Martin Krpan, Fran Levstik (trda, 2010)

Znamka: Naša številka: 645764

Martin Krpan, Fran Levstik (trda, 2010)

(miniaturna izdaja) Levstikov Martin Krpan z Vrha z ilustracijami Toneta Kralja je najbolj prepoznavna slovenska slikanica. Zdaj v posebni miniaturni izdaji! Celoten opis

14.4

14,40 € vključno z DDV

Naša številka: 645764

Predstavitev

Opis artikla

Leta 1858 je Fran Levstik napisal povest Martin Krpan z Vrha, prvo pomembnejše delo slovenske pripovedne proze, ki je s svojim glavnim junakom tako rekoč že ponarodelo, saj vsak nov rod najde v Krpanu kaj zase.

Slikar Tone Kralj je svoje barvne ilustracije prvic izdal leta 1954, njegova slikanica pa pomeni najbolj prepoznavno Krpanovo upodobitev.

Odlomek: V Notranjem stoji vas, Vrh po imenu. V tej vasici je živel v starih časih Krpan, močan in silen človek. Bil je neki tolik, da ga ni kmalu takega. Dela mu ni bilo mar; ampak nosil je od morja na svoji kobilici angleško sol, kar je bilo pa že tistikrat ostro prepovedano. Pazili so ga mejači, da bi ga kje nehotoma zalezli; poštenega boja ž njim so se bali ravno tako kakor pozneje Štempiharja. Krpan se je pa vedno umikal in gledal, da mu niso mogli do živega.

Bilo je pozimi in sneg je ležal krog in krog. Držala je samo ozka gaz, ljudem dovoljna, od vasi do vasi, ker takrat še ni bilo tako cest kakor dandanes. V naših časih je to vse drugače, seveda; saj imamo, hvalo Bogu, cesto do vsakega zelnika. Nesel je Krpan po ozki gazi na svoji kobilici nekoliko stotov soli; kar mu naproti prižvenketa lep voz; na vozu je pa sedel cesar Janez, ki se je ravno peljal v Trst. Krpan je bil kmečki človek, zato ga tudi ni poznal; pa saj ni bilo časa dolgo ozirati se; še odkriti se ni utegnil, temveč prime brž kobilico in tovor ž njo pa jo prenese v stran, da bi je voz ne podrl. Menite, da je Krpana to kaj mudilo kali? Bilo mu je, kakor komu drugemu stol prestaviti.

Cesar, to videvši, veli kočijažu, da naj konje ustavi. Ko se to zgodi, vpraša silnega moža: „Kdo pa si ti?“ Ta mu dá odgovor: „Krpan mi pravijo; doma sem pa z Vrha od Svete Trojice, dve uri hoda od tukaj.“

Tehnične podrobnosti:

  • podnaslov: (miniaturna izdaja)
  • ISBN: 9789610110378
  • ilustrator: Tone Kralj
  • založba: Mladinska knjiga
  • leto izdaje: 2010
  • dimenzije: 16,5 × 16,5 cm
  • strani: 60
  • vezava: trda
  • jezik: slovenščina

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst slikanice
Založnik Mladinska Knjiga
Vezanje trda
Leto izdaje 2010
ISBN 9789610110378
Število strani 60