Supanje postaja vse bolj priljubljena aktivnost, zato je precej verjetno, da boste slej ko prej del te izvrstne vodne izkušnje želeli postati tudi sami. Eden od pomembnejših kosov opreme, ki ga supanje narekuje, so SUP deske. Že veste, kateri tip bi vam prišel najbolj prav?

Prikaži več

SUP deske glede na obliko in namen

Glede na obliko in namen se SUP deske delijo v 5 različnih skupin. To so:

 • vsestranske SUP deske ali allround SUP,
 • raziskovalne SUP deske ali touring SUP,
 • tekmovalne SUP deske ali race SUP,
 • SUP deske za valove ali surf SUP,
 • SUP deske za divje vode ali white water SUP.

A ne glede na izbrani tip bodite pozorni tudi na lastnosti, ki vam lahko ustvarijo daleč najboljšo uporabniško izkušnjo. Bodite pozorni predvsem na:

 • vzdržljivost,
 • dobro konstrukcijo,
 • trdnost,
 • neprepustnost,
 • prenosljivost.

Dolgoročna vzdržljivost SUP deske zagotovo prinaša ugodnejšo ceno. Kar pa se tiče dobre konstrukcije, pa je seveda izjemno pomembno, da se SUP pod težo suparja ne lomi in ne upogiba. Boljša napihljivost s seboj prinaša večjo trdnost, posledično tudi precej večjo stabilnost. Neprepustnost omogoča, da izbrani SUP lahko napihujete vsak dan posebej ali pa enkrat na nekaj tednov. Pri prenosljivosti pa pazite, kako težak SUP ste v resnici zmožni prenašati z ene lokacije na drugo.

Vprašanja, ki vam bodo pomagala izbrati pravo obliko SUP deske

Če želite izbrati najboljšo možno obliko SUP deske za vaše potrebe, se nujno vprašajte:

 • kdo vse bo uporabnik SUP-a;
 • kakšen je nivo znanja uporabnika oziroma koliko izkušenj ima s supanjem;
 • koliko kilogramov imate;
 • kakšen je ključen namen uporabe.

Izjemno pomembno je, ali SUP desko kupujete samo zase ali jo bodo uporabljali še drugi. Če bodo desko za supanje uporabljale različne osebe in to z različnimi interesi, je najboljša izbira zagotovo vsestranska deska, ki velja za nadvse stabilno in kot takšna lahko zlahka navduši večjo skupino ljudi.

Če ste v supanju začetnik, predlagamo nakup SUP deske z lastnostmi, ki jih suparji začetniki nujno potrebujejo. Če pa s supanjem že imate veliko izkušenj, je dobro razmisliti o nakupu nekoliko hitrejše deske. V tem primeru je na primer odlična izbira touring ali potovalni SUP.

Za svojo težo morate poiskati najbolj idealno SUP desko. Ta ne sme biti preveč velika, ker je takšna bistveno težje vodljiva in lahko tudi precej nerodna. Prav tako ne sme biti premajhna, da boste med uporabo imeli čim manj upora in da vas bo deska lahko držala nad vodo. Ob tem je treba biti pozoren zlasti na dva parametra. To sta nosilnost ter priporočena teža. Če ima SUP deska na primer nosilnost 100 kilogramov, to seveda še zdaleč ne pomeni, da je primerna za osebo, ki tehta 100 kilogramov.

Pri izbiri se torej vprašajte tudi, za kaj boste SUP najpogosteje uporabljali oziroma v kakšnih situacijah. Lahko ga boste na primer uporabljali za druženje ter zabavo z družino ali prijatelji ali pa zgolj za raziskovanje ter izlete. Za slednje je odlična izbira raziskovalna oziroma touring SUP deska, ki je namenjena tudi daljšim relacijam, raziskovanjem, nenazadnje tudi ribičiji. Takšna deska je precej dolga, hitra pa tudi izjemno plovna. Je sicer manj okretna, vendar predvsem zaradi same dolžine lahko premaguje dolge razdalje, prav tako razburkano morje.

SUP deska za pilates, jogo ali telovadbo

Supanje pa je, ne boste verjeli, lahko namenjeno tudi za izvajanje joge, pilatesa ali telovadbe na sploh. Na voljo so takšne SUP deske, ki so posebej zasnovane za takšne aktivnosti. Tovrstni modeli so dobrodošla izbira tudi za otroke, ker jim zaradi nedrseče podlage pri skakanju z deske ne drsi.

Tudi fitnes in vodne vadbe lahko preprosto zamenjate s supanjem v naravi. S tem ravno tako lahko zelo učinkovito vzdržujete kondicijsko pripravljenost ter definirate obliko svojega telesa, in to celo še uspešneje.

Materiali in zgradba SUP deske

Napihljive SUP deske so narejene iz PVC materiala. Na delu, kjer se stoji, je praviloma material nekoliko drugačen, saj to omogoča precej manj drsenja. Dražja vrsta SUP-ov je skupaj zlepljena z izjemno kakovostnimi lepili. Ta so bolj odporna zlasti na morsko vodo pa tudi plasti so med seboj termično učinkovito spojene.

Na voljo so tako eno- kot dvoslojni SUP-i. Za slednje preverjeno velja, da so precej bolj trpežni, kar pa še zdaleč ne pomeni, da enojni niso dovolj kakovostni za uporabo. Seveda je v veliki meri kakovost odvisna tudi od kakovosti same izdelave. Ne gre pa ob tem zanemariti dejstva, da enoslojne deske zahtevajo kar precej večjo skrb za vzdrževanje.

Na trdnost SUP deske vpliva način izdelave sredice trupa. Končnemu izdelku zelo veliko mero trdnosti ponuja tako imenovani »dropstich« način šivanja. To omogoča, da lahko deska ohranja obliko, ko je napihnjena z višjim tlakom.

Pure Air PA Aqua Marina PA-AR03PS napihljivi SUP, z veslom in vrvico, 310 x 76 x 15 cm
20x

Pure Air PA Aqua Marina PA-AR03PS napihljivi SUP, z veslom in vrvico, 310 x 76 x 15 cm

323 €
299 €
Odlična cena

Pure Air supi so testament kvaliteti po dostopni ceni. To so najdragocenejše napihljive SUP deske, ki jih lahko dobite. Linija Pure Air je zasnovana tako, da brez težav plava in drsi po mirni vodi in je ravno prav zaobljena, da se bo odzivala predvidljivo, ne glede na to kakšne vrste veslač ste. All Around sup 10’2” je s svojo debelino 15 cm primeren tudi za nekoliko težje veslače, ki bodo s to lahko desko okretni in hitri.

Dostava Mimovrste
-20%
Zray Evasion E11 sup, napihljiv, 11x32x5
2x

Zray Evasion E11 sup, napihljiv, 11x32x5

349 €
279 €
Odlična cena

Zray Evasion E11 SUP, napihljiv, 11×32×5, je zabaven, hiter in stabilen SUP pri katerem ni potrebno skrbeti, da se bo obrnil na glavo.

Dostava Mimovrste