Zaščitne maske FFP2

Med opravljanjem določenih del svoje roke zaščitimo s primernimi rokavicami. Enako pomembno je, da pri opravljanju nekaterih del zaščitimo tudi svoje dihalne poti. To nam omogoča pripomoček, ki se imenuje respirator.

Prikaži več

Respirator je še toliko bolj dobrodošel, ker so aerosoli v zraku lahko izjemno nevarni za naša pljuča. Takšni delci so seveda skorajda povsem nevidni, zato številni delavci in varnostni tehniki neredko podcenjujejo tovrstno tveganje. Dihalne poti bi morali dosledno zaščititi z ustrezno izbranim respiratorjem ali pa napredno zaščito dihal.

Čisto osnovna pravila za uporabo respiratorja

V prvi vrsti je ključnega pomena, da se izbrani respirator povsem prilaga vašemu obrazu. Če tovrstna polmaska ne ustreza obrazu, so njeni učinki praktično ničelni. Zato je izbira primerne velikosti še toliko bolj pomembna. Pri nošenju pa je najbolje, da imajo moški povsem obrit obraz.

Če so vaši lasje dolgi, jih zavežite nazaj, prav tako je treba odstraniti ves nakit. Če želite, da se bo respirator res povsem prilagal vašemu obrazu, je najbolje, da posežete po oblikovalni polmaski.

Kaj je torej respirator?

Respirator je vrsta maske, ki ponuja zaščito uporabnika pred plini, vdihovanjem prahu ter mikroorganizmi. Na voljo so:

 • filtrirajoči respiratorji,
 • respiratorji z dovodom zraka.

Prvi tip se glede na samo učinkovitost filtracije razvršča v skladu s standardom SIST EN 143. Znane so tri kategorije tovrstnega respiratorja:

 • FFP1,
 • FFP2,
 • FFP3.

Učinkovitost filtracije delcev narašča skladno z naraščajočo številko oznake. Najslabšo zaščito torej ponujajo respiratorji FFP1. Zadržijo pa 80 % delcev iz zraka pri hitrosti pretoka zraka 95 L/min. Najboljšo zaščito pa seveda nudijo respiratorji FFP3, ker pri enaki hitrosti pretoka zraka zadržijo 99 % delcev.

V času pandemije FFP3 respiratorje potrebujejo zlasti zdravstveni delavci, saj so v večkratnem in dlje trajajočem stiku z obolelimi osebami oziroma pacienti.

Delitev obraznih mask glede na stopnjo filtracije

Seveda respirator še zdaleč ni edina vrsta obrazne maske, ki nam lahko ponudi zaščito pred zunanjimi vplivi. Poznamo več vrst obraznih mask, ki pa se med seboj razlikujejo predvsem v stopnji filtracije.

Obrazne maske na splošno torej delimo na:

 • kirurške maske,
 • respiratorje.

Za kirurške maske je značilno, da se le ohlapno prilegajo obrazu. Kot takšne pa nam seveda ne omogočijo popolne zaščite pred aerosolom. Po drugi strani pa je za respiratorje značilno, da se lahko povsem prilegajo obrazu in kot takšni ponujajo bistveno boljšo zaščito.

Kirurške maske se lahko precej hitro navlažijo – zaradi vlage izdihanega zraka. Po pravilu naj bi morali takšno obrazno masko menjati nekje na dve do največ štiri ure. Menjava respiratorja pa je zaradi bolj učinkovitega filtrirnega sloga priporočljiva na 8 ur.

Pregled respiratorja pred uporabo

Pred uporabo je treba obvezno vsak respirator temeljito preveriti. Preveri se:

 • obrazni del – ne sme vsebovati razpok, vbodov ter drugih poškodb,
 • pas – šivi morajo biti trdni,
 • ventil – ne sme vključevati poškodb, prosto se mora premikati in biti pritrjen,
 • filter – mora biti nepoškodovan in dobro pritrjen, primeren za vrsto materiala, s katerim boste delali,
 • druge dele – biti morajo dobro pritrjeni in povsem nepoškodovani.

Filtri respiratorjev se morajo menjati v skladu z navodili proizvajalca oziroma prej, če imamo med uporabo kakršne koli težave z dihanjem. Rezervne filtrirne vložke je treba hraniti v temnem in suhem prostoru pri sobni temperaturi.