogosta vprašanja

Kateri tiskalnik 3D je najbolj primeren za začetnike?

Za večino ljudi so najbolj primerni FDM-tiskalniki, ki so tudi cenovno najbolj dostopni in uporabljajo poceni materiale. Zanje je značilno, da se stopljeni material nalaga plast za plastjo, s čimer se postopoma oblikuje 3D model.

S kakšnimi materiali lahko tiska tiskalnik 3D?

S FDM-tiskalniki lahko uporabite različne filamente, ki so različnih tekstur, barv, oblik, stilov in materialov. Med najpogosteje uporabljenimi materiali so PLA-plastika rastlinskega izvora, PETG-plastika, ki je varna za živila, in ABS-plastika, ki je ena najtrših.

Katere lastnosti 3D tiskalnika so pomembne?

Med najpomembnejšimi lastnostmi 3D tiskalnika so varnostne funkcije, med katerimi sta avtomatizirano hlajenje šobe in samodejni izklop. Poleg tega pa preverite še kakšno podlago ima 3D tiskalnik, kakšno velikost tiska nudi, ali ima senzor za filament, način za uravnavanje mize, možnost povezave WiFi in koliko ekstrudorjev ima.

Določi parametre
Naši Malčki 3D Pisalo Naši Malčki FlashForge FlashForge Adventurer 3
Naši Malčki 3D Pisalo Naši Malčki

3D pisala so čudovita tako za kreativne malčke, kot ustvarjalne odrasle. Z njimi svojo domišljijo prinesemo v 3D svet. Otroci in odrasli si ustvarite otipljive risbe, stoječe igračke, si olepšate svoje predmete, ali svoj prostor okrasite s svojimi izdelki. S 3D risanjem je edina meja ustvarjalnost.

na voljo predvidoma: 8.3. - 12.3.

FlashForge FlashForge Guider IIs FlashForge FlashForge Adventurer 3
FlashForge FlashForge Guider IIs

FlashForge Guider IIs je dobra izbira za maloserijsko proizvodnjo. Zahvaljujoč značilnostim kot sta odlična združljivost z raznovrstnimi materiali in vrhunski ekstruder, ki se segreje do 300°C, Guider IIs zagotavlja industrijsko kakovost tiskanih 3D modelov.

na voljo predvidoma: 5.3. - 6.3.

Partner: 3WAY d.o.o.
FlashForge FlashForge Adventurer 3 FlashForge FlashForge Adventurer 3
FlashForge FlashForge Adventurer 3

FlashForge Adventurer 3 je vstopni namizni FDM 3D tiskalnik. Primeren za izobraževanje in začetnike. Popolnoma zaprta komora omogoča tiho printanje:

 • Brez zapletenih operacij uravnavanja delovne mize
 • Kompaktna zasnova
 • Zaprta komora (tiho 3D tiskanje)
 • Vgrajena kamera za spremljanje na daljavo

na voljo predvidoma: 5.3. - 6.3.

Partner: 3WAY d.o.o.
Gembird Navoj za tiskanje (filament), ABS, 1,75 mm, 1 kg, rdeč Gembird Navoj za tiskanje (filament), ABS, 1,75 mm, 1 kg, rdeč
Gembird Navoj za tiskanje (filament), ABS, 1,75 mm, 1 kg, rdeč

Gembird Filament ABS rdeč Gembird tiskarski filament za 3D peresa in tiskalnike ima odlične lastnosti, ki vam omogočajo ustvarjanje 3D predmetov prave kakovosti.

na voljo predvidoma: 12.3. - 14.3.

Partner: VISO TRADE
Sovol Sovol SV01 Pro Gembird Navoj za tiskanje (filament), ABS, 1,75 mm, 1 kg, rdeč
Sovol Sovol SV01 Pro

Sovol SV01 Pro je neverjetno tih in hiter FDM 3D tiskalnik s prostornino 3D tiskanja do 280 × 240 × 300 mm. . Glavne značilnosti:

 • Volumen 3D tiskanja do 280 × 240 × 300 mm
 • Direct Drive ekstruder
 • Samodejna kalibracija

na voljo predvidoma: 6.3. - 7.3.

Partner: 3WAY d.o.o.
PLA filament 1,75 črn Gembird Navoj za tiskanje (filament), ABS, 1,75 mm, 1 kg, rdeč
PLA filament 1,75 črn

Prava izbira za vse vrste in vse velikosti 3D tiskalnikov. Debelina 1,75 mm.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Sovol Sovol SV06 Plus Sovol Sovol SV06 Plus
Sovol Sovol SV06 Plus

Sovol SV06 je FDM 3D tiskalnik z velikim volumnom 3D tiskanja (do 300 × 300 × 340 mm) in maksimalno temperaturo ekstruderja do 300°C. . Glavne značilnosti:

 • Dostopen 3D tiskalnik
 • 3D tiskanje zahtevnejših materialov (ekstruder se segreje do 300°C)
 • Volumen 3D tiskanja do 300 × 300 × 340 mm

na voljo predvidoma: 6.3. - 7.3.

Partner: 3WAY d.o.o.
Sovol Sovol SV05 Sovol Sovol SV06 Plus
Sovol Sovol SV05

Sovol SV05 je izjemno dostopen FDM 3D tiskalnik z volumnom 3D tiskanja do 220 × 220 × 300 mm in možnostjo izdelave zaprte komore. . Glavne značilnosti

 • Izjemno dostopen 3D tiskalnik
 • Možnost izdelave zaprte komore
 • Volumen 3D tiskanja do 220 × 220 × 300 mm
 • Samodejna kalibracija

na voljo predvidoma: 6.3. - 7.3.

Partner: 3WAY d.o.o.
PLA filament 1,75 bel Sovol Sovol SV06 Plus
PLA filament 1,75 bel

Prava izbira za vse vrste in vse velikosti 3D tiskalnikov. Debelina 1,75 mm.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
PLA filament 1,75 rdeč Kruzzel PLA filament 1kg polnilo za 3D tiskalnik črno 1,75mm
PLA filament 1,75 rdeč

Prava izbira za vse vrste in vse velikosti 3D tiskalnikov. Debelina 1,75 mm.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Kruzzel PLA filament 1kg polnilo za 3D tiskalnik črno 1,75mm Kruzzel PLA filament 1kg polnilo za 3D tiskalnik črno 1,75mm
Kruzzel PLA filament 1kg polnilo za 3D tiskalnik črno 1,75mm

Izdelek PLA filament 1kg polnilo za 3D tiskalnik črno 1,75mm je visokokakovosten filament, namenjen uporabi v 3D tiskalnikih

na voljo predvidoma: 5.3. - 6.3.

Sovol Sovol SV04 IDEX Kruzzel PLA filament 1kg polnilo za 3D tiskalnik črno 1,75mm
Sovol Sovol SV04 IDEX

Sovol SV04 IDEX je FDM 3D tiskalnik z dvema ekstruderjema in prostornino 3D tiskanja do 300 × 300 × 400 mm. . Glavne značilnosti:

 • Dva neodvisna ekstruderja (IDEX)
 • Možnost tiskanja podpor
 • Volumen 3D tiskanja do 300 × 300 × 400 mm
 • Samodejna kalibracija
 • Fleksibilna delovna podloga

na voljo predvidoma: 5.3. - 6.3.

Partner: 3WAY d.o.o.