Guganje je priljubljena dejavnost otrok od zgodnjega otroštva. Nakup gugalnice ali gugalnika pomeni veliko zabave za vašega otroka. Na tržišču obstaja ogromna izbira gugalnic in gugalnikov za vrt ali stanovanje. Kako izbrati pravo za vašega otroka?

Prikaži več

Na kaj paziti pri izbiri gugalnice ali gugalnika:

 • Vrsta gugalnice ali gugalnika
 • Priporočena starost, varnost
 • Cena

Osnovne vrste gugalnikov in gugalnic za otroke

Poznamo številne oblike gugalnic in gugalnikov glede na njihovo funkcijo, postavitev in starost otrok, katerim so namenjeni.

Gugalnik

Namenjen za guganje otrok na tleh, običajno ima obliko živali ali avtomobilčka. Najpogostejša materiala sta plastika ali les. Primerno za otroke od 1 do 3 let.

Prednosti in slabosti gugalnika

+ varno, ni nevarnosti za padec iz višine - težje shranjevanje
+ preprosta postavitev
+ primerno za uporabo zunaj ali v notranjih prostorih
+ na voljo so tudi gugalniki za 2 otroka

Vrtne gugalnice s konstrukcijo

Vrtne gugalnice s konstrukcijo predstavljajo stabilno celoto za guganje, pogosto so namenjene večjemu številu otrok. Najpogosteje so izdelane iz plastike, kovine, lesa ali kombinacije le-teh. Primerne so tudi za zunaj.

Prednosti in slabosti gugalnic s konstrukcijo

+ stabilne - večje dimenzije, potrebujemo več prostora
+ odporne na vremenske vplive - višja cena
+ običajno primerne za več otrok
NAMIG!

Otroške gugalnice lahko lepo dopolnite z igralno hiško. Otroci jo bodo med igro uporabljali kot zaklonišče ali skrivališče. Igrišče za otroke lahko popestrite tudi s peskovnikom ali otroškim bazenčkom.

Gugalnice za obešanje primerne za stanovanje ali vrt

Najbolj znana vrsta gugalnic. Gugalnice za obešanje lahko obesite neposredno na drevo, lesen tram ali jih s pomočjo kovinske konstrukcije pritrdite na stop. Gugalnice za obešanje za otroke od 9 mesecev do 3 let morajo imeti naslonjalo in varnostno ograjico, ki preprečuje, da bi otrok padel.

Prednosti in slabosti gugalnic za obešanje

+ preprosto shranjevanje - paziti moramo na varnost
+ razmeroma preprosta postavitev - za postavitev potrebujemo primeren prostor
+ primerne za uporabo zunaj ali v notranjih prostorih
+ cena

Najbolj priljubljene vrste gugalnic za obešanje:

Gugalnica za dojenčke

Gugalnica za obešanje za najmlajše otroke od 6 mesecev dalje. Najpogosteje iz plastike ali lesa, vsebuje varnostne elemente kot sta višje naslonjalo in varnostna ograjica, ki preprečuje padec. Najvišja nosilnost je približno 20 kg.

Klasična gugalnica

Preprosta gugalnica v obliki deske. Material je les ali plastika. Manjkajo varnostni elementi. Najvišja nosilnost je približno 80 kg.

Gugalni obroč s sedežem iz vrvne mreže

Moderna gugalnica za obešanje s sedežem iz vrvne mreže, primerna za otroke od treh let. Najvišja nosilnost je približno 100 kg. Primerna zlasti za zunanjo uporabo.

Viseča mreža

Priljubljena gugalnica iz tekstilnega materiala, otrokom nudi zasebnost in udobje. Priporoča se za notranje prostore, primerna za otroke od treh let. Najvišja nosilnost je približno 80 kg.

Gugalnica krožnik

Zelo priljubljena gugalnica v obliki preprostega plastičnega ali lesenega krožnika, skozi središče katerega je speljana vrv. Vrv lahko preprosto pritrdimo na vejo ali tram. Najvišja nosilnost je približno 100 kg.

Kako izbrati primerno gugalnico glede na otrokovo starost?

 • Za otroke od 9 mesecev – najprimernejše so gugalnice za obešanje ali gugalnice s konstrukcijo iz plastike ali lesa s kakovostnimi varnostnimi elementi v obliki višjega naslonjala in varnostne ograjice z zaščitnim varovalom, najvišja nosilnost takšne gugalnice znaša približno 20 kg
 • Za otroke od 1 do 3 let – primerni so gugalniki iz lesa ali plastike, na voljo za enega ali dva otroka, najvišja nosilnost gugalnikov znaša približno 50 kg
 • Za otoke od 3 let dalje – so primerne gugalnice za obešanje preprostih oblik, gugalnice s sedežem iz vrvne mreže ali gugalnice s konstrukcijo, ki omogočajo guganje večjega števila otrok, najvišja nosilnost znaša približno 80 kg

Kam postaviti gugalnico?

Gugalnico je treba postaviti na varno mesto, kjer imamo v okolici dovolj prostora (najmanj 2 metra na vse strani), in sicer na stabilno površino, ki blaži udarce. Neprimerne so na primer betonske površine ali ploščice. Guganje mora potekati pod nadzorom odrasle osebe.

NAMIG!

Če se zanimate za nakup otroške gugalnice za vrt in imate dovolj prostora, premislite o nakupu otroškega igrišča na primer v obliki igralnega stolpa. Slednji nudijo celovito igralno površino za otroke vključno s tobogani in plezali.

 • Znamka
  DOLU
  ×
DOLU otroška trojna gugalnica, plastika, modra
5x

DOLU otroška trojna gugalnica, plastika, modra

21,90 €
20,66 €

Otroška plastična trojna gugalnica je primerna za do tri otroke. Kot rezultat, nihanje dobi novo dimenzijo! Izdelana je iz kakovostne plastike in se lahko uporablja v zaprtih prostorih in na prostem. Izbira barvnih različic – v roza ali modri barvi.

Dostava Mimovrste

Gugalnice in gugalniki

Ali sedaj veste, kateri gugalnik ali gugalnico izbrati za vaše otroke? V spletni trgovini Mmimovrste lahko izbirate med bogato ponudbo otroških gugalnikov in gugalnic.

Bogato izbiro gugalnic za obešanje najdete pri znamki Woody. Vrtne gugalnice s konstrukcijo ponuja znamka TRIGANO. Izbirajte tudi med drugimi znamkami, kot so Hudora, Kettler, Smoby, DOLU in številne druge.

^ Na vrh

Ponudbo najcenejših izdelkov razvrščenih glede na ceno najdete v kategoriji ugodne gugalnice in gugalniki.