Kako izbrati čistilnik za okna?

Kako izbrati čistilnik za okna

Čistilnik za okna je pomočnik, ki prihrani veliko časa.

Ali se sprašujete, kako izboljšati čiščenje oken in kako to naredite tudi brez vedra vode ali časopisa in skoraj brez truda? Preizkusite električni čistilnik. Včasih se imenuje tudi sesalec za okna ali akumulatorski čistilnik.

Pranje oken z njim postane enostavno in hitro, saj ni treba skrbeti zaradi madežev ali kapljic vode. Naučite se, kako izbrati najboljši čistilnik, in začnite s pranjem oken, kar bo potekalo hitro, gladko in bo za vas celo zabavno.

Kdo potrebuje čistilnik za okna?

Starši majhnih otrok dobro vedo, kako se otroci radi dotikajo stekel, dihajo nanje in – v najboljšem primeru – nanje rišejo tudi s prstki. Včasih si pomagajo še z markerji ali akvareli. Pranje oken je zato v gospodinjstvih z majhnimi otroki pogostejše, zato je za vas idealen električni čistilnik, ki pospeši opravilo.

Pohvalile ga bodo tudi starejše osebe, ki na primer zaradi bolečih kolen ali hrbta težje pomivajo okna. Zahvaljujoč čistilniku, ne bodo porabili toliko moči, pomagal pa jim bo dodaten podaljšek, ki podaljša ročaj čistilnika.

Ljudje pogosto kupijo čistilnik za okna tudi za večgeneracijske hiše. Družine si ga izposojajo in zaradi tega čistilnik popolnoma izkoristijo.

Če pomivate velike površine oken ali imate veliko oken, je čistilnik idealen tudi za vas. Pomivanje namreč lahko kadar koli prekinete in čez nekaj časa ponovno nadaljujete brez tega, da bi za seboj puščali vedra vode in mokre krpe.

Čistilnik uporabljajo tudi ekološko ozaveščeni ljudje, ki ne želijo razsipati z vodo. Za pranje oken jo potrebujete le malo in tako ni treba imeti slabe vesti, da ste po nepotrebnem uporabili več veder vode.

Kako deluje?

Najprej napolnite baterijo čistilnika za okna, medtem pa obrišite okvire oken z vlažno krpo. Pripravite steklenico z razpršilcem in jo napolnite z raztopino.

S pomočjo razpršilca, ovitega v krpo iz tekstila, poškropite okna z vodo z detergentom. Pustite, da raztopina na oknih deluje približno dve minuti, nato pa vzemite električni čistilnik.

Gumijasti nastavek se nežno prisesa na steklo in vodo izsesa v posodo znotraj čistilnika. Zaradi tega ni nikoli nikjer nakapljano, na oknih pa ne bodo ostali curki vode ali madeži. Okno s čistilnikom očistimo le enkrat - obriše vodo in hkrati polira steklo.

Nekateri električni čistilniki so 2 v 1, kar pomeni, da imate le en aparat, ki deluje kot razpršilnik ter čistilni in polirajoči čistilnik.

Ni se treba bati, da bo voda tekla ali kapljala. Čistilnik jo bo zajel in posesal.

Ni se treba bati, da bo voda tekla ali kapljala. Čistilnik jo bo zajel in posesal.

Kaj potrebujete za pranje oken s čistilnikom?

Da lahko takoj pričnete z delom, si pripravite pripomočke. Ponavadi jih dobite kar v kompletu:

  • čistilnik s sesalno šobo,
  • steklenica z razpršilnikom, ovita v krpo iz blaga,
  • detergent,
  • baterija za čistilnik,
  • polnilec za baterijo.

Pozanimajte se o pomembnih lastnostih čistilnikov

Potrebujte lažji čistilnik ali pa vas zanima vzdržljivost aparata? Oglejte si pomembne informacije, ki jih je pred nakupom čistilnika dobro poznati.

1. Življenjska doba baterije

Pred čiščenjem pustite, da se vaš čistilnik najprej približno dve uri polni. Potem bo baterija zdržala od 20 do 40 minut in v tem času lahko brez težav pomijete okna. Če imate veliko oken in potrebujete čistilnik z daljšo življenjsko dobo baterije, poskusite znamko Vileda - njeni čistilniki delajo kar 40 minut neprekinjeno.

2. Obseg posode in teža

Večja je posoda za izsesano vodo, več jo lahko med sesanjem napolnite z umazano vodo. Pospeši vaše delo, saj posode ne boste praznili, a bo čistilnik hkrati tudi težji. Zato pri izbiri premislite, ali potrebujete čistilnik z manjšo posodo ali večjo.

Obseg posod je najpogosteje med 100 in 200 mililitri.

3. Širina sesalne šobe in koliko jih vzeti

Pri pranju oken večinoma uporabite širok nastavek - ta ima običajno okoli 28 centimetrov in je primeren za klasično velika okna.

Za manjše površine boste večinoma uporabljali tudi manjši nastavek. Če nameravate s svojim čistilnikom pomivati tudi majhna okna ali pa steklene plošče na vratih, poiščite čistilnike za okna, ki imajo v kompletu dodaten manjši nastavek.

Z njim boste lahko zajeli vse kotičke majhnih oken, ki bodo tako brezhibno očiščena.

4. Podaljšek

Pomivanje velikih oken s čistilnikom je možno tudi brez stola ali pomoči ostalih. Če imate doma okna, ki so visoko, poiščite model s podaljškom. Preprosto ga namestite na čistilnik in tako boste z njim dosegli tudi višja okna.

 S podaljškom lahko operete tudi netipična okna na primer na hodniku

S podaljškom lahko operete tudi netipična okna, na primer na hodniku.

Za kaj vse lahko doma uporabljate čistilnik?

Škoda bi bilo, če bi svoj novi električni čistilnik za pranje oken uporabljali le nekajkrat na leto. Pomaga vam lahko pri pomivanju:

  • ogledal,
  • strešnih oken,
  • steklenih vrat,
  • tuš kabine
  • ali ploščic.
 Izkoristite čistilnik na 100 % - pomagal vam bo s steklenimi površinami v kopalnici

Čistilnik izkoristite stoodstotno - pomagal vam bo tudi pri čiščenju steklenih površin v kopalnici.

Zagotovo boste po prvem preizkusu razmišljali, kaj drugega v gospodinjstvu lahko še pomijete z njim. Poskusite na primer očistiti še stekleno mizo ali stekleno omaro.

Preberite tudi navodila proizvajalca. Svetovala vam bodo, katerim površinam se morate izogniti – čistilnik namreč ni primeren na primer za pomivanje nekaterih plastičnih površin.