Pokončni sesalniki so primerni za redno sesanje zlasti težko dostopnih in bogato razčlenjenih prostorov, kot so stopnišča, vogali, garderobe ali shrambe. Uporabljamo jih predvsem za sesanje manjših površin. Nekateri modeli omogočajo tudi mokro ali suho brisanje. Kakšen pokončni sesalnik je pametno izbrati?

Prikaži več

Kako izbrati pokončni sesalnik?

Pri izbiri pokončnega sesalnika namenite pozornost zlasti tehničnim značilnostim in funkcijam, ki se pri posameznih modelih bistveno razlikujejo. Kakšne so prednosti pokončnega sesalnika v primerjavi z drugimi sesalniki?

Prednosti in slabosti pokončnih sesalnikov:

+ preprosta uporaba, nizka masa - omejena zmogljivost
+ manjše dimenzije - niso primerni za sesanje tekstilnih oblog
+ omogočajo sesanje težje dostopnih predelov
+ nizka cena
Več informacij:

Če potrebujete zmogljiv sesalnik za redno sesanje večjih površin, potem se osredotočite zlasti na klasične sesalnike z vrečko ali sesalnike brez vrečke. Za industrijsko uporabo so primerni izredno zmogljivi industrijski sesalniki.

Pomembne značilnosti pokončnih sesalnikov

Kakšen tip napajanja pokončnih sesalnikov je priporočljivo izbrati?

Glede na vrsto napajanja razlikujemo 2 osnovna tipa pokončnih sesalnikov:

 • Pokončni sesalniki z napajanjem iz električnega omrežja – najpogostejši, manj premični, a zmogljivejši, ni treba jih polniti, pomembna je dolžina napajalnega kabla in radij delovanja (doseg sesalnika).

Dolžina kabla pokončnega sesalnika bi morala znašati vsaj 5 – 8 metrov, glede na velikost površine za sesanje.

 • Brezžični akumulatorski pokončni sesalniki – premični, kabel ne predstavlja ovire pri sesanju, običajno imajo nižjo zmogljivost in jih je treba redno polniti.

→Pri brezžičnih sesalnikih je treba paziti na vzdržljivost po enem polnjenju, ta bi morala znašati vsaj 30 min, polnjenje ne bi smelo trajati dlje od 10 ur.

Kakšen filter pokončnega sesalnika je najboljši?

Filter znatno vpliva na funkcionalnost in splošno kakovost sesalnika. Njegova naloga je, da dobro očisti zrak, ki prihaja ven iz sesalnika. Večina sesalnikov je opremljenih z večstopenjskim sistemom filtriranja.

 • Mikrofiltri – izdelani so iz tekstila ali pene
 • Hepafiltri – moderni in kakovostni filtri, ki so primerni za osebe z alergijami, zajamejo pretežen del bakterij, kakovost filtrov označujemo s številkami, višja kot je številka, bolj učinkovito je filtriranje zraka.

→ Na tržišču se srečamo tudi z oznakama EPA in ULPA. Gre za moderni oznaki učinkovitejših HEPA filtrov.

Oznake in učinkovitost filtrov:

Površina za sesanje Prostornina vrečke
do 50 m² 2 – 2,5 l
do 150 m² 2,5 – 4 l
več kot 150 m² 4 l in več

Moč in zmogljivost sesanja pokončnega sesalnika

Pri tem je treba razlikovati 2 osnovna pojma/strong>:

 • Moč – pove, kolikšna energija je potrebna za delovanje motorja
 • Zmogljivost sesanja – pomembnejši podatek, določa moč, s katero sesalnik sesa površine.

Najmanjša zmogljivost sesalnika bi morala znašati vsaj 300 W (vatov). Praktična funkcija je tudi reguliranje zmogljivosti.

Druge značilnosti pokončnega sesalnika so navedene na energijski nalepki konkretnega izdelka.

Druge značilnosti pokončnega sesalnika

 • Dimenzije – pokončne sesalnike odlikujejo manjše dimenzije, prednost je praktično shranjevanje.
 • Masa – nižja masa predstavlja eno od glavnih prednosti pokončnih sesalnikov.
 • Glasnost – navajamo jo v dB (decibelih), glasnost je odvisna predvsem od kakovosti in zmogljivosti aparata, največja glasnost sesalnika naj ne bi presegla 80 dB.

Dodatne funkcije pokončnih sesalnikov

 • Indikator polne vrečke/posode – pokaže, kdaj je treba zamenjati vrečko ali sprazniti zbiralno posodo.
 • Reguliranje zmogljivosti – omogoča prilagajanje zmogljivosti trenutnim potrebam, praktično zlasti pri zmogljivejših sesalnikih.
 • LED osvetlitev – za boljšo preglednost med sesanjem.
 • Daljinsko upravljanje – za lažje upravljanje aparata, praviloma na ročaju.
 • Mehka kolesca – prijazna do trdih in občutljivih talnih oblog.
 • Sesanje pepela – omogoča čiščenje kamina s pomočjo pokončnega sesalnika.
 • Šamponiranje – funkcija, ki poleg sesanja omogoča tudi mokro brisanje tal.
 • Čistilni sistem, ki otrese prah iz filtra – samodejno otrese prah iz filtra in poskrbi za njegovo prepustnost.

Dodatna oprema pokončnih sesalnikov

Nekatere vrste sesalnikov imajo bogato dodatno opremo, ki je del osnovnega pakiranja. V ostalih primerih je treba ustrezno dodatno opremo dokupiti posebej.

 • Zamenljivi nastavki in krtače – bogata ponudba na trgu, namenjeni so za različne tipe talnih oblog, izbirajte glede na vaše potrebe.
 • Napajalna postaja – je del pakiranja pri akumulatorskih sesalnikih, praktičen je tudi indikator napolnjenosti baterije, ki uporabnika obvešča o stanju polnjenja.
 • Teleskopska palica – omogoča daljši doseg sesalnika, lahko jo enostavno podaljšamo ali skrajšamo.
 • Gibki zglob – omogoča sesanje težje dostopnih predelov (npr. pod pohištvom).
 • Nosilec sesalnika – stenski nosilec omogoča obešanje sesalnika na zid, nekateri sesalniki lahko stojijo tudi sami brez dodatne opore.
NAMIG!

Cevi, šobe, filtre in drugo dodatno opremo kupujte ob upoštevanju združljivosti z vašim aparatom.

-18%
Xiaomi Dreame V11 pokončni sesalnik
15x

Xiaomi Dreame V11 pokončni sesalnik

349,90 €
286,12 €
Brezplačna dostava

Xiaomi Dreame V11 pokončni sesalnik z rotacijskim motorjem nove generacije, zračno hlajenim samoregulacijskim sistemom SmartCool, ergonomsko zasnovo, vzdržljivo 3000-mAh baterijo in HEPA filtrom.

Dostava Mimovrste
Xiaomi Dreame V9 pokončni sesalnik, bel

Xiaomi Dreame V9 pokončni sesalnik, bel

203,33 €
Brezplačna dostava
Zadnji kos!

Izjemno učinkovit pokončni sesalnik Xiaomi Dreame V9 navdušuje s sesalno močjo 20.000 Pa, ki bo s s HEPA filtrom posesala še tako majhne delce s tal, avta, zofe in drugih delov pohištva. 0,5-litrsko posodo za prah lahko izpraznite z enim pritiskom na gumb, sam sesalnik pa zaradi dizajna lahko pospravimo v vsak prostor.

Dostava Mimovrste
-15%
Xiaomi Dreame T20 pokončni sesalnik, siv
4x

Xiaomi Dreame T20 pokončni sesalnik, siv

358,83 €
304,32 €
Brezplačna dostava

Pokončni sesalnik priznanega proizvajalca Xiaomi z naprednimi funkcijami zagotavlja maksimalno čistočo za vaš dom. Opremljen je z brezkrtačnim motorjem s hitrostjo do 125 000 vrt/min, ki zagotavlja visoko sesalno moč, in ima vgrajen HEPA filter, ki ujame in zadrži do 99% prašnih delcev in alergenov.

Dostava Mimovrste
Xiaomi Dreame V10 Plus pokončni sesalnik, bel

Xiaomi Dreame V10 Plus pokončni sesalnik, bel

258,35 €
233,62 €
Brezplačna dostava
Novo

Izjemno učinkovit pokončni sesalnik Xiaomi Dreame V10 Plus navdušuje s sesalno močjo 26.000 Pa, ki bo s s HEPA filtrom posesala še tako majhne delce s tal, avta, zofe in drugih delov pohištva. 0,5-litrsko posodo za prah lahko izpraznite z enim pritiskom na gumb, sam sesalnik pa zaradi dizajna lahko pospravimo v vsak prostor.

Dostava Mimovrste
Xiaomi Dreame T20 PRO pokončni sesalnik, 450 W

Xiaomi Dreame T20 PRO pokončni sesalnik, 450 W

493,81 €
Brezplačna dostava

Dreame T20 PRO sesalnik proizvajalca Xiaomi z naprednimi funkcijami zagotavlja maksimalno čistočo vseh prostorov. Omogoča suho in mokro sesanje, je opremljen z brezkrtačnim motorjem in ima vgrajen HEPA filter, ki ujame in zadrži do 99% prašnih delcev in alergenov.

Dostava Mimovrste
Xiaomi Dreame V10 pokončni sesalnik
9x

Xiaomi Dreame V10 pokončni sesalnik

249,90 €
229,99 €

Xiaomi Dreame V10 pokončni sesalnik z brezkrtačnim digitalnim motorjem, HEPA filtrom, kompozitnim bombažem Gedabao in vgrajenim nosilcem za polnjenje.

Več informacij
Dostava Mimovrste
Xiaomi Dreame V10 Pro pokončni sesalnik, bel/zlat

Xiaomi Dreame V10 Pro pokončni sesalnik, bel/zlat

287,05 €
259,57 €
Novo

Pokončni sesalnik Xiaomi Dreame V10 Pro je opremljen z brezkrtačnim digitalnim motorjem nove generacije, ki omogoča sesanje s 100 000 vrtljaji na minuto in poveča delovno moč na 450 W. LCD zaslon vam prikazuje stanje sesalnika, HEPA filter pa poskrbi, da se v prostor sprošča samo čist zrak. Sesalnik z zmogljivo baterijo omogoča do 60 min neprekinjenega sesanja.

Več informacij
Dostava Mimovrste
Xiaomi Dreame V11SE pokončni sesalnik, rdeč

Xiaomi Dreame V11SE pokončni sesalnik, rdeč

261,43 €
Novo

Pokončni sesalnik Xiaomi Dreame V11SE je opremljen z brezkrtačnim rotacijskim motorjem nove generacije, ki omogoča sesanje s 125 000 vrtljaji na minuto in poveča delovno moč na 450 W. Izbirate lahko med 10 načini čiščenja, 5-stopenjski sistem poglobljene filtracije pa poskrbi, da se v prostor sprošča samo čist zrak. Sesalnik z zmogljivo baterijo omogoča do 60 min neprekinjenega sesanja.

Več informacij
Dostava Mimovrste
Xiaomi Dreame V12 pokončni sesalnik, črn

Xiaomi Dreame V12 pokončni sesalnik, črn

406,67 €
Novo

Pokončni sesalnik Xiaomi Dreame V12 je opremljen z brezkrtačnim rotacijskim motorjem nove generacije, ki omogoča sesanje s 150 000 vrtljaji na minuto in poveča delovno moč na 550 W. Izbirate lahko med 10 načini čiščenja, 5-stopenjski sistem poglobljene filtracije pa poskrbi, da se v prostor sprošča samo čist zrak. Sesalnik z zmogljivo baterijo omogoča do 90 min neprekinjenega sesanja.

Več informacij
Dostava Mimovrste

Pokončni sesalniki

Ste se odločili za nakup pokončnega sesalnika, ki vam bo pomagal pri vaših hišnih opravilih? V spletni trgovini mimovrste.com smo za vas pripravili bogat izbor pokončnih sesalnikov!

Pokončni sesalniki ETA

ETA ponuja revolucionaren pokončni sesalnik Aqualio s patentiranim sistemov vodnega filtra za popolno čiščenje površin in zraka v prostoru, odstranjuje tudi alergene.

Pokončni sesalniki Bosch

Bosch proizvaja poseben pokončni sesalnik, namenjen lastnikom hišnih ljubljenčkov. Opremljen je s posebno šobo ProAnimal z dodatno rotacijsko krtačo, ki natančno odstrani živalsko dlako iz vseh tipov površin.

Pokončni sesalniki Miele

Miele ponuja pokončne sesalnike s posebnim sistemom navijanja kablov s hitrim odstranjevanjem ter posebnim nosilcem za praktično pritrditev dodatkov. Nekateri tipi pokončnih sesalnikov Miele so opremljeni s šobo EcoTeQ Plus za izjemno učinkovito čiščenje.

V ponudbi imamo tudi aparate drugih znamk, kot so Hoover, SENCOR, Dyson, Beko, Dirt Devil in druge.

Če uporabljate sesalnik z vrečko, potem ne pozabite kupiti ustrezen tip vrečke za sesalnike.

Potrebujete manjši ročni sesalnik za sesanje majhnih površin? Izbirajte med pestro ponudbo ročnih sesalnikov. Obožujete sesalnike, s katerimi prihranite veliko truda in časa? Preglejte našo ponudbo robotskih sesalnikov.

^ Nazaj na vrh

Ponudbo najcenejših izdelkov, razvrščenih glede na ceno, najdete v kategoriji ugodni pokončni sesalniki.