Zoran Smiljanić: Hardfuckers
30 €

27,90 €

Zadnji kos!

Ponatis kultnega, nepozabnega in provokativnega stripa Hardfuckers! Se je v vseh teh letih po njegovem nastanku kaj spremenilo? Nam politika še vedno prodaja ista jajca? Se lahko iz stripa kaj naučimo?


Aleš Štegar: Na kraju zapisano 5
10 €

Kochi, Indija

Tokrat se je prepustil domačinom – voznikom rikš – in skozi njihove oči odkrival skrivnosti kraja, ki je poln notranjih nasprotij in zunanjih lepot.


Ana Maria Shua: Čudesa cirkusa
22 €

Nenavaden primer zelo kratkega romana o cirkuških akrobatih in umetnikih – mitoloških bitij in oseb, ki so se pojavili v napačni literarni zvrsti.


Ana Schnabl: Razvezani
21 €

Kratke zgodbe katerih protagonisti so fant na travi, dekle z anoreksijo in še drugi z osebnega ali družbenega roba, ki namesto ciničnega razgrajevanja lastnega položaja vzpostavljajo do svojih težav drugačen odnos.


Angel Lazaro Santiesteban Prats: Luna, kos kruha in mrlič
19,90 €

“Luna visi kot okrasek, ki ga veter samovoljno ziblje, in tolikšna lepota je za tiste, ki gledamo skozi strešno lino v zaporu, neznosna. Nihče noče upreti pogleda vanjo, kajti obda nas kolobar osamljenosti in polasti se nas tesnoba, vzbudi željo, da bi premaknili čas, prostor, predvsem pa preteklost, da bi z lastnimi rokami, kot bi bili iz gline, izoblikovali sedanjost in prihodnost.”


Boris Pilnjak, Celo življenje
18,27 €

V pričujoči zbirki se nam ta ruski pisatelj predstavlja s šestnajstimi kratkimi povestmi, iz katerih pogosto vejeta melanholija in tesnobnost, ki sta globoko zasidrana v njegovih junakih.


Chantal Louis: Monika Hauser - Začenjam vedno znova
34,99 €

24,99 €

Kdo je ženska, ki je v bosanski vojni vihri ustanovila prvo Medico Zenico za pomoč ženskam – žrtvam seksualiziranega nasilja? Kako pogumna je zdravnica, ki javno zahteva opredelitev sodstva do posilstva kot najnizkotnejše oblike etničnega čiščenja? Začenjam vedno znova – biografija Monike Hauser izpod peresa novinarke Chantal Louis.


Charles Bukowski: Južno od juga
21,70 €

Zbirko kratkih zgodb z izvirnim naslovom Južno od juga je Charles Bukowski, poet ameriških beznic in obcestnih jarkov, napisal v svojem zgodnjem obdobju, ko je na vrhuncu moči pisateljske imaginacije ustvaril svoje najboljše in najbolj utrgane kratke zgodbe. Knjiga, ki velja za eno njegovih najboljših zbirk kratke proze, je izšla leta 1973, kar pojasnjuje vsebinsko drznost, celo bizarnost, večine zgodb.


Doris Pilkingrton: Zajčja ograja
18,50 €

V knjigi Zajčja ograja je opisana zgodba iz resničnega življenja o treh aboridžinskih deklicah, ki so jih iztrgali iz družinskega okolja, vendar so pobegnile iz belskega zavoda in se čez pustinjo vrnile domov.


Dr. Milica Kač (1953-2014)
10 €

Spominski zbornik v prvem delu prinaša besedila dr. Milice Kač iz izbora, ki ga je naredila sama in v knjižni obliki podarila bratu leto pred svojo smrtjo, v drugem delu pa zapise članov in sodelavcev KUD LOGOS.


Dušan Marolt: Čips in telenovele
12 €

Tretja knjiga priznanega in nagrajenega pisatelja in pesnika Dušana Marolta. Po dveh pesniških zbirkah se je podal v svet kratkih zgodb, v katerih pride do izraza ves njegov talent.


Dušan Merc: Akacijev drevored
16,23 €

V risu zdajšnjega slovenskega zgodbarstva je nova zbirka Dušana Merca brez dvoma imenitno avtorsko dejanje. Preizkušeni romanopisec v njej z nekakšnim kontemplativnim podtonom, a z navdušujočim esprijem preigrava različne univerzalije, kot se kažejo in jih izzivajo večinoma novodobni tukajšnji protagonisti, še najbolj v ospredje pa je postavljeno njihovo premišljanje ob tem, ko tako ali drugače poskušajo kršiti pravila. Tista »velika« in večnostna.Junaki tokratnih Merčevih zgodb so ljudje brez fluidnosti, nekako so vdani v svojo danost, potopljeni so v po…


Evald Flisar: Antigona zdaj, trda
18,90 €

17,58 €

Tragedija

Evald Flisar v svoji Antigoni prodaja zelo temno in pesimistično podobo našega časa in sveta. Morda nam slika, tako kot Cankar, temo, da bi si naše oči še toliko bolj zaželele luči.


Feri Lainšček, Peter Rezman, Dušan Dim, Esad Babačić, Jože Hudales: Jezero na robu mesta
15 €

13,95 €

„S knjigo Jezero na robu mesta želimo prav to: objemu časa iztrgati dogodke, ki so zaznamovali mestno zgodovino, vtisnili pečat ljudem. Pišemo pa tudi, da bi ustvarili nekaj novega. Objavi dokumentarnih materialov bomo dodali raznolike kratke zgodbe uveljavljenih avtorjev. In ko se izmišljene zgodbe združijo s skrivnostnim robom mesta, lahko pride do presenečenj! Bralci naj bodo pripravljeni. Skupaj z njimi bomo pisci skušali poiskati ključe, ki odpirajo vrata v skrite prostore – tudi takšne, ki so se zdeli že davno potopljeni.“ (Dušan Dim)


Friderik Willem Hermans: Paranoja, mehka
21,90 €

20,37 €

„Ta koščena školjka, prevlečena s premično kožo – iz nje izhaja vse: drugi ljudje, ves svet, vojna, sanje, besede, dejanja, ki gredo tako svojo pot, da si človek ne more predstavljati, da je bil kdaj sposoben razmišljati; tako svojo pot gredo, kot bi bila dejanja nekoga misli sveta. Še eno glavo bi potreboval, da bi razumel, kaj se v prvi glavi dogaja, a kaj, ko imam samo eno, tu je, v mojih dlaneh, držim jo trdno, kot človek nikdar ne drži trdno česa drugega.“


Gregor Jazbec: Takle mamo
11,90 €

11,07 €

Življenje 20. MOTB skozi humor (izbor glasil bataljonskega psihologa Gregorja Jazbeca iz let od 2002 do 2007)

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo nekdo na poseben način opisal »najstniško« obdobje Slovenske vojske na poti dozorevanja v profesionalno vojaško organizacijo. Verjetno ni naključje, da se je za to odločil vojaški psiholog, ki je v enoti delil usodo s soborci in je moral že po naravi dela skrbeti za njihove »duše«.


Henry James: Aspernovi rokopisi
16 €

Henry James (1843–1916), pisatelj ameriškega rodu, ki je leto dni pred smrtjo sprejel britansko državljanstvo, velja za enega najpomembnejših predstavnikov realizma v književnosti 19. stoletja.Prevzemal je gledališče svojih likov, kar mu je omogočilo poglobitev v probleme zavedanja in zaznave. S to metodo ter z rabo notranjega monologa in potencialno nezanesljivih pripovedovalcev je vdahnil pripovedni književnosti novo globino „psihološkega realizma“.V odsevu svojih oči je zagledal svetlobo. Približal je roko k ogledalu in naenkrat ni imel več nobenih vpraš…


Ida Fink: Moj prvi konec sveta
21,90 €

19,80 €

Boris Pahor, Imre Kertesz, Primo Levi in drugi veliki pisatelji so o holokavstu pripovedovali skozi grozljivo izkušnjo koncentracijskega taborišča. Sedaj pa prihaja pred nas Moj prvi konec sveta, zbirka kratke proze poljsko-izraelske pisateljice Ide Fink, ki najmračnejšega poglavja človeške zgodovine …


Ivan Cankar: Podobe iz sanj
29 €

Podobe iz sanj so Cankarjeva zadnja zbirka kratke proze in njegova poslednja knjiga, v kateri pisatelj z metaforično in simbolno močno obteženo govorico spregovori o vojnih grozotah in slutnji lastnega konca.


Ivan Tavčar: V Zali
12,23 €

V Zali je eno izmed temeljnih del slovenskega klasika Ivana Tavčarja, s katerim je pisatelj dosegel enega izmed vrhuncev svoje pripovedne umetnosti. Delo je pisano v obliki okvirne pripovedi, v katero so vložene štiri zgodbe. Prva zgodba o kanoniku Amandu ima zgodovinsko obeležje protireformacijskih bojev, ostale tri pa imajo izrazito kmečko tematiko. Pisatelj, kaplan Andrej in trije domačini se udeležijo v Zali lova na divjega petelina.


izbrala Silvija Borovnik: Kliči me po imenu
35 €

32,55 €

Izbor iz krajše proze slovenskih avtoric

Izbor krajše proze slovenskih pisateljic Kliči me po imenu prinaša osemintrideset črtic, novel ali odlomkov iz nekoliko daljših del, ki so napisana v posebni, fragmentarni obliki. Knjiga je nastajala ob zavesti, da Slovenci svoje literarne ustvarjalke, tako starejše kot sodobne, premalo poznamo in da njihova dela niso dovolj uzaveščena.


James Kelman, Preživljanje preživljanje
19,90 €
18,91 €

Slovenski izbor Kelmanove kratke proze Preživljanje Preživljanje sledi kronološkemu zaporedju njegovih zbirk kratke proze z izborom stilno kar najpestrejših predstavnic vsake od njih.


Jani Virk: Med drevesi
23 €

Med drevesi je zbirka sedmih zgodb, ki opisuje življenjske zgodbe na videz povsem nepovezanih posameznikov, toda pozornemu bralcu ne bo ušlo, da je – kot vedno znova ugotavljamo – svet manjši, kot se zdi, in da nas vesoljne niti povezujejo na presenetljive načine.


Janko Kos: Misliti Cankarja
27 €

Knjiga Misliti Ivana Cankarja prinaša izbor Kosovih razprav, v katerih obravnava velike teme, probleme in kontroverze Cankarjevega opusa, in sicer na ozadju evropskih duhovnih in socialno-političnih tokov, vse od liberalizma, ničejanstva pa do socializma in prenovljenega krščanstva.


Jelena Lengold: Sejemski človek
24,90 €

Jelena Lengold v zbirki kratkih zgodb Sejemski čarovnik bralca vedno znova preseneča, tako z dramaturško premišljeno zasnovano zgradbo pripovedi kot s presenetljivimi menjavami leg, slogovnih postopkov in žanrov, pri čemer se izkaže za lucidno poznavalko notranjih demonov in vzgibov. Torej previdno: če si boste ob branju prve zgodbe odločno zarisali horizont pričakovanja, se zna zgoditi,da se bo ta pred koncem knjige še nekajkrat povsem spremenil.


Jože Rozman: Čar vina
27 €

Popolna knjiga, v katero se lahko ob kozarcu dobrega vina poglobite sami ali o njej razpravljate v krogu najbližjih, tistih, s katerimi je vino tudi najlepše deliti.


Jože Zupan, V objemu besede
19 €

Tako se zaokroža pot, ki jo je Gorenjec prehodil od prvih korakov po zasneženi pokrajini k razkošju knjig na svojem iskanju lepote: ko se je naposled udomil v Šentrupertu med besedami, likovnimi pisavami, mladimi bralci in ustvarjalnimi učitelji na Dolenjskem. (dr. Igor Saksida)


Junot Diaz: Potopljen
29,99 €

27,89 €

Deset zgodb nas popelje v čustveno plat ljudi, ki ponovno vzpostavljajo svojo ameriško identiteo.


Kristina Kočan: Šivje
19 €

Knjiga Kristine Kočan predstavlja gobelin bogatih odtenkov, ki s spretnim nitenjem izvezuje samosvojo ritmizacijo, tvorjenje novih izrazov in lomljenje verzov, v katerih je kot poseben nosilec težišča posamezna beseda.


Ladislav Fuks: Moji črnolasi bratje
21,90 €

Češki pisatelj Ladislav Fuks se je v Mojih črnolasih bratih lotil židovske problematike, vprašanja brezpravja in holokavsta, ki sta s protektoratnim režimom leta 1939 prodrla tudi v Prago.Pred sabo imamo kronološki prikaz dogodkov, ki so med drugo svetovno vojno prizadeli pripadnike židovske narodnosti v Pragi. Avtor v realnem časovnem zaporedju opisuje, kako režim čedalje bolj krči njihove človekove pravice in svoboščine, kako jih čedalje bolj rine na rob prepada.


Lídia Jorge: Mož in druge zgodbe
19,90 €

Nikoli prej, kakor prav po izginotju tistih dveh punčar, ki ju je odpeljal avtomobil, se ni s tolikšnim užitkom predajal svojemu dirkalnemu kolesu. Zdaj je s kronometrom meril čas, ki ga je potreboval do cilja, in podpiral svoje lastne rekorde, kot da bi samega sebe cepil v več dirkalcev. Hitrostne preizkušnje mu niso bile dovolj, delal je piruete, poskoke, se vozil na enem kolesu kot na drsalkah, se postavljal pokonci in hlinil padce, ki jih je preživel živ in zdrav, kot da bi bil akrobat v cirkusu./../ Toda nekega bleščečega jutra se je hiša prebudila v popoln…


Lili Potpara, Zgodbe na dušek
12,68 €

11,41 €

Kratke Zgodbe na dušek Lili Potpara so skice, male zgodbe, orisane z nekaj hitrimi potezami, krokiji iz življenja njenih srednjeletnih žensk (redkeje moških), ki jih zalotimo v trenutku, ko se jim še enkrat razodene nezadostnost njihovega življenja; pri drobnih opravilih, pri rutinskem delovnem dnevu, pa tudi na poti ali na počitnicah, namreč še enkrat in tokrat še bolj zares spoznajo svojo osamljenost, izločenost, nepripadnost, včasih problematizirajo tudi na novo nastalo etnično dilemo in z njo povezano brezdomovinskost.


Lucija Stepančič: Tramvajkomanda, oddelek za pritožbe
23 €

Tramvajkomanda prinaša štirinajst kratkih zgodb, ki se razlikujejo tako po obsegu kot tudi stilsko in vsebinsko; vse pa povezuje sočen jezik, prefinjen smisel za tragikomično in pa strast do razkrinkavanja najbolj rudimentarnega v človeški naravi – kvalitete, ki delajo pisanje Lucije Stepančič nezamenljivo.