Več avtorjev: Knjiga in bralci V.

Znamka: Naša številka: 792450

Več avtorjev: Knjiga in bralci V.

Bralna kultura in nakupovanje knjig v Sloveniji V knjigi je predstavljena raziskava o bralnih in nakupovalnih navadah slovenskih bralcev, ki se skozi zgodovino razvija in spreminja. Celoten opis

14.9

14,90 €

Naša številka: 792450

Predstavitev

Opis artikla

Raziskovanje bralnih in nakupovalnih navad, povezanih s slovensko knjigo, je resneje začel Gregor Kocijan leta 1973 z raziskavo Knjiga in bralci. Takrat so anketirali naročnike tedanje RTV Ljubljana, starejše od 18 let. Zadnja celovita raziskava do leta 2014 je bila Knjiga in bralci IV, izvedena leta 1998 v nekaj več kot tisoč gospodinjstvih.

Upanje, ki so ga izvajalci zadnje raziskave zapisali k uvodu k zadnjim objavljenim rezultatom, „da bo Knjiga in bralci postala stalna raziskava na vsakih pet let in da bo mogoče v vmesnem času z določenimi manjšimi raziskavami osvetliti nekatera podrobnejša in pereča vprašanja“, se je ponovno uresničilo šele leta 2014, ko je založba UMco s pomočjo financerjev raziskave, Ministrstva za kulturo in Javne agencije za knjigo RS, in priznanih raziskovalcev založniškega polja na več kot tisoč posameznikih opravila raziskavo z naslovom Bralna kultura in nakupovanje knjig v Sloveniji, ki so jo zaradi kontinuitete in navezave na prejšnje raziskave, poimenovali tudi Knjiga in bralci IV.

V tretjem tisočletju se je založniško, pa tudi splošno knjižno in kulturno okolje precej spremenilo tako po svetu kot tudi v Sloveniji. Večina teh trendov je ujetih tudi v rezultatih te raziskave. Monografija Knjiga in bralec V daje kar precej odgovorov na to, kako se je v zadnjih petnajstih letih razvijala in spreminjala slovenska knjižna pokrajina ter ponuja veliko izhodišč za razmislek, kakšen bo njen razvoj v bližnji prihodnosti.

Lastnosti knjige:

  • Original naslov: Knjiga in bralci V : bralna kultura in nakupovanje knjig v Sloveniji
  • Jezik: slovenski jezik
  • Založnik: Založba UMco
  • Zvrst: strokovna literatura
  • Vezava: mehka
  • Število strani: 159
  • Dimenzije: 15 × 21 cm

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst zgodovinska umetnost, kultura
Založnik UMco 
Vezanje mehka
Leto izdaje 2015
ISBN 9789616954303
Število strani 159