Kartuše oziroma tonerji so nekaj, s čimer se ne srečamo, dokler jih ne potrebujemo. So del tiskalnika, ki ga bomo največkrat zamenjali, od teh je odvisno, kakšne barve bo naše besedilo, in tukaj lahko med nakupovanjem mimogrede kaj zamešamo in kupimo kartuše, ki za naš tiskalnik niso primerne.

Prikaži več

Kakšno vrsto tiskalnika imam doma?

Da bi kupili samo kartušo brez poznavanja tiskalnika, je precej težko in zelo verjetno je, da bomo pri tem storili napako. Danes so v domači uporabi najpogostejši brizgalni in laserski tiskalniki.

 

Kartuše za laserski tiskalnik

Laserski tiskalniki uporabljajo kartuše s tonerjem. Gre za črnilo na osnovi prahu. Toner se na papir prenese s pomočjo elektrostatično nabitega bobna in ogrevanih valjev. Laserski tiskalniki se običajno uporabljajo v pisarnah, vendar jih je vse več tudi v domači uporabi zaradi stroškovne učinkovitosti. Te kartuše so poceni, saj jih lahko ponovno polnimo. Prednost tonerja je v tem, da se ne izsuši, tudi če tiskalnika nekaj časa ne uporabljamo. Zaradi tega je uporaba laserskega tiskalnika veliko cenejša od brizgalnega.

Laserski tiskalniki se v veliki meri uporabljajo za tiskanje črno-belih dokumentov. Pričakuje se, da bodo z eno kartušo natisnili približno 1500 strani. Ti tiskalniki zagotavljajo čistejše rezultate, saj toner med tiskanjem ne navlaži strani. Barvni laserski tiskalniki nudijo manj barvnega razpona od večine sodobnih brizgalnih tiskalnikov. Tonerji so v štirih barvah – cian, magenta, rumena in črna.

 

Kartuše za brizgalni tiskalnik

Brizgalne kartuše so izdelane iz črnila na osnovi barvila, raztopljenega v vodi ali glikolu. Te kartuše razpršijo tekočino na papir v obliki drobnih kapljic iz šobe. Kartuše za brizgalne tiskalnike imajo vgrajene mikročipe, ki nadzorujejo razprševanje črnila za natančno tiskanje. Kartuše uporabljajo gosto črnilo, ki je primerno za tiskanje dokumentov in fotografij doma. Ena kartuša lahko natisne skoraj 300 do 400 strani. Tovrstni tiskalniki lahko tiskajo na vse vrste papirja, vključno na papir z visokim sijajem, in celo na tkanine.

Brizgalni tiskalniki so kompaktni in stanejo precej manj od laserskih tiskalnikov. Vendar pa so brizgalne kartuše zelo drage. V nekaterih primerih lahko kartuše stanejo celo več kot tiskalnik. Te kartuše so zaprte in večina jih ne podpira polnjenja. Brizgalne kartuše se lahko sčasoma posušijo, zaradi česar postanejo neuporabne. Vse našteto lahko tako naredi uporabo brizgalnega tiskalnika razmeroma drago, sploh če ga ne uporabljamo redno.

 

Smernice pri odločanju

Stroški

Kar zadeva začetni nakupni strošek, so brizgalne kartuše precej cenejše od laserskih. Pri čemer imajo laserske kartuše večjo moč in so sposobne proizvesti veliko več strani na kartušo. Zato je odvisno od uporabe. Pri občasnem, vendar rednem tiskanju bo verjetno brizgalni tiskalnik cenejši. Pri pogostem tiskanju pa se bo laserski tiskalnik na dolgi rok verjetno izkazal za stroškovno učinkovitejšega. Če nameravamo investirati v najnovejši, visoko zmogljiv brizgalni tiskalnik, bomo ugotovili, da je strošek zelo primerljiv z laserskim tiskalnikom.

 

Hitrost in zmogljivost

V preteklosti so bili brizgalni tiskalniki in s tem kartuše počasnejši od laserskih, vendar z novim razvojem prihajajo na trg vrhunski brizgalni tiskalniki, ki lahko konkurirajo laserskim tiskalnikom glede hitrosti tiskanja. Od vrhunskih laserskih ali brizgalnih tiskalnikov se pričakuje približno dvajset listov na minuto. Za primerjavo, cenejši brizgalni tiskalniki zmorejo šest listov na minuto.

 

Kakovost slike in besedila

Medtem ko laserski tiskalniki pogosto ponujajo hitrejše vsestransko delovanje, ne morejo tekmovati z brizgalnimi tiskalniki glede kakovosti slike. Glede na to, da brizgalni tiskalniki uporabljajo tekoče črnilo, so veliko boljši pri natančnem mešanju barv – nekaj, kar je primerno za tiskanje barvnih slik. Pri tiskanju črno-belih dokumentov pa hitrost in zmogljivost laserskega tiskalnika nadomestita vsak padec kakovosti.

 

Sprejemanje končnih odločitev

Ne glede na to, ali iščemo določeno vrsto kartuše ali upamo, da bomo prihranili denar pri prihodnjih stroških tiskanja, bo poznavanje spodnjih pogojev pomagalo pri končni odločitvi.

Originalne kartuše

OEM je angleška kratica za Original Equipment Manufacturer. Z drugimi besedami, če je kartuša označena z OEM, to pomeni, da jo proizvaja isti proizvajalec, ki proizvaja tudi tiskalnik. OEM kartuše so ponavadi najdražje, vendar ponujajo najboljšo kakovost.

 

Kompatibilne kartuše

Kompatibilne kartuše so razvila podjetja tretjih oseb, da bi ponudila stroškovno učinkovito alternativo kartušam OEM. Te kartuše so opremljene z najsodobnejšim povezovalnim čipom in so združljive z vrsto sodobnih tiskalnikov, vendar se lahko njihova kakovost črnila razlikuje glede na proizvajalca.

 

Obnovljene kartuše

Obnovljene kartuše so ponovno uporabljene originalne kartuše, ki jih podjetja očistijo, ponovno napolnijo in testirajo. So cenovno ugodnejše, vendar ne na račun kakovosti.

 

Kombinirani paketi kartuš

Kombinirani paketi ponujajo stroškovno učinkovit način za nakup dveh ali več kartuš hkrati. Ti paketi običajno vsebujejo črne in barvne kartuše, zaradi česar so popolne za tiste, ki so pred kratkim kupili popolnoma nov tiskalnik. Čeprav so dragi, kombinirani paketi ponujajo dobro ceno v primerjavi s stroški posameznih kartuš (če uporabljate večbarvne).

 

Kartuše s trdim črnilom

Kartuše s trdim črnilom se uporabljajo v tiskalnikih s trdim črnilom in se pogosto štejejo za najbolj okolju prijazne kartuše. Trdna črnila so znana po svojih natančnih, živih barvah, vendar so ponavadi precej dražja od ostalih kartuš.

Safeprint Toner rumen | 11000str | HP CE262A | LJ CP4025 / 45, Laserski tiskalniki tonerji |

na voljo predvidoma: 9.12. - 12.12.

Partnerska zaloga

Dostava na dom predvidoma9.12. - 12.12.
Safeprint Toner za Brother HL 12xx, 1230, 1030 do 1470, P25, Laserski tiskalniki tonerji |

na voljo predvidoma: 9.12. - 12.12.

Partnerska zaloga

Dostava na dom predvidoma9.12. - 12.12.
TB print Toner TB združljiv s Samsung ML-2250D5 N, Toner TB združljiv s Samsung ML-2250D5 N

na voljo predvidoma: 9.12. - 12.12.

Partnerska zaloga

Dostava na dom predvidoma9.12. - 12.12.
TB print Toner TB združljiv s HP CF211A Cy, 1 800s, ren., Toner TB združljiv s HP CF211A Cy, 1 800s, ren.

na voljo predvidoma: 9.12. - 12.12.

Partnerska zaloga

Dostava na dom predvidoma9.12. - 12.12.
HP 305XL Tri-Color kartuša, barvna (3YM63AE)

na voljo predvidoma: TAKOJ

Kdaj lahko pričakujete artikel?

Nakup in osebni prevzem Ljubljana Brnčičevatakoj
Mimovrste
HP kartuša 304, Tri-color, 100 strani (YN9K05AE)

na voljo predvidoma: TAKOJ

Kdaj lahko pričakujete artikel?

Nakup in osebni prevzem Ljubljana BTCtakoj
Mimovrste
HP komplet črnil 304 (črna in barvna) za DJ 3720/3730

na voljo predvidoma: TAKOJ

Kdaj lahko pričakujete artikel?

Nakup in osebni prevzem Ljubljana BTCtakoj
Mimovrste
Toner123 Komplet HP 903 / 903XL / OfficeJet 6950, Pro 6860, pro 6960, pro 6970 kompatibilne kartuše (4) - črna, cyan, magenta, rumena

na voljo predvidoma: 7.12. - 8.12.

Partnerska zaloga

Dostava na dom predvidoma7.12. - 8.12.
Toner123 Kompatibilen toner za Xerox 106R02773 / Phaser 3020 / WorkCentre 3025 - črna

na voljo predvidoma: 7.12. - 8.12.

Partnerska zaloga

Dostava na dom predvidoma7.12. - 8.12.
HP 653 kartuša, črna, 360 strani (3YM75AE)

na voljo predvidoma: TAKOJ

Kdaj lahko pričakujete artikel?

Artikel je na zalogi v našem centralnem skladišču in zato pripravljen za takojšnjo odpremo.
Nakup in osebni prevzem Ljubljana Brnčičevatakoj
Osebni prevzem Ljubljana predvidoma na voljodanes
Osebni prevzem Kranj, Maribor, Koper in Celje predvidoma na voljodanes
Dostava na dom predvidomajutri
Mimovrste
Nano Cartridge XEROX 106R02773, kompatibilni toner, črn, 1.500 strani

na voljo predvidoma: 8.12. - 9.12.

Partnerska zaloga

Dostava na dom predvidoma8.12. - 9.12.
uPrint Komplet črnil HP 950 XL in HP 951 XL

na voljo predvidoma: 7.12. - 8.12.

Partnerska zaloga

Dostava na dom predvidoma7.12. - 8.12.