Boditein nakupujte z BREZPLAČNO dostavo SEDAJ TUDI NA DOM!
0
na mesec

Kartuše oziroma tonerji so nekaj, s čimer se ne srečamo, dokler jih ne potrebujemo. So del tiskalnika, ki ga bomo največkrat zamenjali, od teh je odvisno, kakšne barve bo naše besedilo, in tukaj lahko med nakupovanjem mimogrede kaj zamešamo in kupimo kartuše, ki za naš tiskalnik niso primerne.

Prikaži več

Kakšno vrsto tiskalnika imam doma?

Da bi kupili samo kartušo brez poznavanja tiskalnika, je precej težko in zelo verjetno je, da bomo pri tem storili napako. Danes so v domači uporabi najpogostejši brizgalni in laserski tiskalniki.

 

Kartuše za laserski tiskalnik

Laserski tiskalniki uporabljajo kartuše s tonerjem. Gre za črnilo na osnovi prahu. Toner se na papir prenese s pomočjo elektrostatično nabitega bobna in ogrevanih valjev. Laserski tiskalniki se običajno uporabljajo v pisarnah, vendar jih je vse več tudi v domači uporabi zaradi stroškovne učinkovitosti. Te kartuše so poceni, saj jih lahko ponovno polnimo. Prednost tonerja je v tem, da se ne izsuši, tudi če tiskalnika nekaj časa ne uporabljamo. Zaradi tega je uporaba laserskega tiskalnika veliko cenejša od brizgalnega.

Laserski tiskalniki se v veliki meri uporabljajo za tiskanje črno-belih dokumentov. Pričakuje se, da bodo z eno kartušo natisnili približno 1500 strani. Ti tiskalniki zagotavljajo čistejše rezultate, saj toner med tiskanjem ne navlaži strani. Barvni laserski tiskalniki nudijo manj barvnega razpona od večine sodobnih brizgalnih tiskalnikov. Tonerji so v štirih barvah – cian, magenta, rumena in črna.

 

Kartuše za brizgalni tiskalnik

Brizgalne kartuše so izdelane iz črnila na osnovi barvila, raztopljenega v vodi ali glikolu. Te kartuše razpršijo tekočino na papir v obliki drobnih kapljic iz šobe. Kartuše za brizgalne tiskalnike imajo vgrajene mikročipe, ki nadzorujejo razprševanje črnila za natančno tiskanje. Kartuše uporabljajo gosto črnilo, ki je primerno za tiskanje dokumentov in fotografij doma. Ena kartuša lahko natisne skoraj 300 do 400 strani. Tovrstni tiskalniki lahko tiskajo na vse vrste papirja, vključno na papir z visokim sijajem, in celo na tkanine.

Brizgalni tiskalniki so kompaktni in stanejo precej manj od laserskih tiskalnikov. Vendar pa so brizgalne kartuše zelo drage. V nekaterih primerih lahko kartuše stanejo celo več kot tiskalnik. Te kartuše so zaprte in večina jih ne podpira polnjenja. Brizgalne kartuše se lahko sčasoma posušijo, zaradi česar postanejo neuporabne. Vse našteto lahko tako naredi uporabo brizgalnega tiskalnika razmeroma drago, sploh če ga ne uporabljamo redno.

 

Smernice pri odločanju

Stroški

Kar zadeva začetni nakupni strošek, so brizgalne kartuše precej cenejše od laserskih. Pri čemer imajo laserske kartuše večjo moč in so sposobne proizvesti veliko več strani na kartušo. Zato je odvisno od uporabe. Pri občasnem, vendar rednem tiskanju bo verjetno brizgalni tiskalnik cenejši. Pri pogostem tiskanju pa se bo laserski tiskalnik na dolgi rok verjetno izkazal za stroškovno učinkovitejšega. Če nameravamo investirati v najnovejši, visoko zmogljiv brizgalni tiskalnik, bomo ugotovili, da je strošek zelo primerljiv z laserskim tiskalnikom.

 

Hitrost in zmogljivost

V preteklosti so bili brizgalni tiskalniki in s tem kartuše počasnejši od laserskih, vendar z novim razvojem prihajajo na trg vrhunski brizgalni tiskalniki, ki lahko konkurirajo laserskim tiskalnikom glede hitrosti tiskanja. Od vrhunskih laserskih ali brizgalnih tiskalnikov se pričakuje približno dvajset listov na minuto. Za primerjavo, cenejši brizgalni tiskalniki zmorejo šest listov na minuto.

 

Kakovost slike in besedila

Medtem ko laserski tiskalniki pogosto ponujajo hitrejše vsestransko delovanje, ne morejo tekmovati z brizgalnimi tiskalniki glede kakovosti slike. Glede na to, da brizgalni tiskalniki uporabljajo tekoče črnilo, so veliko boljši pri natančnem mešanju barv – nekaj, kar je primerno za tiskanje barvnih slik. Pri tiskanju črno-belih dokumentov pa hitrost in zmogljivost laserskega tiskalnika nadomestita vsak padec kakovosti.

 

Sprejemanje končnih odločitev

Ne glede na to, ali iščemo določeno vrsto kartuše ali upamo, da bomo prihranili denar pri prihodnjih stroških tiskanja, bo poznavanje spodnjih pogojev pomagalo pri končni odločitvi.

Originalne kartuše

OEM je angleška kratica za Original Equipment Manufacturer. Z drugimi besedami, če je kartuša označena z OEM, to pomeni, da jo proizvaja isti proizvajalec, ki proizvaja tudi tiskalnik. OEM kartuše so ponavadi najdražje, vendar ponujajo najboljšo kakovost.

 

Kompatibilne kartuše

Kompatibilne kartuše so razvila podjetja tretjih oseb, da bi ponudila stroškovno učinkovito alternativo kartušam OEM. Te kartuše so opremljene z najsodobnejšim povezovalnim čipom in so združljive z vrsto sodobnih tiskalnikov, vendar se lahko njihova kakovost črnila razlikuje glede na proizvajalca.

 

Obnovljene kartuše

Obnovljene kartuše so ponovno uporabljene originalne kartuše, ki jih podjetja očistijo, ponovno napolnijo in testirajo. So cenovno ugodnejše, vendar ne na račun kakovosti.

 

Kombinirani paketi kartuš

Kombinirani paketi ponujajo stroškovno učinkovit način za nakup dveh ali več kartuš hkrati. Ti paketi običajno vsebujejo črne in barvne kartuše, zaradi česar so popolne za tiste, ki so pred kratkim kupili popolnoma nov tiskalnik. Čeprav so dragi, kombinirani paketi ponujajo dobro ceno v primerjavi s stroški posameznih kartuš (če uporabljate večbarvne).

 

Kartuše s trdim črnilom

Kartuše s trdim črnilom se uporabljajo v tiskalnikih s trdim črnilom in se pogosto štejejo za najbolj okolju prijazne kartuše. Trdna črnila so znana po svojih natančnih, živih barvah, vendar so ponavadi precej dražja od ostalih kartuš.

Pogosta vprašanja

Kakšna je razlika med tonerji in kartušami?

Med tonerji in kartušami je velika razlika. Toner je polnilo v prahu in je namenjen laserskim in LED tiskalnikom, ki ga na papir zapečejo s pomočjo laserja. Kartuše so polnilo v tekočem stanju in so namenjene brizgalnim tiskalnikom, ki ga na papir brizgajo.

Ali je vseeno, kakšno kartušo naj izberem za svoj tiskalnik?

Ne. Pri izbiri kartuše morate upoštevati predvsem blagovno znamko in model vašega tiskalnika. Praviloma je črna kartuša ločena od ostalih barv, barvna kartuša pa običajno vsebuje posode s tremi osnovnimi barvami.

Kateri toner naj izberem za svoj tiskalnik?

Izbira ustreznega tonerja je odvisna od vrste vašega tiskalnika. Pomemben je predvsem podatek o blagovni znamki in seriji modela, ki ga običajno dobite na hrbtni ali sprednji spodnji strani tiskalnika.

Določi parametre
Mimovrste cena
Xerox toner 106R03534, cyan Brother toner TN426Y, rumen, 6.500 strani
Xerox toner 106R03534, cyan

Originalni nadomestni toner Xerox 106R03534 v cyan barvi.

na voljo predvidoma: 27.5.

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena
Brother toner TN910BK, črn, 9.000 strani Brother toner TN426Y, rumen, 6.500 strani
Brother toner TN910BK, črn, 9.000 strani

Original Brother nadomestni del.

na voljo predvidoma: 27.5.

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena
Brother toner TN426Y, rumen, 6.500 strani Brother toner TN426Y, rumen, 6.500 strani
Brother toner TN426Y, rumen, 6.500 strani

Original Brother nadomestni del.

na voljo predvidoma: 27.5.

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena
Kyocera toner FS-C5150DN, 2.800 strani, rumena (TK-580Y) Kyocera toner FS-C5150DN, 2.800 strani, rumena (TK-580Y)

na voljo predvidoma: 27.5.

Partner: Mimovrste
uPrint Komplet črnil za Canon PG-40 in CL-41 Kyocera toner FS-C5150DN, 2.800 strani, rumena (TK-580Y)
uPrint Komplet črnil za Canon PG-40 in CL-41

Komplet kompatibilnih črnil Canon PG-40 in CL-41 vsebuje črno in barvno črnilo za Canon tiskalnike.

na voljo predvidoma: 28.5. - 29.5.

HP 305XL Tri-Color kartuša, barvna (3YM63AE) Kyocera toner FS-C5150DN, 2.800 strani, rumena (TK-580Y)
HP 305XL Tri-Color kartuša, barvna (3YM63AE)

Originalna HP kartuša, ki ponuja do 200 strani tiska.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
TiskajPoceni Kompatibilne kartuše HP 652XL komplet Black in Color XL za HP DESKJET INK ADVANTAGE 4675, 2138, 3636, 3776, 3779, 3836, 4538, 5075 Toner123 Komplet HP 903 / 903XL / OfficeJet 6950, Pro 6860, pro 6960, pro 6970 kompatibilne kartuše (4) - črna XL, cyan XL, magenta XL, rumena XL
TiskajPoceni Kompatibilne kartuše HP 652XL komplet Black in Color XL za HP DESKJET INK ADVANTAGE 4675, 2138, 3636, 3776, 3779, 3836, 4538, 5075

Kompatibilne kartuše HP 652XL komplet Black in Color XL za HP DESKJET INK ADVANTAGE 4675, 2138, 3636, 3776, 3779, 3836, 4538, 5075 Visoke kvalitete obnovljene kartuše barvna in črna 800 strani črna + 700 strani barvna

na voljo predvidoma: 28.5. - 29.5.