Mira Delavec, Moč vesti, Josipina Urbančič Turnograjska

Znamka: Naša številka: 636025

Mira Delavec, Moč vesti, Josipina Urbančič Turnograjska

Josipina Urbančič Turnograjska : prva slovenska pesnica, pisateljica in skladateljica Pričujoča knjiga je nastala na osnovi doktorske disertacije Mire Delavec, z naslovom Vloga Josipine Urbančič Turnograjske pri oblikovanju slovenske literature v 19. stoletju. Njen namen je predstaviti prvo slovensko pisateljico, skladateljico in pesnico v slovenski in posredno tudi evropski literarni zgodovini ter analizirati njena dela, ki so na tem mestu prvič zbrana. Celoten opis

40.41

40,41 € vključno z DDVRedna cena: 44,90 €, Prihranite 4,49 € (10 %)

Naša številka: 636025

Predstavitev

Opis artikla

Josipina Urbančič Turnograjska je živela v prvi polovici 19. stoletja. V tistem času, ko je bil jezik literature in pogovorov v meščanskih krogih še vedno nemški, je Josipina vztrajala v komunikaciji in pisanju v slovenskem jeziku. Njene »povestice« so bile objavljene v takratnih slovenskih časopisih, pa tudi v Rusiji in Bolgariji.

Josipina je prijateljevala in se kasneje poročila z dr. Lovrom Tomanom, enim najzavednejših Slovencev tistega časa. Med njima se je razvilo bogato dopisovanje. Narodna in univerzitetna knjižnica hrani v rokopisni zbirki 1069 njunih pisem, ki so bila zelo obsežna, saj nekatera obsegajo celo 25 strani. Josipina je umrla stara komaj 21 let, a je v že tako kratkem življenju močno zaznamovala literarno zgodovino našega naroda.

Mira Delavec izhaja iz krajev, kjer je Josipina Urbančič živela. Njena zgodba jo je prevzela že kot otroka, zato ji je kasneje posvetila, lahko rečemo, da svoj celoten študij. Za svoje odlično ocenjeno doktorsko delo je prebrala in obdelala celotno korespondenco med Josipino in Lovrom Tomanom, prepisala in analizirala je tudi vsa Josipinina dela. Dokazala je, da je Josipina prva slovenska pesnica in da je s svojim delom močno vplivala tudi na ustvarjanje njenih sodobnikov in kar je najpomembnejše, k literarnem ustvarjanju je vzpodbudila ženske, ki se v tistem času na tem področju skoraj še niso pojavljale.

Znanstvena monografija Moč vesti je izjemno pomembno delo, saj so tu prvič skupaj objavljena vsa dela Josipine Urbančič Turnograjske. Obdelan in dokazan je tudi prispevek te izjemne ženske k slovenski literarni ustvarjalnosti. Knjiga je tudi bogata s slikovnim gradivom.

°

  • podnaslov Josipina Urbančič Turnograjska : prva slovenska pesnica, pisateljica in skladateljica
  • ISBN 978–961–91805–8–7
  • založba Primus
  • leto izdaje 2009
  • dimenzije 17 × 24
  • strani 389
  • vezava trda
  • jezik slovenščina

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst strokovna literatura
Založnik Primus
Vezanje trda
Leto izdaje 2009
ISBN 9789619180587
Število strani 389