Katera športna prehrana je prava za vas?

Pod pojmom »športna prehrana« razumemo način prehranjevanja, ki je namenjen specifičnemu cilju. Ti cilji so lahko izboljšati vzdržljivost, povečati moč in mišično maso, izboljšati regeneracijo in oblikovati postavo. »Športna prehrana« obsega tudi področje prehranjevanje za ohranjanje zdravja in aktivnega življenskega sloga.

Športno prehranski izdelke lahko razdelimo v dva sklopa:

  1. Prehranska dopolnila (Omega 3, vitamini, vitamin D, magnezij, fatburnerji, itd.)
  2. Vsakodnevna (»navadna«) živila (proteini, aminokisline, beljakovinske ploščice, rehidracijski napitki, nadomestki obrokov itd).

Z izbiro pravega izdelka lahko obogatimo vsakodnevno prehrano, pospešimo regeneracijo in izboljšamo imunski sistem. V množici izdelkov pa je za neizkušenega uporabnika verjetno precej težko izbrati optimalen izdelek. Naj vam olajšamo pravilno izbiro!

Za vsakogar

Z izbiro kvalitetnega proteinskega šejka in omega 3 maščobnih kislin ne morete prav veliko zgrešiti! S proteinskim šejkom boste poskrbeli, da boste zaužili dovolj proteinov dnevno. Proteini so gradniki našega telesa in imajo ogromno funkcij v našem telesu. Pomanjkajnje proteinov vodi v upad mišične mase in moči in oslabljen imunski sistem. Še posebno priporočamo zadosten vnos proteinov pri starejših in v postoperativnem času.

V kolikor nimamo dnevno na meniju ribjega mesa, imamo najverjetneje premajhen vnos omega 3 maščobnih kislin. Omega 3 pomembno vplivajo na srčnožilni sistem, oči in možgane. Zelo pomembna je tudi protivnetno delovanje omega 3 maščobnih kislin.

Za hujšanje

Beljakovinski prašek, ki ga poste uporabljali kot dodatek ali nadomestilo enega izmed obrokov preko dneva. Tako boste »prišparali« vsaj 300 kcal dnevno, kar vam bo omogočalo lažje doseganje kaloričnega primanjkljaja, kar pa je pri hujšanju ključnega pomena.

L-carnitin telesu omogoča lažje porabljanje maščobe kot vir energije (zato je zelo priljubljen tudi pri vzdržljivostnih športnikih).

CLA preprečuje razgradnjo mišičnega tkiva (katabolizem), ki je posledica stroge diete, intenzivnih treningov in telesnih naporov. Hkrati pa CLA vpliva na izgorevanja telesnih maščob in zmanjšuje shranjevanje telesnih maščob.

Fatburner predstavlja piko na i pri izbiri dodatkov s ciljem izgube maščobnih oblog. Fatburnerji še dodatno pospešijo porabo odvečnih kalorij in izboljšajo telesno energijo. Tako smo lahko več aktivni, treniramo bolj intenzivnonin in lažje se držimo primerne prehrane.

Moč in mišična masa

V kolikor želimo resno pridobivati na mišični masi moramo zaužiti več energije kot jo porabimo. Prva izbira so »gainerji«. To je mešanica beljakovin in ogljikovih hidratov s čimer lažje zapolnimo dnevne potrebe po energiji. Zraven priporočamo še proteinski prašek, lahko tudi kazein, ki se počasi absorbira.

Nalednja izbira je kreatin. Kreatin poveča eksplozivno moč in nam omogoča trening na višjem nivoju. V želji po povečanju mišične mase je najpomembnejša regeneracija po treningu. Tu lahko izbiramo med izdelki kot so: BCAA, L-glutamin, Arginin, omega 3, magnezij, vitamini, itd.

Za intenzivnejše treninge se uporablja »boosterje«, ki povečajo telesno energijo, razširijo žile in povečajo dotok hranil v mišice.

Za vzdržljivce (kolesarje, tekače, pohodnike)

Med aktivnostjo:
Zelo priporočamo BCAAjke. BCAA zavirajo mišični katabolizem in znižujejo nivo mlečne kisline. Mlečna kislina pa je tista, zaradi katere upade moč in intenzivnost. Pri dlje časa trajajočih aktivnostih priporočamo uporabo rehidracijskih napitkov (preko 1,5 h). Med aktivnostjo je za obnovo energije priporočljivo zaužiti energijske ploščice.

Priprave na aktivnost in regeneracija:

Vzdržljivostni športniki, ki intenzivno in veliko trenirajo pogosto posegajo tudi po »gainerjih« (mešanicah beljakovin in ogljikovih hidratov), saj tako lažje zadostijo telesnim potrebam po energiji. Uporabljajo jih predvsem pred aktivnostjo in takoj po, ko je najpomembnejši čas za regeneracijo in zapolnitev izpraznjenih glikogenskih rezerv. Zelo priporočamo tudi cink in magnezij in omega 3. Pogosta napaka vzdržljivostnih športnikov je, da »pozabijo« na zadosten vnos proteinov. Morda zato izbira proteinskega praška, ki ga bomo dodajali eno merico dnevno, ne bo škodovala.