Gorska kolesa so namenjena vožnji izven asfaltiranih cest, lahko pa jih uporabimo tudi za vožnjo po cesti. Pri izbiri je treba pozornost nameniti zlasti konstrukciji, okvirju in premeru koles.

Prikaži več

Gorska kolesa z vzmetenimi vilicami

 • Gorskim kolesom s fiksnim okvirjem in vzmetenimi vilicami pravimo tudi hardtail kolesa. Njihova prednost je manjša teža in enostavno upravljanje. Primerna so za enostaven teren, gozdne in poljske poti. Priporočljiva so za začetnike, rekreativne kolesarje in tekmovalce, ki dajejo prednost lahkemu kolesu.

Polno vzmetena gorska kolesa

 • Gorska kolesa s polnim vzmetenjem so opremljena s sprednjim in zadnjim vzmetenjem, ki ponuja precejšnjo stopnjo udobja. Zahvaljujoč boljšemu stiku zadnjega kolesa s terenom in enostavni vodljivosti zlasti pri hitri vožnji, so modeli s polnim vzmetenjem priporočljivi za premagovanje zahtevnega terena. Zadnji amortizerji, ki jih je mogoče regulirati, nudijo dodatno udobje.

→ Kolesa s 120 mm hoda zadnjega amortizerja so bolj vsestranska in primernejša za običajne terene. V kolikor hod zadnjega vzmetenja presega 120 mm, bo vožnja izjemno udobna in varna tudi v zahtevnem terenu.


Kako izbrati gorsko kolo?

Material okvirja

 • Jeklo – izjemno čvrst material, višja masa, dobro uravnavanje površinskih nepravilnosti. Za preprečevanje rje je treba ohranjati okvir v dobrem stanju. Primerno za začetnike ali ljubitelje tako imenovane klasike za občasno kolesarjenje.
 • Karbon – nižja masa, boljša prožnost, brez zmanjšanja trdnosti. Omogoča lažjo, udobnejšo vožnjo in zagotavlja dolgo življenjsko dobo. Primerno za izkušene kolesarje ali za tekmovalno kolesarstvo.
 • Dural – težji od karbona, prednost je nižja cena in odpornost proti rji. Primerno za otroške kolesarje, rekreativne, a tudi strastne kolesarje.

Zavore

 • Klasične zavore (v-brake) – enostavne za vzdrževanje, učinek ob stiku z vodo zmanjša. Prednost so daljše čeljusti, ki omogočajo večjo zavorno moč.
 • Kolutne zavore – zavore, ki deluje po principu koluta, pritrjenega na pesto, in tako imenovane čeljusti, ki je nameščena na podaljških okvirja. Ta vsebuje bate, ki potiskajo zavorne diske. Prednost je zaviranje na mokrem in suhem terenu. Pomanjkljivost je višja masa in zahtevnejše nastavitve.
Dodatne informacije:

Za udobno in varno vožnjo so potrebni tudi drugi dodatki in pripomočki, namenjeni za kolesarstvo. Med njimi velja omeniti tudi denimo kolesarska oblačila.

Velikost kolesa

Gorska kolesa 26"

 • Gorska kolesa s premerom koles 26".
 • Primerna za kolesarje manjše rasti ali začetnike.
 • Enostavno upravljanje s kolesom.
 • Zasnovana za nezahtevne izlete s kolesom, gramozne ali pohodniške poti in zahtevnejše terene.

Gorska kolesa 27,5"

 • Gorska kolesa s premerom koles 27,5".
 • Primerno za osebe srednje rasti in naprednejše kolesarje.
 • Enostavno upravljanje s kolesom in hkrati lažja prehodnost terena.
 • Nadzor nad kolesom v vsaki situaciji.
 • Zasnovana za vse vrste terena.

Gorska kolesa 29"

 • Gorska kolesa s premerom koles 29".
 • Idealno za osebe višje rasti in izkušene kolesarje.
 • Enostavno upravljanje s kolesom, boljša vztrajnost in večje udobje.
 • Primerno za vse vrste poti (gozdne in gorske poti), zahtevne in nezahtevne terene.

Gorska kolesa za rekreacijo

 • Robustni modeli, zasnovani posebej za tiste, ki kolo vozijo le občasno, in sicer za zabavo ali ohranjanje telesne pripravljenosti. Še posebej primerna za rekreativne kolesarje ali začetnike. Odlikuje jih posebna geometrija, ki kolesarju med vožnjo zagotavlja udoben položaj sedenja. Gorska kolesa za rekreacijo imajo praviloma tudi več prestav in so primerna za namestitev otroškega sedeža za kolo.

Športna gorska kolesa

 • Gorska kolesa, zasnovana posebej za tiste, ki vozijo redno, hitreje, bolj tehnično izpopolnjeno. Primerna tudi za občasne amaterske dirke. Odlikuje jih lahek okvir in posebna geometrija, ki omogoča položnejši položaj za doseganje boljše zmogljivosti. Športna gorska kolesa imajo običajno zelo natančne prestave.

Dirkalna gorska kolesa

 • Kolesa, namenjena dirkačem in kolesarjem, ki jih zanima predvsem čim boljši rezultat. Imajo najlažja in tudi najbolje nameščena kolesa. Položen položaj sedenja omogoča največjo zmogljivost. Dirkalna kolesa imajo običajno eno prestavo spredaj in približno 11 prestav zadaj. Na splošno so lahka in izjemno enostavna za upravljanje.
NAMIG!

Pri nas mislimo na vse kolesarje in ne zgolj na ljubitelje gorskih koles, zato imamo v ponudbi tudi mestna kolesa, treking kolesa, manjkati ne smejo niti moderna električna kolesa.

Olpran gorsko kolo 29 Olpran mint/red
14x

Olpran gorsko kolo 29 Olpran

262,80 €
231,85 €

Gorsko kolo ima nosilnost 90 kg in je zasnovano za višino 165–179 cm. Opremljen je z jeklenim okvirjem in sprednjimi vilicami. Ima zobnik Shimano in menjalnik ter aluminijasta platišča. Olpran 29 je praktično zasnovano kolo za odrasle.

Dostava Mimovrste
Capriolo MTB Passion M 29/18HT gorsko kolo

Capriolo MTB Passion M 29/18HT gorsko kolo

288,07 €
Zadnji kos!

Kakovostno gorsko kolo, ki je idealno za vožnjo po enostavnem terenu. Opremljeno je z 18 prestavami, 73,7 cm (29") velikimi kolesi in klasičnimi V zavorami.

Dostava Mimovrste
Olpran Blade Full 29 disc gorsko kolo, črno/oranžno

Olpran Blade Full 29 disc gorsko kolo

245 €
Novo

Gorsko kolo Blade Full 29" disc, od znamke Olpran. HI-TEN trdni jekleni okvir. Velikost ohišja znaša 73,7 cm (29"). Velikost okvirja znaša 48 cm (19"). Nastavljivo krmilo. Število hitrosti je 18. Razvrstitev Shimano, Index. V -zavora zadnjega platišča 110 mm. Nosilnost je 90 kg. Višina kolesa je 165 – 185 cm. Jeklena veriga Z6. Teža znaša 17,6 kg.

Dostava Mimovrste
Olpran Blade Full 29 disc gorsko kolo, črno/zeleno

Olpran Blade Full 29 full disc gorsko kolo

245 €
Novo

Gorsko kolo Blade Full 29" full disc, od znamke Olpran. HI-TEN trdni jekleni okvir. Velikost ohišja znaša 73,7 cm (29"). Velikost okvirja znaša 48 cm (19"). Nastavljivo krmilo. Število hitrosti je 18. Razvrstitev Shimano, Index. Nosilnost je 90 kg. Višina kolesa je 165 – 185 cm. Jeklena veriga Z6. Teža znaša 17,6 kg.

Dostava Mimovrste
Romet Rambler R9.1 2021 gorsko kolo, M-17, mornarsko modro

Romet Rambler R9.1 2021 gorsko kolo, M-17, mornarsko modro

417,90 €
390,04 €

ROMET Rambler R9.1 2021 je rekreativni model gorskega kolesa opremljen z 73,6 cm (29″) kolesi. Popolno kolo za novince v gorskem kolesarjenju, navdušil pa bo tudi bolj izkušene gorske kolesarje, ki si želijo zanesljivo kolo. Primerno je za gorske vzpone, za vožnjo po enoslednicah, za nezahtevne gorske spuste in dolge ture po razgibanem terenu. Zaradi velikih 29″ koles boste na vzponih hitrejši, na spustih pa stabilnejši in posledično samozavestnejši.

Dostava Mimovrste
Romet Rambler R9.1 2021 gorsko kolo, L-19, mornarsko modro

Romet Rambler R9.1 2021 gorsko kolo, L-19, mornarsko modro

417,90 €
390,04 €

ROMET Rambler R9.1 2021 je rekreativni model gorskega kolesa opremljen z 73,6 cm (29″) kolesi. Popolno kolo za novince v gorskem kolesarjenju, navdušil pa bo tudi bolj izkušene gorske kolesarje, ki si želijo zanesljivo kolo. Primerno je za gorske vzpone, za vožnjo po enoslednicah, za nezahtevne gorske spuste in dolge ture po razgibanem terenu. Zaradi velikih 29″ koles boste na vzponih hitrejši, na spustih pa stabilnejši in posledično samozavestnejši.

Dostava Mimovrste

Gorska kolesa

Pri izbiri gorskega kolesa je poleg osnovnih meril priporočljivo upoštevati tudi znamko in vrsto kolesa.

Ženska gorska kolesa

 • Okvir ženskega gorskega kolesa je prirejen, da se na kolo enostavno usedemo in se udobno vozimo. Sedlo je krajše in v zadnjem delu nekoliko širše. Običajno se uporablja ožje krmilo. Te razlike od moških koles pa nikakor ne vplivajo na vozne lastnosti.

Moška/uniseks gorska kolesa

 • Gorska kolesa, namenjena ne le za moške. Gre za tako imenovani univerzalni tip kolesa, primeren za vse odrasle kolesarje.

Otroška gorska kolesa

 • Vsa otroška kolesa morajo izpolnjevati varnostne standarde, hkrati pa so zasnovana tako, da otrokom prinašajo užitek in jim zagotavljajo udobje med vožnjo. Prednost takšnih koles je prilagojena konstrukcija, vzdržljivost in varnost. Zasnovana so posebej za otroke od 6 do 14 let.

Med vožnjo ne pozabite nositi zaščitne opreme, kot je čelada, za varnost so pomembne denimo tudi kolesarske luči, ki poskrbijo, da boste dobro vidni na cesti.