Boditein nakupujte z BREZPLAČNO dostavo SEDAJ TUDI NA DOM!
0
na mesec

Merilniki tlaka so vrsta medicinskih pripomočkov, ki vam lahko tudi v domačem okolju pomagajo odkriti zvišane ali znižane vrednosti tlaka v krvi. Pripomorejo tudi k boljšemu nadzorovanju bolezni, če ste na primer že zboleli za hipertenzijo. Ključno pa je, da izberete primerno vrsto merilnika, obenem se morate naučiti tudi pravilnega postopka merjenja.

Prikaži več

Vrste merilnikov tlaka

Na voljo je več vrst merilnikov za merjenje krvnega tlaka doma. To so:

  • ročni merilniki,
  • avtomatski merilniki,
  • polavtomatski merilniki.

Ročni merilniki tlaka imajo za merjenje tlaka v krvi stetoskop oziroma slušalko, napihljivo manšeto ter prikazovalnik. Pri merjenju morate ročno napolniti manšeto na nadlakti. Z ventilom morate nato počasi zniževati tlak v manšeti. Tlak v krvi v tem primeru izmerite s poslušanjem šumov v žilah nad odvodnico na nadlaktni nad komolčno kotanjo. Srčni utrip se izmeri po meritvi, in sicer s tipanjem pulza na podlakti.

Avtomatski merilniki vključujejo manšeto in merilnik za zaznavanje krvnega tlaka in srčnega utripa. S pritiskom na tipko boste sprožili samodejno napihovanje manšete, prav tako merjenje krvnega tlaka in srčnega utripa. Krvni tlak se v tem primeru meri na podlakti, nadlakti ter na prstu. Merilniki za nadlaket so najbolj natančni.

Polavtomatski merilniki krvnega tlaka vam narekujejo, da morate manšeto najprej ročno napihniti. Samodejno pa se spušča zrak iz nje in izmeri krvni tlak in srčni utrip. Pri vnetju manjših sklepov rok in še pri nekaterih drugih stanjih je njihova uporaba lahko precej težavna.

Velikost manšete

Ker se velikosti manšet za merjenje krvnega tlaka med seboj lahko razlikuje, je pametno svojega zdravnika, medicinsko sestro ali farmacevta vprašati, katera velikost je najustreznejša za vas. Manjše manšete so dobra izbira za otroke in odrasle z majhnim obsegom nadlahti.

Stetoskop in zaslon

Če se boste odločili za nakup ročnega merilnika krvnega tlaka, je ključno, da boste pri merjenju lahko povsem jasno slišali žilne šume. O pravilnem prepoznavanju žilnih šumov vas lahko pouči zdravnik ali medicinska sestra.

Če se boste odločili za nakup avtomatskega ali polavtomatskega merilnika krvnega tlaka, nujno preverite, ali je zaslon primerne velikosti, da boste zmogli odčitati izmerjeno vrednost.

Natančnost

Vsi merilniki krvnega tlaka morajo imeti pridobljeno oznako o varnosti uporabe. Ne glede na vrsto izbrane naprave pa se morate naučiti, na kakšen način se pravilno izmeri krvni tlak. Pri tem vam lahko koristno pomagajo zdravnik, medicinska sestra ali farmacevt.

Avtomatski in polavtomatski merilci tlaka niso dovolj natančni oziroma ne izmerijo krvnega tlaka pri nepravilnem utripu srca. Če je srčni utrip pospešen ali če je pulzni tlak majhen, boste imeli pri merjenju z avtomatskim merilnikom skoraj zagotovo težave.

Pogosta vprašanja pri izbiri merilnika tlaka

Kaj je najpametneje storiti takoj po nakupu merilnika krvnega tlaka?

Ko kupite merilec za krvni tlak se vam napravo splača pri naslednjem pregledu odnesti kar k svojemu osebnemu zdravniku. Ta bo preveril njegovo natančnost. Če bo naprava natančna in izmerjene vrednosti pravilne, lahko pričnete meriti krvni tlak doma po navodilih zdravnika.

Kdaj je najprimerneje meriti krvni tlak?

Krvni tlak je najbolje izmeriti, takoj ko zjutraj vstanete in tik pred večerjo. S svojim osebnim zdravnikom se lahko dogovorite še za druge termine merjenja oziroma za dodatne meritve. Če je vaš krvni tlak urejen, zadoščata že meritvi zjutraj in zvečer enkrat tedensko.

Kako ukrepati, če merilnik krvnega tlaka pade na tla?

Če vam merilnik za krvni tlak pade na tla ali ga pri prenašanju preveč pretresete, morate pri zdravniku nujno ponovno preveriti njegovo natančnost.

Določi parametre
Omron M4 intelli IT nadlaktni merilnik krvnega tlaka Omron M4 intelli IT nadlaktni merilnik krvnega tlaka
Omron M4 intelli IT nadlaktni merilnik krvnega tlaka

Nadlaktni merilnik krvnega tlaka omogoča hitro, enostavno in točno merjenje krvnega tlaka. Primeren za 2 uporabnika, z Bluetooth tehnologijo.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Lanaform ABPM-100 nadlaktni merilnik krvnega tlaka Omron M4 intelli IT nadlaktni merilnik krvnega tlaka
Lanaform ABPM-100 nadlaktni merilnik krvnega tlaka

Merilnik ABPM-100 je nadlaktni merilnik krvnega tlaka za merjenje arterijskega tlaka in srčne frekvence.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Lanaform WBPM-110 zapestni merilec krvnega tlaka Omron M4 intelli IT nadlaktni merilnik krvnega tlaka
Lanaform WBPM-110 zapestni merilec krvnega tlaka

Lanaform WBPM-110 zapestni merilec krvnega tlaka prikazuje meritve na LCD zaslonu in lahko shrani do 60 meritev. Je izredno natančen in enostaven za uporabo.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Mediblink merilnik krvnega tlaka M500 TrueLife Pulse digitalni merilnik krvnega tlaka
Mediblink merilnik krvnega tlaka M500

Merilnik krvnega tlaka Mediblink M500 se ponaša s tehnologijo GENTLE-Tech™ za tiho in udobno merjenje. Omogoča zaznavanje motenj srčnega utripa ali aritmije. Ima velik LCD zaslon in je opremljen z WHO lestvico krvnega tlaka. Vgrajeno ima varčevalno funkcijo za samodejni izklop po 3 minutah neaktivnosti. Deluje na 4 x AA baterije, ki so priložene.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
TrueLife Pulse digitalni merilnik krvnega tlaka TrueLife Pulse digitalni merilnik krvnega tlaka
TrueLife Pulse digitalni merilnik krvnega tlaka

ELEKTRO TEDNI – 15% popusta na izbrane gospodinjske aparate s promo kodo ETPOPUST15. Ponudba velja do 9.6.2024 oz. do odprodaje zalog.

TrueLife Pulse digitalni merilnik krvnega tlaka je enostaven za uporabo, kompakten in še posebej uporaben za vse, ki želijo nadzorovati svoje zdravje.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
TrueLife Pulse B-Vision merilnik krvnega tlaka TrueLife Pulse digitalni merilnik krvnega tlaka
TrueLife Pulse B-Vision merilnik krvnega tlaka

ELEKTRO TEDNI – 15% popusta na izbrane gospodinjske aparate s promo kodo ETPOPUST15. Ponudba velja do 9.6.2024 oz. do odprodaje zalog.

Ročni merilnik krvnega tlaka za dva uporabnika, zmogljivost pomnilnika za 2×120 odčitkov, eleganten dizajn, LED zaslon z visokim kontrastom, detektor nepravilnega srčnega utripa, praktično stojalo, univerzalna manšeta velikosti 22–44 cm, enostavna uporaba, poganja 3× AA alkalna baterije.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Braun merilnik tlaka BUA6350, nadlahtni TrueLife Pulse BT merilnik krvnega tlaka
Braun merilnik tlaka BUA6350, nadlahtni

Braun merilnik tlaka BUA6350, nadlahtni. Natančno merjenje, hitro in enostavno.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Braun nadlahtni merilnik tlaka BUA6150 TrueLife Pulse BT merilnik krvnega tlaka
Braun nadlahtni merilnik tlaka BUA6150

ELEKTRO TEDNI – 20% popusta na izbrane gospodinjske aparate s promo kodo ETPOPUST20. Ponudba velja do 9.6.2024 oz. do odprodaje zalog.

Nadlahtni merilnik tlaka BUA6150 se ponaša z ergonomsko obliko in preprosto uporabo.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
TrueLife Pulse BT merilnik krvnega tlaka TrueLife Pulse BT merilnik krvnega tlaka
TrueLife Pulse BT merilnik krvnega tlaka

ELEKTRO TEDNI – 15% popusta na izbrane gospodinjske aparate s promo kodo ETPOPUST15. Ponudba velja do 9.6.2024 oz. do odprodaje zalog.

Ročni merilnik krvnega tlaka za dva uporabnika, zmogljivost pomnilnika za 2 × 480 meritev, povezljivost Bluetooth, velik 16,51 cm (6,5-palčni) barvni zaslon z osvetlitvijo, grafični prikaz tlaka, indikator za pravilno pritrditev, detektor nepravilnega srčnega utripa, alarmna funkcija, natančnost merjenja tlaka 3 mmHg, univerzalna manšeta velikosti 22–44 cm, etui za shranjevanje, napajajo ga 4× AA alkalne baterije.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Mediblink merilnik krvnega tlaka M540 AFib Withings BPM pametni merilnik tlaka, WiFi, EKG senzor, digitalni stetoskop
Mediblink merilnik krvnega tlaka M540 AFib

Merilnik krvnega tlaka Mediblink M540 AFib se ponaša s tehnologijo GENTLE-Tech™ za tiho in udobno merjenje. Omogoča zaznavanje atrijske fibrilacije, motenj srčnega utripa ali aritmije. Ima velik LCD zaslon in je opremljen z WHO lestvico krvnega tlaka. Priloženo ima vrečko za shranjevanje ter USB-C napajalnik, ki omogoča uporabo merilnika brez baterij. Manšeta je univezalne velikosti (22 – 42 cm).

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Mediblink manšeta za merilnik krvnega tlaka, primerno za M500/M520/M540 Withings BPM pametni merilnik tlaka, WiFi, EKG senzor, digitalni stetoskop
Mediblink manšeta za merilnik krvnega tlaka, primerno za M500/M520/M540

Mediblink manšeta za merilnik krvnega tlaka. Primerna za modele M500/M520/M540.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Withings BPM pametni merilnik tlaka, WiFi, EKG senzor, digitalni stetoskop Withings BPM pametni merilnik tlaka, WiFi, EKG senzor, digitalni stetoskop
Withings BPM pametni merilnik tlaka, WiFi, EKG senzor, digitalni stetoskop

Pametni merilnik tlaka omogoča natančno merjenje krvnega tlaka in njegovo spremljanje skozi čas. Z Wi-Fi povezljivostjo, elektrokardiogramom in digitalnim stetoskopom.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste