Urban Vovk: Res neznosna resnobnost!?

Znamka: Naša številka: 858278
 Urban Vovk: Res neznosna resnobnost!?

Urban Vovk: Res neznosna resnobnost!?

Najnovejše avtorsko delo Urbana Vovka (že tretje) z naslovom Res neznosna resnobnost!? prinaša tri eseje o »Kuciju«, bolj znanem kot J. M. Coetzee. Južnoafriški pisatelj, dobitnik Nobelove nagrade in kar dveh bookerjev, je v našem prostoru poznan in dobro prevajan. Res neznosna resnobnost!? vsebuje kar tri študije, ki ne zajamejo zgolj celotnega pisateljevega opusa literarnih in neliterarnih del, temveč tudi obsežno strokovno literaturo o nobelovcu. Celoten opis

19

19 € vključno z DDV

Na zalogi pri dobavitelju

Pričakovani datum dostave oziroma osebnega prevzema artikla je naveden spodaj.

Dostava na dom predvidoma :20.12.2018
Predvidena odprema za osebni prevzem LJ-BTC, LJ-Brnčičeva in LJ-Šiška :20.12.2018
Predvidena odprema za osebni prevzem Kranj, Maribor, Koper in Celje :20.12.2018

Predstavitev

Opis artikla

Avtor dela Res neznosna resnobnost!? se je literarnega opusa J. M. Coetzeeja lotil z vso resnostjo, ki jo ta ne najbolj enostavni pisatelj zahteva, o čemer navsezadnje priča tudi sedem strani dolg spisek literature. Romani so vsebinsko predstavljeni v ravno pravšnji meri, poudarjeno je bistvo vsebine, nikoli pa pisec esejev o njih ne pove preveč. Temeljite analize se osredotočajo na pisateljeve bolj znane in pomembnejše romane, v katere esejist pritegne tudi ostala Coetzeejeva dela, širok nabor znanstvene literature ter številne literarne vplive in povezave z evropsko in afriško književnostjo. Z neprestanim medsebojnim primerjanjem in povezovanjem so izpostavljene podobnosti in razlike med posameznimi deli in ustvarjalnimi obdobji v Južnoafričanovem pisanju, ki jih avtor zelo nazorno vpne v zgodovinske okoliščine, politično dogajanje in pisateljeve življenjske mejnike. Zelo posrečena je tudi izbira navajanja in citiranja, ki prinaša zapis izvirnega naslova v oklepaju pri neprevedenih delih in tako olajša iskanje tistim, ki bi želeli po navedenih romanih in študijah tudi poseči.

In da na trenutke kljub svoji »težki« tematiki ni prav zabaven avtor zgolj Coetzee, ampak tudi pisec esejev, lepo prikaže odlomek, kjer Urban Vovk opisuje svoj prvi literarni stik s pisateljem, ko si je naslov njegovega romana V srcu dežele zapomnil zgolj ob pomoči naslova In the Heart of the Heart of the Country Williama H. Gassa, ki mu je moral zgolj »odvzeti eno srce«.»Po prejemu Nobelove je zavladalo živahno zanimanje za izdajanje Južnoafričanovih del tudi med slovenskimi založniki, zato sem svojo pozitivno izkušnjo nemalokrat poskušal presaditi tudi na druge in jih z bralskimi priporočili okužiti s svojim navdušenjem, vendar pri tem do izida slovenskega prevoda Sramote nisem bil preveč uspešen. še več: nekateri so mi med vrsticami celo očitali, da sem jih s tem predlogom »zamoril« in mi najbrž potem niso več zaupali.« Ta »neuspeh« Vovk popravlja s svojo novo zbirko esejev. Res neznosna resnobnost!? ni zgolj temeljita študija vseh romanov J. M. Coetzeeja, ki bralcem olajša prvi stik z njegovo značilno pisavo in jih vanjo prepričljivo uvede, ampak že kar napotilo na pisateljevo literarno produkcijo. Navdušenja in esejistične vneme Urbana Vovka se bralec z lahkoto naleze. Še bolj pa k temu prispeva Coetzeejev govor ob podelitvi Nobelove nagrade leta 2003, objavljen v dodatkih (poleg avtorjevih kritik romanov Elizabeth Costello in V pričakovanju barbarov). Njegova postavitev na sam konec in dejstvo, da se govor bere kot odlomek v enem izmed pisateljevih romanov, pa bralca nagovarja, naj poseže še po kakšni Coetzeejevi mojstrovini.

Lastnosti knjige:

  • Jezik: slovenšcina
  • Založnik: LUD Literatura
  • Zvrst: roman
  • Vezava: mehka
  • Število strani: 159
  • Dimenzije: 19×13,5 cm

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst strokovna literatura
Založnik Primus
ISBN 9789616717649