Cédric Villani: Rojstvo teorema (broširana)

Znamka: Naša številka: 1065645

Cédric Villani: Rojstvo teorema (broširana)

Človeški vidik matematične avanture. Opis nenavadnega vsakdana enega od največjih živečih matematikov. Celoten opis

18.14

19,90 € Vključno z DDV
18,14 €

Naša številka: 1065645

Predstavitev

Opis artikla

Duhovit in slikovit opis nenavadnega vsakdana enega od največjih živečih matematikov. V svetovni uspešnici Rojstvo teorema je Cédric Villani skozi dnevnik, ki vsebuje tudi biografije številnih matematikov od Poincaréja do Nasha, popisal človeške plati matematičnega raziskovanja, od tega kakšno glasbo pri tem najraje posluša, do tega, katero hrano si ob tem privošči.

Cédric Villani je matematik, dobitnik Fieldsove medalje, direktor Inštituta Henri-Poincaré na Univerzi Pierre in Marie Curie ter profesor na Univerzi Claude-Bernard-Lyon-I. Izhaja iz družine umetnikov, intelektualcev in matematikov, in je strokovnjak na področju analize, problemov statistične fizike, optimizacije in Riemannove geometrije. Z namenom, da bi z ljudmi delil svojo strast do matematike, in da bi prikazal pomembnost te vede v vsakdanjem življenju, je Cédric Villani pobudnik pomembnega gibanja na področju poljudne znanosti: predava v šolah in na gimnazijah, javno predava v Franciji in v tujini ter se redno udeležuje televizijskih oddaj in znanstvenih festivalov. Je avtor več poljudnih knjig.

Tudi če ne razumemo formul, ki pripeljejo do Villanijevega izreka v zvezi z Landauovim dušenjem v fiziki plinov, in ki funkcionirajo tudi kot čudovita ilustracija k tekstu, počasi razumemo sistem, v katerem delujejo matematiki: regularizacija, ocene, norme, indeksi, vse to sestavi v pravi matematični puzzle, ki odseva neko posebno lepoto, lepoto znanosti. Ali, kot bi rekel Villani, ki se ukvarja tudi z odnosom med matematiko in umetnostjo, in so ga oklicali za Lady Gaga matematike: “Matematika je seksi.”

„Skozi kombinacijo poezije, glasbe in neverjetne pronicljivosti karizmatični Cédric Villani spretno razpleta kompleksni in hkrati fascinantni svet matematike.“ – Patti Smith

Lastnosti knjige:

  • Jezik: slovenski
  • Založnik: Totaliteta
  • Zvrst: strokovna literatura
  • Vezava: trda
  • Število strani: 222
  • Dimenzije: 15 × 20,5 cm

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst strokovna literatura
Založnik Totaliteta
Vezanje trda
Leto izdaje 2017
ISBN 9789619411568
Število strani 222