Lado Kralj: Če delaš omleto

Znamka: Naša številka: 656731

Lado Kralj: Če delaš omleto

Sredi živahne meščanske stvarnosti dvajsetih let minulega stoletja se vse odločneje uveljavlja ideja o komunistični revoluciji. Skozi oči pisateljice Helene Murkovič, razgledane in ozaveščene mlade ženske, se razpira intelektualni in umetniški vrvež prestolnice. Celoten opis

21.41

21,41 € vključno z DDVRedna cena: 24 €, Prihranite 2,59 € (10 %)

Naša številka: 656731

Predstavitev

Opis artikla

Sredi živahne meščanske stvarnosti dvajsetih let minulega stoletja se vse odločneje uveljavlja ideja o komunistični revoluciji. Skozi oči pisateljice Helene Murkovič, razgledane in ozaveščene mlade ženske, se razpira intelektualni in umetniški vrvež prestolnice, h kateremu svoje prispevajo tudi znani obrazi: od Srečka Kosovela in Cirila Debevca do Vladimirja Bartola in Ferda Kozaka; na drugi strani pa se že nakazujejo ideološke razpoke, ki begajo tudi mlado avtorico.

Da bi razrešila dilemo, ali naj vstopi v komunistično partijo, se Helena leta 1934 poda na študijsko potovanje v Rusijo, kjer se naposled izreče za komunistično idejo in Stalina. Po zgodovinskem sporu Tito – Stalin pa ima prav ta odločitev zanjo tragične posledice. Kljub vojnim zaslugam je razglašena za oporečnico, njen pisateljski talent pa je pahnjen v pozabo. Kot bi v njeni vlogi disidentke odzvanjala misel Virginie Woolf o Shakespearovi pozabljeni sestri; ples zgodovine se izteče v izobčenost in bolestno osamljenost.

Podrobnosti:

  • Založba: Beletrina
  • Jezik: slovenski
  • Dimenzije: 14,5 × 21 cm

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst zgodovinski romani
Vezanje trda
Leto izdaje 2014
ISBN 9789612429478
Število strani 239