Carlos Fuentes, Pogumni novi svet

Znamka: Naša številka: 634856
 Carlos Fuentes, Pogumni novi svet

Carlos Fuentes, Pogumni novi svet

Nastanek Pogumnega novega sveta – Fuentes ga je napisal po predavanjih, ki jih je imel na cambriški in harvardski univerzi – sta spodbudila petstota obletnica odkritja Amerike in začetek novega tisočletja. Osnovni vodili njegovega razmišljanja sta zato poustvarjanje preteklosti in vzpostavljanje (post)modernistične sedanjosti in prihodnosti. Fuentes, vztrajni kritik evropocentričnih interpretacij prve, razumne latinskoameriško (sam raje uporablja poimenovanje Španska Amerika) zgodovino predvsem kot kulturno dediščino, ki s svojo raznovrstnostjo (naprednimi demokratičnimi idejami in provincialnim nazadnjaštvom vojaških režimov) pomembno določa špansko-ameriško sedanjost. Celoten opis

16.7

16,70 € vključno z DDVRedna cena: 17,58 €, Prihranite 0,88 € (5 %)
Na zalogi pri dobavitelju – predvidena odprema: 28.9.

Na zalogi pri dobavitelju

Pričakovani datum dostave oziroma osebnega prevzema artikla je naveden spodaj.

Dostava na dom predvidoma: 02.10.2018
Predvidena odprema za osebni prevzem LJ-BTC in LJ-Brnčičeva: 28.09.2018
Predvidena odprema za osebni prevzem Kranj, Maribor, Koper in Celje: 28.09.2018

Predstavitev

Opis artikla

Prav gotovo pa bodo v Fuentesovem Pogumnem Novem svetu kak koristen napotek našli tisti, ki razmišljajo o magičnem realizmu (tudi) v slovenski literaturi, pa tudi tisti, ki trdijo, da je bila postmodernistična literatura mogoča le v industrijsko razvitih družbah poznega kapitalizma. Primerjave in vzporednice bodo v obeh primerih še kako dobrodošle.

Carlos Fuentes je eno najznamenitejših imen latinskoametiške, pa tudi svetovne književnosti. Rodil se je 11. oktobra 1928 v Panami. Kot sin diplomanta je otroštvo preživel v Združenih državah, Argentini, Čilu, Paragvaju in Ekvadorju. Po diplomi iz prava je tudi sam nekaj časa opravljal diplomatsko službo, a bil hkrati ves čas zavezan predvsem literaturi. Mednarodno pozornost je vzbudil že z enim prvih objavljenih romanov Najprosojnejše področje (1958), ki so mu sledili Smrt Artemis Cruza (1961), Avra (1961), Menjava kože (1967), Sveto območje (1967) in najambicioznejši roman Terra Nostra (1975). Fuentes je bil sprva izrazit modernist, po Terri Nostri pa se je obrnil v postmodernizem (Stari Gringo, 1985, Nerojeni Krištof, 1987, Iranževec ali krogi časa, 1993, Diana ali samotna lovica, 1996). Fuentesov opus poleg romanopisja obsega tudi kratko prozo in eseje. Ti pomenijo metabesedilo k njegovi prozi, obenem pa so lucidna razmišljanja o latinskoameriški kulturni in literarni identiteti. „Pogumni novi svet špansko-ameriške literature“ se z lastno radikalno drugačnostjo srečuje predvsem tako, da po-ustvarja svojo preteklost, s tem pa v sebi hkrati združuje najrazličnejše prvine: mitsko preteklost Indijancev, divjo in neukrotljivo naravo, prvine ameriškega baroka, osebne ter zgodovinske čase Indijanske, črnske in Španske Amerike, odkritje in zavojevanje Novega sveta, protizavojevanje ter sodobno mestno odtujenost. Po-ustvarjanje preteklosti je (post)moderna potreba, ki po koncu absolutističnih in avtoritističnih in avtorjevih velikih zgodb prijeli do mnogoterih malih zgodb, ki ne nastajajo več v tradicionalnih kulturnih središčih, temveč na nekdanjem obrobju ter tako same dovolj nazorno pričajo o obstoju raznovrstnih sosvetov in sočasov. V njih se zrcalijo gibala, iz katerih je nastala Španska Amerika: ep, mit, utopija in barok. Carlos Fuentes je za svoje ustvarjanje prejel več literarnih nagrad, med drugim Cervantesovo nagrado (1987) in nagrado Principe de Asturias (1994).

°

  • ISBN 9789616098380
  • prevajalec Barbara Pregelj
  • leto izdaje 2001
  • dimenzije 16×23
  • strani 214
  • vezava mehka
  • tisk Literarno-umetniško društvo Literatura
  • jezik slovenščina

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst strokovna literatura
Založnik Primus
Vezanje mehka
Leto izdaje 2001
ISBN 9789616098380
Število strani 214