Kako izbrati vrtno kosilnico?

Pogon, način in širina košnje ali kakovost konstrukcije – pri izbiri vrtne kosilnice morate upoštevati kar nekaj ključnih parametrov. V tem vodiču se bomo posvetili vsem.

Električna ali bencinska kosilnica?

Vrtne kosilnice so na voljo v bencinski, električni ali akumulatorski izvedbi.

Bencinske kosilnice so najboljše za košnjo velikih površin nad 600 m2. Običajno imajo veliko moč in široko košnjo. Pri košnji imate popolno svobodo, ni vam treba iskati električne vtičnice niti se vam ni treba bati, da presekate kabel. Na drugi strani pričakujte višjo ceno in zahtevnejše vzdrževanje, poleg tega pa so bencinske kosilnice tudi glasne in vibrirajo, kar pri dolgoročni košnji ni prijetno za roke.

Ključni odločilni dejavnik je naklon terena. Imejte v mislih, da z bencinskimi kosilnicami lahko kosite le ravne in rahlo nagnjene vrtove , kajti pri večini naprav motor ne zmore nagiba nad 15°. Lahko se namreč zatakne. Izjemo predstavljajo stroji z odpornostjo proti prevračanju, o čemer se posvetujte s prodajalcem (takšne kosilnice imajo tlačno mazanje).

Električne kosilnice priporočamo za srednje velike vrtove, tj. od 300 do 600 m2. So lažje, cenejše in bolj tihe kot bencinske, poleg tega pa z njimi lahko kosite tudi strma pobočja. Vendar pa morate pričakovati manjšo moč in to, da pri delu potrebujete vir električne energije – vtičnico ali generator. Morate tudi paziti, da ne presekate napajalnega kabla.

Vse pogosteje se danes srečujemo z akumulatorskimi kosilnicami. Primerne so za košnjo manjših vrtov do 500 m2. Akumulatorske kosilnice združujejo prednosti bencinskih in električnih kosilnic – so lahke, tihe, močne in ne potrebujejo vira električne energije. Vendar pa se njihova baterija hitro izprazni in poleg tega zdrži le omejeno število polnilnih ciklov. Potem morate kupiti novo.

Rotacijske, bobnaste ali vretenaste?

Večini vrtnarjev najbolje koristijo rotacijske kosilnice. Košnjo zagotavlja rotacijsko rezilo, ki se vrti okoli svoje osi in kosi. Te kosilnice so primerne za košnjo trate na običajno višino približno 3–5 cm. So lahko obvladljive in niso zahtevne glede ostrine rezila.

Rotacijska kosilnica je najboljša izbira za večino vrtnarjev.

Bolj zahtevne stranke bodo izbrale vretenaste kosilnice. Slednje ne kosijo trave, temveč jo strižejo. Sistem nožev, razporejenih v vreteno v obliki črke V, deluje tako, da se par nožev vedno premika drug proti drugemu in travo odreže. Zaradi tega konice stebel niso razcepljene, trata ne porumeni, je gostejša in bolj zdrava. Vretenaste kosilnice priporočamo za okrasne trate, nogometna igrišča ali golf zelenice z višino košnje do 3 cm.

Za visoko travo (tudi do 150 cm) in neurejene površine priporočamo strižne kosilnice s široko košnjo ali pa bobnaste kosilnice. Delujejo podobno kot rotacijske, vendar se zaradi odprtega bobna nad rezili trava pred njimi ne poleže, tako da jo ostri noži enostavno odrežejo. Idealne so za košnjo trate na višino približno 5–10 cm.

Včasih se srečate tudi z diskastimi kosilnicami. Tudi te so primerne za košnjo visoke trave in drevja, ki se je samo posadilo, toda težko je z njimi kositi na nagnjenem terenu. Kosilni disk se namreč pri košnji v hrib vkoplje v zemljo, tako da morate kosilnico rahlo dvigniti. Diskaste kosilnice pogosto uporabljajo kmetje, in sicer za košnjo polja.

Druge vrste kosilnic

Za najbolj poraščene trate z visokim deležem drevja vzemite prirezovalnike trave, saj nekatere vrste prerežejo tudi deblo s premerom 15 mm. Pri izbiri glejte predvsem raven vibracij na ročaju – nižja je boljša.

Kosilnice na nitko lahko uvrščamo v kategorijo zaključnih kosilnic. Niso primerne za klasično košnjo velikih površin, temveč boste z njimi pokosili travo v bližini ograj, stebričkov ali na težko dostopnih mestih.

S kosilnico na nitko lahko kosite tudi na težko dostopnih mestih.

Vašo pozornost si zaslužijo tudi robotske kosilnice, ki travo kosijo same – samo določite jim površino in popijte skodelico kave. Kosilnica sama pokosi trato in celo najde pot do polnilca.

Kako široka je košnja?

Širino košnje izberite na podlagi tega, kako velik je vaš vrt.

  • Za vrt do 200 m2 zadostuje širina 32 cm.
  • Za vrt, velik 500 m2, izberite širino približno 40–45 cm.
  • Za vrt, velik 1.000 m2, izberite širino približno 45–53 cm.

Tem številkam ni treba strogo slediti, vendar ne pozabite, da majhna širina na velikem vrtu pomeni več dela in prehojenih kilometrov. Po drugi strani pa kosilnice z manjšo širino bolje sledijo terenu.

Kakšno moč kosilnice izbrati?

Poleg moči motorja preverite tudi navor. Na splošno velja, da kosilnica lahko pokosi le travo, ki je tako visoka, kot je približno dvakratna vrednost njenega navora. Naprava z navorom 8 Nm torej pokosi travo, ki je visoka največ 16 cm.

Pokazatelj pri izbiri pravilne kosilnice je tudi konstrukcija motorja. Motorji SV imajo nižjo kompresijo in učinkovitost, zato bolj priporočamo motorje tipa OHV ali pa še bolje OHC z visoko učinkovitostjo in nizko porabo.

Višji modeli kosilnic nudijo tudi menjalnik, s pomočjo katerega lahko regulirate hitrost. Kosilnice z variatorjem so najudobnejše, kar zadeva nastavitev hitrosti, saj delujejo kot skuter – hitrost določate z obračanjem ročaja.

Kaj pa zbiranje trave?

Nekatere kosilnice zbirajo pokošeno travo v koš, ene jo znajo mulčiti, druge pa imajo zadnji ali stranski izmet. Najbolje je, če bo vaša nova kosilnica znala vse – zbirati, mulčiti in izmetavati.

Zbiranje trave v zbirni koš je prijetno, ker vam po košnji ni treba grabiti trave. Poglejte pa na velikost zbirne posode, da ne bo takoj polna in da vam ne bo treba vsakih pet minut teči h kompostu.

Pri izbiri kosilnice razmišljajte o podrobnostih. Velik zbirni koš bo zagotovil, da vam ne bo treba vsakih pet minut izprazniti pokošene trave. Ne pozabite tudi, da 70-litrska posoda, polna vlažne trave, lahko tehta kar precej, tako da jo bo kar težko dvigovati in prazniti.

Pri vsaki tretji košnji trate priporočamo mulčenje . To pomeni, da kosilnica pokošeno travo seseklja na majhne koščke in jo nato spet vrže na trato. Mulčenje trato navlaži in tudi deluje kot naravno gnojilo. Toda tega ne počnite pri vsaki košnji, ker se lahko zgodi, da vam bo trata zgnila.

Vsake toliko časa pa je dobro izbrati izmet in trato po košnji pograbiti. Z grabljenjem trato prezračite in odstranite odmrle korenine. Seveda grabite zelo nežno – najbolje s plastičnimi grabljami in ne s kovinskimi, saj bi te trato preveč uničile.

Samohodna ali ne?

Kosilnica s samohodnim pogonom gre po zagonu motorja in aktiviranja hoda sama naprej, vi jo le vodite. Morda mislite, da takšnega luksuza ne potrebujete, toda ko jo enkrat preizkusite, ne boste več hoteli druge. Samohodno kosilnico priporočamo vsem brez izjeme – predvsem pri košnji nagnjenih površin je ročno potiskanje aparata navzgor garaško delo. Kosilnico, ki ni samohodna, kupite le v primeru, da imate vrt, ki je raven in velik do približno 600 m2.

Bodite pozorni tudi na podrobnosti

Najbolj kakovostne kosilnice imajo konstrukcijo (šasijo) iz odpornega in lahkega jekla ali aluminijeve zlitine, pri cenejših je plastična. Ta se deformira pod obremenitvijo in poškoduje notranje komponente.

Pomembna so tudi kolesa. Širša in večja kolesa ima kosilnica, boljša je.. Za trate s pogostimi nepravilnostmi, t. i. terenskimi grbinami, izberite kosilnico z valjem, ki se na vrhovih grbin ne vriva v zemljo in je tako trati bolj prijazna.

Včasih se je pojavljalo vprašanje, ali je boljši plastični ali tekstilni zbirni koš. Proizvajalci so na koncu dosegli kompromis – najboljše kosilnice imajo kombiniran koš iz plastike in tekstila, v katerem dobro kroži zrak, hkrati pa se ne zamaši in ne praši. Nekatere kosilnice imajo na košu tudi indikator napolnjenosti.

Določene kosilnice nudijo tudi električni vžig, pri katerih motorja ne vžigate z vlečenjem za vrvico, temveč z obračanjem ključa. Zelo udobno.

Poleg tega ni odveč, če na kosilnici najdete priključek za vodno cev za enostavno pranje stroja z vodnim curkom. Tudi takšne malenkosti vam bodo v vrtnarski sezoni prihranile kar nekaj časa.