Računalniški mikrofoni omogočajo kakovostno snemanje glasu med konferenčnimi klici ali snemanjem video posnetkov. Računalnik lahko opremite tudi z namiznim mikrofonom, ki ga pritrdite na stojalo. Za neovirano gibanje lahko uporabite mikrofon s sponko za pritrditev na ovratnik. V posebno kategorijo uvrščamo gaming mikrofone, ki omogočajo tudi priključitev slušalk in drugih dodatkov.

Prikaži več

Namizni računalniški mikrofoni

Mikrofoni s fiksnim podstavkom, ki jih postavimo na mizo ali drugo trdno površino. Primerni so za spletno komunikacijo in statično uporabo.

→ Niso primerni, če se uporabnik namerava premikati po prostoru. Svoj namen lahko izpolnijo v bližini osebnih računalnikov ali na govorniškem odru.

Ročni mikrofoni

Ročni mikrofon držite v rokah in se lahko premikate. Med hojo govornik mikrofon nosi s seboj, ko ostaja na mestu, ga lahko odloži v stojalo, ki je del opreme.

→ Stojala omogočajo nastavitev višine in smeri zajema zvoka, govornik ima na ta način med predstavitvijo proste roke.

Mikrofoni s sponko za pritrditev na ovratnik

Majhni in skoraj nevidni mikrofoni s sponko. Zagotavljajo svobodo gibanja, obe roki ostajata prosti. Govornika ne omejuje dolžina kabla, hkrati pa mikrofon omogoča kakovostno zajemanje zvoka.

→ Primerni so za YouTuberje ali domače snemanje akcijskih videoposnetkov.

Več informacij:

Za kakovostno snemanje zvoka boste potrebovali mikrofon. Za predvajanje zvoka boste po drugi strani potrebovali zmogljive zvočnike.


Posebni računalniški mikrofoni

Gaming mikrofoni – opremljeni s številnimi drugimi funkcijami. Možnost nastavitve smeri, priključitve slušalk in drugi dodatki. Običajno so na voljo v igrivem gaming dizajnu in predstavljajo privlačen dodatek. ● Karaoke in navadni mikrofoni – nekateri modeli za karaoke vključujejo vgrajen zvočnik, ki obarva petje. Izbirate lahko osnovnimi modeli za domačo zabavo ali profesionalnimi mikrofoni za uporabo v klubih, na praznovanjih, zabavah in večjih prireditvah. ● Mikrofoni za mobilne telefone – za mobilne telefone in tablične računalnike, udobnejša uporaba med daljšimi pogovori. Izbirate lahko med prenosnimi in fiksnimi za postavitev na stojalo na mizo.

Mikrofoni glede na snemanje zvoka

1. Dinamični

Dinamični mikrofoni predstavljajo univerzalno rešitev. Opremljeni so z membrano, magnetom in tuljavo, ki zvok pretvori v električni signal. Primerno za snemanje v živo in od blizu.

 • odporni proti mehanskim poškodbam
 • dolga življenjska doba
 • zanesljivi tudi v hrupnem okolju
 • izjemna trdnost
 • manjša občutljivost na šibkejše zvoke
 • ne zajamejo toliko detajlov zvoka

2. Kondenzatorski

Kondenzatorski mikrofoni prenašajo zvok skozi kondenzatorsko ploščo in potrebujejo lastno napajanje (fantomsko napajanje). Imajo vgrajen ojačevalec. Uporabljajo se v profesionalnih glasbenih studiih.

 • zelo občutljivi mikrofoni
 • snemanje zvoka tudi z večje razdalje
 • lasten ojačevalnik sam poudari detajle zvoka
 • natančno in zvesto snemanje zvoka
 • zahtevnejši za povezovanje
 • slab prenos zalo glasnih zvokov

Druge vrste računalniških mikrofonov

 • Brezžični mikrofoni – opremljeni z baterijo in brezžično povezani s sprejemnikom. Popolna svoboda gibanja. Običajno gre za Bluetooth mikrofone.
 • Naglavni mikrofoni – neposredno na glavi, lahko jih dopolnimo tudi s slušalkami.
 • Instrumentni mikrofoni – za pritrditev na glasbila in natančno snemanje zvoka.
NAMIG!

V primeru pogoste udeležbe na videokonferencah si nabavite mikrofon in kakovostno spletno kamero


Kako izbrati računalniški mikrofon?

 1. Občutljivost – navajamo v mV/Pa. Višja kot je številka, boljša je občutljivost mikrofona. Občutljivi mikrofoni lahko zajamejo celo nežen zvok, ki ga kasneje ni treba računalniško ojačati.
 2. Impedanca – navajamo v ohmih. Vrednost je treba primerjati s predojačevalcem. Vhodna impedanca mora biti petkrat višja od vrednosti izhodne impedance.
 3. Šum – vrednost v dB. Nižja kot je vrednost, boljši je zvok in manj šumov iz okolice bo zajemal.
 4. Frekvenca – navajamo kot razpon od Hz do kHz. Večji kot je frekvenčni razpon, večja je sposobnost mikrofona za snemanje tonov različne višine. Za običajne klice ni potreben večji frekvenčni razpon.
 5. Največji SPL – navajamo v dB. Najvišji zvočni tlak, ki ga mikrofon lahko zabeleži brez popačenja. Uporablja se za snemanje glasnih zvokov ali glasbe s tolkali.
 6. POP filter – preprečuje pokanje mikrofona pri izgovarjanju glasov »B« in »P«.
 7. Priključitev mikrofona – priključek USB združljiv s katerim koli računalnikom, Priključek 6,3 ali 3,5 mm jack oz. profesionalni priključek XLR.
Usmerjevalna značilnost mikrofonov
Označitev smeri Karakteristika snemanja zvoka
Smerna Snemanje zvoka iz vira, maksimalno zatiranje zvoka iz okolice.
Krožna Na enak način snema zvok iz vseh smeri. Zazna tudi hrup iz okolice.
Ledvičasta Snema predvsem v osi mikrofona, zajame manj stranskih in oddaljenih zvokov.
Ozko usmerjena Snema v osi mikrofona, deloma tudi oddaljene zvoke.
Osmičasta Snema dve nasprotni smeri in zatira direktno, pravokotno smer zvoka. Uporablja se snemanje govora dveh oseb.
 • Dobavitelj
  Mimovrste
  ×
-15%
Trust GXT 212 Mico USB mikrofon
18x

Trust GXT 212 Mico USB mikrofon

32,99 €
27,82 €

Mico mikrofon deluje s 3,5-mm in USB priključki ter ima USB prilagojevalnik za visokokakovostni digitalni zvok. Idealen za uporabo z aplikacijama YouTube in Twitch.

Dostava Mimovrste
HyperX HyperX Quadcast mikrofon
34x

HyperX HyperX Quadcast mikrofon

139,64 €

Vrhunski kondenzatorski mikrofon priznanega proizvajalca Kingston. Ponaša se z odličnimi lastnostmi, zato je idealen pripomoček za podcaste in streame.

Dostava Mimovrste
-18%
Audio-Technica ATGM1-USB mikrofon, gaming
6x

Audio-Technica ATGM1-USB mikrofon, gaming

48,95 €
39,99 €
Odlična cena

Vrhunski gaming mikrofon z odličnimi lastnostmi. Primeren za resne igralce, ki zahtevajo kristalno čisto komunikacijo.

Dostava Mimovrste
Tracer mikrofon Studio PRO set
197x

Tracer mikrofon Studio PRO set

49,99 €
45,58 €

Namizni mikrofon Tracer Studio Pro set s stojalom, privlačno zasnovo in visoko občutljivostjo za vse vaše potrebe.

Dostava Mimovrste
HyperX SoloCast USB mikrofon, črno-rdeč (HMIS1X-XX-BK/G)
1x

HyperX SoloCast USB mikrofon, črno-rdeč (HMIS1X-XX-BK/G)

74,99 €

HyperX SoloCast je visoko kakovosten mikrofon za prenašanje vsebin v živo in gaming. Omogoča preprost priklop preko USB vmesnika, odlikuje pa ga tudi priročna tipka na vrhu za utišanje, prilagodljivo stojalo in široka združljivost z napravami.

Dostava Mimovrste
Audio-Technica AT2020 mikrofon, XLR
14x

Audio-Technica AT2020 mikrofon, XLR

99,90 €
89,90 €
Zadnji kos!
ODREZANE CENE – 10% popusta na izbrane avdio artikle znamke Audio-Technica s promo kodo 21MDC9SI2 (velja od 6. 9. do 19. 9. 2021 oz. do odprodaje zalog)!
Kakovosten mikrofon, ki je idealen za domači studio.
Dostava Mimovrste
HyperX QuadCast S samostoječ RGB mikrofon (HMIQ1S-XX-RG/G)
6x

HyperX QuadCast S samostoječ RGB mikrofon (HMIQ1S-XX-RG/G)

179,99 €

HyperX QuadCast S je visoko kakovosten samostojni mikrofon za prenašanje vsebin v živo in gaming. Odlikuje ga nastavek proti vibracijam, priročen senzor na dotik za utišanje, 4 izbirni polarni vzorci in notranji pop filter. Opremljen pa je še s prilagodljivo RGB LED osvetlitvijo za osupljiv izgled.

Dostava Mimovrste
Audio-Technica AT2020USB+ mikrofon
9x

Audio-Technica AT2020USB+ mikrofon

169,99 €
159 €
Odlična cena
ODREZANE CENE – 10% popusta na izbrane avdio artikle znamke Audio-Technica s promo kodo 21MDC9SI2 (velja od 6. 9. do 19. 9. 2021 oz. do odprodaje zalog)!
Vrhunski kondenzatorski mikrofon priznanega proizvajalca Audio-Technica. Ponaša se z odličnimi lastnostmi. Idealen je za podkaste, „voice-over“ ter snemanje vokalov v domačem studiu ali na terenu.
Dostava Mimovrste

Računalniški mikrofoni

Izbirajte računalniške mikrofone glede na namen uporabe. Za snemanje glasbe je primeren smerni ali krožni mikrofon, za igranje iger lahko uporabite gaming mikrofon s priključkom USB.

Gaming mikrofon

Gaming mikrofon je pomemben za komunikacijo z drugimi igralci in glasovno upravljanje. Praktična rešitev je nakup kompleta gaming slušalk.

USB mikrofon

USB mikrofon je najbolj priljubljen model računalniških mikrofonov. Priključek USB omogoča povezavo s katerim koli računalnikom, prenosnikom ali tabličnim računalnikom. Lahko izbirate med USB mikrofoni Genesis, Razer ali Audio Technica.