Od garažne trgovine do elitne družbe svetovnih spletnih velikanov

  • 25. september

10 uspešnih let največje slovenske spletne trgovine.

Danes največja spletna trgovina v Sloveniji mimovrste=) je svoja vrata odprla kot prodajalna računalniške opreme jeseni leta 2002. Vse od ustanovitve je rasla s povprečno 70-odstotno letno rastjo. Rast prihodkov od prodaje pa so kljub krizi povečali tudi v zadnjih letih. V letu 2011 so zabeležili 20-odstotno povečanje prihodkov v primerjavi z letom prej, podobne in tudi višje stopnje rasti pa načrtujejo tudi v prihodnjih letih.

Gorenjska in bronasta gazela iz leta 2008, ki se ponaša tudi s certifikatom družini prijazno podjetje, iz leta v leto povečuje obisk v svoji spletni trgovini, število njihovih registriranih uporabnikov pa že presega 330.000. Pred nekaj leti so v njihovi trgovini prevladovali nakupi tehničnega blaga, kot soračunalniki, televizije in bela tehnika, v preteklem letu pa beležijo vedno večje število nakupov tudi v oddelkih, kot so avto-moto, šport in prosti čas, vrt in orodje, pohištvo in oprema, zdravje in osebna nega ter igrače in otroška oprema. Opazne pa so tudi spremembe v profilu nakupovalcev, saj starejši uporabniki odkrivajo prednosti spletnih nakupov, kot so udobnost nakupa iz domačega naslonjača, ugodne cene in kakovostna podpora strankam.

Direktor podjetja mimovrste=) Darko Butina je razkril del formule za uspeh:

Uspešnost poslovnega modela mimovrste=) temelji na usmerjenosti k stranki, veliki ponudbi (okrog 100.000 izdelkov), ugodnih cenah in visoki kakovosti storitev. Že od samega začetka je bil namen ustvariti prijazno spletno trgovino, ki bo zagotavljala zares udoben nakup ter kakovostno storitev. Kupec in njegovo zadovoljstvo sta pri nas vedno na prvem mestu, kar se je vsekakor izkazalo za pravilno usmeritev. Izkušnje naših 10-ih let so nas naučile, da se da s pridnim delom, prizadevnostjo in posluhom za stranke vedno, tudi v današnjih razmerah, dosegati in presegati zastavljene cilje.«.

Uspešno jeseniško podjetje je lansko leto opazil tudi nizozemski Netretail Holding, ki upravlja s spletnimi trgovinami na Češkem, Slovaškem, Poljskem in Madžarskem. Netretail je mimovrste=) dokapitaliziral s tremi milijoni evri in tako, še leta 2001 malo garažno trgovino, povzdignil v družbo največjih spletnih trgovin v regiji Srednje in Vzhodne Evrope. Ob 10. rojstnem dnevu mimovrste=) je direktor podjetja Netretail Holding Ondrej Fryc povedal:

Z vstopom med družbenike največje slovenske spletne trgovine mimovrste=) smo zelo zadovoljni. Ne samo, da smo z vstopom na slovenski trg razširili naše mednarodno delovanje, temveč smo pridobili tudi odličnega partnerja. Poleg tega v podjetju mimovrste=) vidimo velik potencial za nadaljno širitev v regiji. Navdušuje pa nas tudi dejstvo, da je organizacija mimovrste=) izredno usmerjena k zadovoljstvu kupcev. Glede slovenskega spletnega trga lahko po zadnjem letu tesnega sodelovanja potrdimo, da je slovenski spletni trg visoko razvit in topogledno primerljiv z npr. mnogo večjim češkim trgom. Kljub temu pa tukaj prepoznavamo še številne priložnosti za nadaljnji razvoj dejavnosti spletne trgovine. Odstotki spletnih nakupov na trgu, kot je češki, so namreč še vedno okoli 10 % višji kot v Sloveniji. Vsekakor mimovrste=) znotraj holdinga Netretail predstavlja visoko dodano vrednost in zato se veselimo nadaljnjih skupnih uspehov.«

Netretail je v zadnjih štirih letih dosegel znatno rast in okrepil svoj vodilni položaj na številnih pomembnih trgih e-prodaje v regiji Srednje in Vzhodne Evrope. V letošnjem juliju pa je nadzorni delež v holdingu pridobila podružnica južnoafriškega podjetja Naspers, MIH Allegro. Podjetje mimovrste=) pa je tako postalo eno izmed redkih, če ne celo edino slovensko podjetje, ki ima v svoji lastniški strukturi enega največjih internetnih velikanov.