Boditein nakupujte z BREZPLAČNO dostavo SEDAJ TUDI NA DOM!
0
na mesec

Kako izbrati lonec na pritisk?

Hitreje skuhana hrana, več hranilnih snovi in tudi varčevanje z energijo. To so glavni razlogi, zakaj je dobro imeti lonec na pritisk. Ugotovite, kako lonec na pritisk deluje in kako ga pravilno izbrati.

Zakaj bi morali kupiti lonec na pritisk?

Zakaj bi morali kupiti lonec na pritisk?

V čem je čar lonca na pritisk?

V t. i. ekonom lonec se dodaja le 0,1–0,3 litra vode, zato tekočina začne hitro vreti in ustvari vročo paro, v kateri se kuhajo živila. Da se v loncu pritisk zadrži in para ne gre ven, zmanjšajte ogenj na minimum. S tem boste dosegli velike prihranke.

Še več denarja in časa prihranite tudi s tem, da se hrana v ekonom loncu pripravlja precej krajši čas. Na primer goveji golaž boste v ekonom loncu skuhali že v 20 minutah. V navadnem loncu ga boste kuhali 2 uri in če je meso bolj trdo, tudi dlje.

In prihajamo k zadnji veliki prednosti ekonom lonca – hrana, pripravljena v njem, je bolj zdrava. Ali je to meso ali zelenjava – sestavine se po nepotrebnem ne namakajo v vodi, zaradi česar se ohranijo tako vitamini, kot minerali.

Poleg toplote na hrano deluje tudi pritisk. Zaradi njega para bolje prodre v živila in uniči morebitne zdravju škodljive snovi. Zato se investicija v ekonom lonec resnično splača. Zdaj pa si poglejmo konkretne namige, kako ga izbrati.

Velikost

Lonci se izdelujejo v prostornini 4–8 litrov. Pomembno je torej, za koliko ljudi boste kuhali. Ne pozabite, da ne boste nikoli izkoristili celotne prostornine lonca, saj ga iz varnostnih razlogov lahko napolnite le do 2/3.

Če kuhate le za dve osebi, izberite enega izmed 4-litrskih modelov. Za štiričlansko družino pa je primeren lonec s prostornino 6–8 litrov. V njem boste skuhali vse potrebno, nekaj porcij pa bo ostalo še za naslednji dan.

Druga možnost je nakup kompleta dveh loncev – enega manjšega in enega večjega. V večjem boste skuhali juho za celo družino, v manjšem pa na primer omako. Prednost je, da boste za oba lonca uporabili isti pokrov, torej boste prihranili prostor v omarici.

Eden manjši lonec, eden večji in univerzalen pokrov.

En manjši lonec, en večji lonec in univerzalen pokrov.

Klasični ali električni?

V klasičnih loncih na pritisk lahko kuhate na vseh vrstah štedilnikov (plinski, električni, indukcijski, steklokeramični). Druga možnost so električni lonci. Tako kot grelnik vode ga le priključite v električno vtičnico.

Električni lonci na pritisk so opremljeni z zaslonom, na katerem lahko izberete program. Ob koncu kuhanja se lonec izklopi sam. Električni ekonom lonec med kuhanjem ne izpušča nobene pare, zato ga za razliko od klasičnega ni treba paziti.

Udobnejše kuhanje upravičuje višjo ceno. Po drugi strani pa boste kakovostne klasične ekonom lonce dobili že za nizko ceno.

Električni lonci na pritisk med kuhanjem ne izpuščajo pare.

Električni lonci na pritisk med kuhanjem ne izpuščajo pare.

Varnost

Lonec na pritisk mora imeti najmanj dva ventila. Prvi je operativen. Če se v loncu poveča temperatura, bo skozi to odprtino uhajala para. Za vas je to signal, da morate zmanjšati toploto. Če se ta ventil slučajno zamaši, mora imeti ekonom lonec še rezervni ventil.

Lonec mora imeti tudi varovalko. Ta ne bo dovolila njegovega odprtja, če je v loncu previsok pritisk.

Sodobni lonci na pritisk nudijo različne varnostne funkcije, tako da zagotavljajo čim večjo zaščito. Toda uporabe ekonom lonca se ni treba bati.

Zapiranje

Pri ekonom loncih se boste srečali s tremi vrstami zapiranja. Preizkušenega zapiranja z ročajem se morda spomnite še iz časov uporabe starejših loncev na pritisk. To vrsto lahko odprete tudi z eno roko.

Druga pogosto uporabljana možnost je bajonet sistem zapiranja. Na zavihke v loncu namestite pokrov, ki ga z obračanjem »zaklenete«. Za odprtje tega ekonom lonca boste običajno potrebovali obe roki.

Tretja možnost je odpiranje s pomočjo »klika«. Njegova prednost je, da ga boste odprli tudi z eno roko.

Vse vrste so zanesljive, tako da je le na vas, katero zapiranje boste izbrali.

Funkcija dvojnega kuhanja

Veliko ekonom loncev ima tudi možnost nastavitve pritiska. Na nižjem programu dobro skuhate:

 • zelenjavo,
 • stročnice,
 • juhe,
 • in ribe.

Del nekaterih loncev je tudi parna košara, ki jo uporabite za kuhanje zelenjave.

Program z višjim pritiskom je primeren za pripravo mesa.

Kako uporabljati lonec na pritisk?

 1. Za kuhanje v ekonom loncu potrebujete le zelo majhno količino vode – približno 0,1–0,3 litra.
 2. Vodo nalijte v lonec in nato dodajte živila.
 3. Zaprite ekonom lonec in na operativnem ventilu izberite pritisk glede na vrsto kuhane zelenjave.
 4. Lonec postavite na štedilnik in vir toplote vključite na najvišjo vrednost.
 5. V trenutku, ko iz operativnega ventila začne prihajati para, zmanjšajte toploto na minimum. Potem bo para nehala uhajati.
 6. Na kuhinjskem časovniku nastavite čas kuhanja. Določene čase kuhanja boste našli v navodilih za uporabo lonca na pritisk.
 7. Pet minut pred koncem kuhanja izklopite štedilnik in pustite, da hrana v loncu malce »počiva«.
 8. Lonec odstranite s štedilnika in sprostite pritisk. Živila vzemite ven in jih naprej obdelajte ali pa kar takoj servirajte.