Nekropola, Boris Pahor (broširana, 2013 (4. izid, 1. ponatis))

Nekropola, Boris Pahor (broširana, 2013 (4. izid, 1. ponatis))

Številka: 637443
»Pretresljiva knjiga, obisk taborišča smrti in ponovni vznik neznosnih podob, opisanih s presunljivo podrobnostjo in izjemno analitično prodornostjo.« (Le Monde) Celoten opis
24,94 €
23,60 €
Dostava Mimovrste

Trenutno ni na zalogi

Številka: 637443

Predstavitev

Leta 1944 je bil Boris Pahor aretiran in poslan v koncentracijska taborišča Dachau, Natzwiler-Struthof in Bergen-Belsen. »Pripoved« o tem, kakor je Nekropolo ob izidu leta 1967 označil avtor, je po mnogih prevodih in vseh odzivih sodeč eno najbolje napisanih pričevanj o taboriščnem življenju v svetovni literaturi. Uokviril ga je v kasnejši obisk prizorišč, na katerih si skorajda ni mogoče predstavljati nekdanjega trpljenja.

„Delo se še po več kot štirih desetletjih od svojega prvega izida bere povsem aktualno, saj je moderno napisana, a hkrati presunljiva memoarska pripoved o življenju v taborišču, ki je zasnovana kot vznik spominov ob njegovem ponovnem obisku.“ (Samo Rugelj, Bukla)

„To ni literatura ogorčenja, jeze in sovraštva do krvnikov, to so refleksije bivanja na robu človečnosti. … Skratka, knjiga, ki pretrese in ki potegne bralca v razmišljanje, o katerem prej ni niti slutil, obenem pa prav prek refleksije podeli dostojanstvo celo razčlovečeni podobi zebrastega taboriščnika.“ (Bernard Nežmah, Mladina)


Boris Pahor (26. avgust 1913, Trst) velja za enega najpomembnejših živečih pisateljev v slovenskem jeziku in je tudi najbolj prevajani slovenski avtor – na prvem mestu med prevodi je prav roman Nekropola. Leta 1992 je Pahor prejel Prešernovo nagrado, odlikovan pa je bil tudi s častnim znakom svobode Republike Slovenije. Predlagan je bil tudi za Nobelovo nagrado za literaturo. Več o avtorju lahko izveste tukaj.

Tehnične podrobnosti:

  • ISBN: 9789610118718
  • prevajalec: Polonca Kovač
  • založba: Mladinska knjiga
  • leto izdaje: 2013 (4. izid, 1. ponatis)
  • dimenzije: 21,6 × 15,5 cm
  • strani: 200
  • vezava: broširana
  • jezik: slovenščina