Boditein nakupujte z BREZPLAČNO dostavo SEDAJ TUDI NA DOM!
0
na mesec

Inhalatorji so medicinski pripomočki, ki se navadno uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni dihal, na primer za bronhitis, pljučnico, astmo. Če želite izbrati najprimernejšega, morate najprej dobro poznati in ločevati med različnimi vrstami inhalatorjev. Na voljo so kompresijski, kompresorski ter inhalatorji s tehnologijo mrežnice. Prvi in zadnji tip sta praviloma najprimernejša izbira za domačo rabo, ultrazvočni inhalator pa se uporablja v kliničnem okolju.

Prikaži več

Učinkovitost

Pri izbiri primernega inhalatorja je v ospredju učinkovitost naprave. Vaš zdravnik vam lahko priporoči inhalator, ki je najučinkovitejši za vašo uporabo. Nekatera zdravila namreč delujejo najboljše le z določeno vrsto inhalatorja oziroma so pri tem prisotne tudi omejitve. Terapija inhaliranja je torej lahko dovolj učinkovita le ob uporabi ustreznega medicinskega pripomočka.

Prenosljivost

Izbrana vrsta inhalatorja mora biti dovolj enostavna glede na vaš življenjski slog. Inhalator s tehnologijo mrežnice je dobrodošla izbira za tiste, ki ste nenehno na poti. Če ste vezani na dom, je boljša izbira namizni inhalator. Če ste v dvomu, pa je najpametneje poseči po prenosnem.

Vzdržljivost

Izbrani inhalator mora biti dovolj vzdržljiv, da lahko prenese vsakodnevne postopke pri čiščenju. Povsem logično je, da bo domači inhalator zdržal dlje časa, če boste poskrbeli za ustrezno vzdrževanje. To vključuje tudi dovolj pogosto preverjanje zračnega filtra ter njegovo menjavo, ko je ta seveda potrebna.

Sistemi inhalacijske terapije

Poznani so trije inhalacijski sistemi, ki jih lahko uporabljate tudi doma. Za vse velja, da so lahko izjemno učinkoviti. To so:

  • aerosolni inhalatorji ali razpršilci,
  • nebulizatorji,
  • inhalatorji za zdravila v prahu.

Aerosolni inhalatorji omogočajo način inhaliranja, ki je novejši in primernejši za domačo uporabo, prav tako tudi za na pot. Razpršilce sestavljajo vsebniki z aerosolom in ustniki za inhalacijo. V vsebniku se nahajata zdravilna substanca ter potisni plin pod pritiskom. Lahko sta v obliki tekočine ali suspenzije.

Nebulizatorji omogočajo inhaliranje v manjši plastični posodici. Skozi njo prehaja zrak pod pritiskom. Na obraz nastavite masko in aerosol inhalirate skozi usta in nos. V tem primeru se lahko uporabi tudi ustnik.

Pravilna uporaba

Pri razpršilcih je za zadosten vnos zdravila v dihala ključna koordinacija bolnikovega vdiha in sprožitve vpiha. Od tega je odvisno tudi, kako uspešno bo zdravljenje. Pred prvo uporabo morate vedno nujno preveriti, ali naprava deluje pravilno. Enako velja, če inhalator niste uporabljali več kot 5 dni.

Če je le možno, med vdihovanjem iz inhalatorja stojte ali vzravnano sedite. Preden pričnete z uporabo pršilnika, dihajte čim počasneje. Prvih nekaj inhalacij izvedite kar pred ogledalom.

Pogosta vprašanja pri izbiri inhalatorja

Kako je treba držati pršilnik inhalatorja?

Pršilnik inhalatorja med uporabo držite v pokončnem stanju. Primite ga s palcem in kazalcem. S palcem ga primite na spodnjem delu pod ustnikom, s kazalcem pa na zgornjem delu. Če niste dovolj močni, si lahko pomagate kar z obema rokama.

Zakaj je treba nekatere pršilnike inhalatorja pred uporabo pretresti?

Nekatere pršilnike inhalatorja je treba pred uporabo obvezno pretresti. Na takšen način se namreč njegova vsebina dovolj enakomerno premeša. Za nekatere pa je značilno, da jih morate pred uporabo držati v pokončnem položaju, in sicer vsaj pol minute.

Katera je najpogostejša napaka pri uporabi inhalatorja?

Najpogostejša napaka pri uporabi inhalatorja je ta, da ga uporabnik pred uporabo ne pretrese dovolj močno. Na dnu pršilnika je tako precej večja koncentracija zdravilne učinkovine, posledično odmerki niso dovolj enakomerni. Napaka se pogosto pojavi tudi pri vdihovanju. Uporabnik najprej sproži odmerek, šele nato prične vdihovati. Največ učinkovine se v tem primeru odloži na sluznico ust, žrela in grla. Na takšen način se zdravilo izgubi.

Določi parametre
Mediblink kompresorski inhalator Compact M440 Mediblink kompresorski inhalator Compact M440
Mediblink kompresorski inhalator Compact M440

Kompresorski inhalator Mediblink Compact M440 združuje tehniko in preprosto uporabo, preprečuje nastanek bolezni zgornjih in spodnjih dihal in hitrejšo ozdravitev.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
PIC Mister8 inhalator, kompresor Mediblink kompresorski inhalator Compact M440
PIC Mister8 inhalator, kompresor

PPiC Mister8 inhalator, kompresor je posebno zasnovan za otroke, primeren pa je tudi za uporabo pri odraslih. Ponaša se z elegantno, zaobljeno zasnovo v obliki hobotnice, posodico ActiFast Pro in dvema priloženima maskama.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Mediblink kompresorski inhalator Panda M460 Mediblink kompresorski inhalator Compact M440
Mediblink kompresorski inhalator Panda M460

Mediblink kompresorski inhalator Panda M460 je primeren tako za otroke kot odrasle. Idealen je za lajšanje akutnih in kroničnih obolenj dihalnih poti.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Malatec 2v1 prenosni USB ultrazvočni inhalator za otroke in odrasle Malatec 2v1 prenosni USB ultrazvočni inhalator za otroke in odrasle
Malatec 2v1 prenosni USB ultrazvočni inhalator za otroke in odrasle

Odkrijte izjemno praktičnost in učinkovitost z našim 2v1 prenosnim USB ultrazvočnim inhalatorjem, primeren tako za otroke kot za odrasle

na voljo predvidoma: 24.5. - 27.5.

Mediblink M480 ultrazvočni inhalator Malatec 2v1 prenosni USB ultrazvočni inhalator za otroke in odrasle
Mediblink M480 ultrazvočni inhalator

Mediblink M480 ultrazvočni inhalator je izjemno učinkovit, enostaven za uporabo ter, s številnimi nastavki, primeren za celotno družino.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Laica MD6026 ultrazvočni inhalator Malatec 2v1 prenosni USB ultrazvočni inhalator za otroke in odrasle
Laica MD6026 ultrazvočni inhalator

Ultrazvočni inhalator s pretokom približno 0,4 ml/min in samodejnim varnostnim izklopom zagotavlja hitro in izjemno tiho razprševanje.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Omron Compact Air C 28P inhalator, kompresorski PIC Solution MissBibi otroški inhalator, kompresorski
Omron Compact Air C 28P inhalator, kompresorski

Omron Compact Air C 28P inhalator, kompresorski, za učinkovito zdravljenje dihalnih obolenj, ki se lahko pojavljajo skozi celo leto.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
PIC Solution MissBibi otroški inhalator, kompresorski PIC Solution MissBibi otroški inhalator, kompresorski
PIC Solution MissBibi otroški inhalator, kompresorski

Pic Solution MissBibi otroški inhalator, kompresorski, je posebno oblikovan za otroke, ampak ga lahko uporabljajo tudi odrasli.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Vicks VH200E4 inhalator za sinuse + 2 vložka PIC Solution MissBibi otroški inhalator, kompresorski
Vicks VH200E4 inhalator za sinuse + 2 vložka

Vicks VH200E4 inhalator za sinuse + 2 vložka. Prostornina rezervoarja 40 ml, s funkcijo samodejnega izklopa, ko zmanjka vode. Poleg tega ima spremenljiv nadzor pare za prilagajanje intenzivnosti pare.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Mediblink cev za inhalator Panda M460 Mediblink rezervna cev za ultrazvočni inhalator M480
Mediblink cev za inhalator Panda M460

Rezervna cev za kompresorski inhalator.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Mediblink rezervna cev za ultrazvočni inhalator M480 Mediblink rezervna cev za ultrazvočni inhalator M480
Mediblink rezervna cev za ultrazvočni inhalator M480

100 cm dolga rezervna cev za ultrazvočni inhalator M480.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
PIC AirProjet Plus ultrazvočni inhalator Mediblink rezervna cev za ultrazvočni inhalator M480
PIC AirProjet Plus ultrazvočni inhalator

PPiC AirProjet Plus je primeren za opravljanje terapij pri dojenčkih in odraslih.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste