Boditein nakupujte z BREZPLAČNO dostavo SEDAJ TUDI NA DOM!
0
na mesec

Koši za ločevanje odpadkov

Ostanki hrane, pločevinke, steklenice in plastika so vsakodnevni pojav v kuhinji. S povečanjem zanimanja za čisto okolje pa narašča tudi zanimanje za boljšo organizacijo doma in s tem povezano ločevanje odpadkov. Zato je ključnega pomena, da so koši za ločevanje odpadkov ustrezno izbrani.

Današnji trg ponuja veliko zanimivih rešitev. Katero izbrati, pa boste izvedeli s pomočjo nekaj spodnjih nasvetov.

Prikaži več

Število ločevalnih posod in zmogljivost

Kot že ime pove, so koši za ločevanje odpadkov sestavljeni iz več različnih posod oziroma razdelkov, ki imajo različne prostornine. Na tem mestu morate torej najprej razmisliti, koliko odpadkov se znajde v vaši kuhinji in kako pogosto nameravate koš za ločevanje odpadkov prazniti. Odgovor je zelo preprost: več odpadkov kot proizvedete in redkeje kot koš praznite, večjega boste potrebovali.

Koši za ločevanje odpadkov vam ponujajo različno število posod, ki so namenjene odlaganju plastike, biološko razgradljivih odpadkov, papirja in preostanka smeti. Pri tem ni nujno, da so posamezne posode enako velike, saj dobro vemo, da je količina določene skupine odpadkov zelo različna.

Ko se odločate o številu posod in njihovih zmogljivostih, je torej smiselno razmisliti predvsem o svojih potrebah in količini odpadkov, ki jih ustvarite v svojem domu.

Vgradni ali samostoječi?

Čeprav se sliši še tako nenavadno, morate pred izbiro koša za ločevanje odpadkov dobro razmisliti, kam ga boste postavili. S tega vidika so vam na voljo:

Samostoječi modeli

Če razmišljate o tem, da bi ga postavili nekje v kot kuhinje, potem izberite enega od samostoječih modelov, vendar morate pri tem upoštevati, da vam bo v tem primeru koš vedno na očeh. Zato dodatni razmislek o njegovi obliki in dizajnu nikoli ni odveč.

Vgradni modeli

Ljudje se pogosto odločajo tudi za vgradne modele, ki se elegantno skrijejo v eno izmed kuhinjskih omar, na ta način pa nimate nobenih težav z njihovim izgledom. Tovrstni modeli so odličen način za optimiziranje prostora v kuhinji, zato so idealni za manjše kuhinje. Ker pa je prostor v kuhinjski omarici velik omejitveni dejavnik, morate natančno izmeriti višino, širino in globino razpoložljivega prostora.

Materiali

Pri izbiri koša za ločevanje odpadkov je ključnega pomena tudi izbira materialov. S tega vidika je pomembno, da so vzdržljivi in ne vpijajo neprijetnih vonjav.

Samostoječi koši za ločevanje odpadkov so običajno izdelani iz zunanjega ogrodja iz nerjavečega jekla, notranje posode pa so izdelane iz plastike, ki jih je mogoče enostavno čistiti.

Vgradni modeli so največkrat izdelani iz kakovostne in trde plastike, ki je dovolj trpežna in odporna na morebitne poškodbe.

Slog in oblika

Slog in oblika sta ključnega pomena, če iščete samostoječi koš za ločevanje odpadkov. V tem primeru bo koš viden, zato je prav, da se njegov videz ujema s slogom kuhinje. Danes lahko izbirate med pravokotnimi in okroglimi modeli košev za smeti, zelo priljubljeni pa so tudi pravokotni modeli z ovalnimi robovi in zaključki.

Če pa se odločate za vgradne modele košev za smeti, je njihov slog običajno pogojen z načinom njihove namestitve v kuhinjsko omarico. V tem primeru lahko izbirate med:

  • koši za smeti za kuhinjske omarice z izvlečnimi vrati: v tem primeru morajo biti koši natančno prilagojeni dimenzijam omarice, saj so vodila pritrjena na obeh straneh omare in izvlečna vrata;
  • koši za smeti za kuhinjske omarice s krilnimi vrati: v tem primeru je okvir koša za ločevanje odpadkov popolnoma samostojen in se lahko prilagodi kateri koli omari določene širine, hkrati pa vam daje možnost, da uporabite dodaten prostor za shranjevanje;
  • koši za smeti za kuhinjske predale: kuhinjski predali so odlične način, da izkoristite vsak centimeter prostora in podobno velja tudi, ko imamo v mislih koše za smeti, ki se namestijo v predale; v tem primeru se koši namestijo na sprednjo stran obstoječih predalov.

Pri vgradnih sistemih so koši za smeti pravokotne oblike, saj se na ta način najbolje prilagodijo pravokotni obliki kuhinjskih omaric. Na voljo so vam različne dimenzije, zato lahko brez težav poiščete koš za ločevanje odpadkov, ki ustreza različnim dimenzijam kuhinjskih omaric.

Način odpiranja in zapiranja

Odpiranje in zapiranje koša za ločevanje odpadkov je še kako pomemben dejavnik pri njihovi izbiri. V kuhinji, ko imamo pogosto umazane roke, je pomembno, da je tudi dostop do koša za smeti čim bolj preprost.

Pri samostoječih modelih je najbolj razširjen način odpiranja s pomočjo nožnega pedala. S pritiskom nanj se pokrov odpre, s čimer se nam ni potrebno dotikati pokrova koša za ločevanje odpadkov.

Vgradni modeli so običajno pokriti s pokrovom, ki je v enem delu in je pritrjen na steno omarice. Z izvlekom koša za ločevanje odpadkov iz omarice ven pa imamo prost dostop do vseh posod hkrati. Lahko pa izbirate tudi med modeli, ki imajo ločene pokrove. V tem primeru jih morate odpirati z rokami.

Določi parametre
Franke sorter odpadkov Garbo 60-3 Franke sorter odpadkov Garbo 60-3
Franke sorter odpadkov Garbo 60-3

Sistem za ločevanje odpadkov Garbo 60–3 z nosilnostjo 45 kg in tremi posodami za odpadke in dodatno zbirno posodo.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
shumee BALI KOŠ D 27XV:13CM BOHO Franke sorter odpadkov Garbo 60-3
shumee BALI KOŠ D 27XV:13CM BOHO

BALI KOŠ D 27XV:13CM BOHO

na voljo predvidoma: 27.5. - 29.5.

Partner: Greatstore
shumee BALI Koš 25*25*12hcm BOHO Franke sorter odpadkov Garbo 60-3
shumee BALI Koš 25*25*12hcm BOHO

BALI Koš 252512hcm BOHO

na voljo predvidoma: 27.5. - 29.5.

Partner: Greatstore
shumee BALI Košara 20*20*11hcm BOHO N'OVEEN Komplet košev za ločevanje odpadkov NO 3x 25L - HITRA DOSTAVA
shumee BALI Košara 20*20*11hcm BOHO

BALI Košara 202011hcm BOHO

na voljo predvidoma: 27.5. - 29.5.

Partner: Greatstore
N'OVEEN Komplet košev za ločevanje odpadkov NO 3x 25L - HITRA DOSTAVA N'OVEEN Komplet košev za ločevanje odpadkov NO 3x 25L - HITRA DOSTAVA
N'OVEEN Komplet košev za ločevanje odpadkov NO 3x 25L - HITRA DOSTAVA

Komplet košev za ločevanje odpadkov NO 3× 25L, komplet 3 košev za odpadke s priloženimi nalepkami za označevanje. HITRA DOSTAVA

na voljo predvidoma: 21.5. - 22.5.

Partner: Volino
Hailo koš za ločevanje odpadkov 3610841 ( 2 posodi ) N'OVEEN Komplet košev za ločevanje odpadkov NO 3x 25L - HITRA DOSTAVA
Hailo koš za ločevanje odpadkov 3610841 ( 2 posodi )

Vgradni sistem za shranjevanje odpadkov vam v kuhinji omogoča enostavno uporabo ter veliko funkcionalnost. Izvlek je frontalen (na koš se montirajo vrata), zapiranje je mehko in samodejno. Čiščenje je enostavno. Koši Hailo so narejeni iz kvalitetnega materiala.

na voljo predvidoma: 23.5. - 24.5.

Malatec Električni strojček za polnjenje cigaretnih tub 8mm N'OVEEN Komplet košev za ločevanje odpadkov NO 5x 25L - HITRA DOSTAVA
Malatec Električni strojček za polnjenje cigaretnih tub 8mm

Zaradi tržnih cen cigaret se vam lahko zvrti v glavi, kakovost teh izdelkov pa za kadilca ni vedno zadovoljiva. 

na voljo predvidoma: 21.5. - 22.5.

Curver Koš za smeti Trio, 40l, črna-srebrna N'OVEEN Komplet košev za ločevanje odpadkov NO 5x 25L - HITRA DOSTAVA
Curver Koš za smeti Trio, 40l, črna-srebrna

Velik koš za ločevanje odpadkov s pedalom.

na voljo predvidoma: 22.5. - 23.5.

Partner: Silk d.o.o.
N'OVEEN Komplet košev za ločevanje odpadkov NO 5x 25L - HITRA DOSTAVA N'OVEEN Komplet košev za ločevanje odpadkov NO 5x 25L - HITRA DOSTAVA
N'OVEEN Komplet košev za ločevanje odpadkov NO 5x 25L - HITRA DOSTAVA

Komplet košev za ločevanje odpadkov NO 5× 25L, komplet 5 košev za odpadke s priloženimi nalepkami za označevanje. HITRA DOSTAVA

na voljo predvidoma: 21.5. - 22.5.

Partner: Volino
GEKO Stojalo za 3 vreče za smeti za ločevanje GEKO Stojalo za 3 vreče za smeti za ločevanje
GEKO Stojalo za 3 vreče za smeti za ločevanje

Stojalo za 3 vreče za smeti za ločevanje

na voljo predvidoma: 21.5. - 22.5.

InnovaGoods DVOJNI KOŠ BINCLE INNOVAGOODS GEKO Stojalo za 3 vreče za smeti za ločevanje
InnovaGoods DVOJNI KOŠ BINCLE INNOVAGOODS

InnovaGoods vam ponuja najboljše novosti za vaš dom, kot je Dvojni koš Bincle InnovaGoods ! Odkrijte široko izbiro kakovostnih izdelkov, ki izstopajo zaradi svoje funkcionalnosti, učinkovitosti in inovativnega dizajna: razsvetljava, shranjevanje, okraski, klimatizacija, vrt, hišni ljubljenčki, čišče

na voljo predvidoma: 27.5. - 29.5.

Partner: OTK
NEW Koš za odpadke 4 predali STAL 45 l srebrn GEKO Stojalo za 3 vreče za smeti za ločevanje
NEW Koš za odpadke 4 predali STAL 45 l srebrn

Koda proizvajalca: 10050316

Koš za smeti podjetjaUlsonix bo dobro služil za vzdrževanje reda v notranjih in zunanjih prostorih. Velikost koša za smeti je 29,5 cm v premeru x 72,5 cm v višino. Praktična barvna prevleka pomaga pri ločevanju različnih vrst odpadkov. Koš je izdelan iz trpežnega nerj

na voljo predvidoma: 24.5. - 28.5.