Kaj skriva košarica slovenskega spletnega kupca?

  • 3. avgust 2012

Vodilna spletna trgovina mimovrste=) je v letošnjem letu svojim kupcem poslala že kar 115.000 paketov. Ob upoštevani povprečni prepotovani razdalji do kupcev 100 kilometrov, to pomeni, da so paketi mimovrste=) v letu 2012 prepotovali že kar 11 milijonov kilometrov.

Število poslanih paketov pa ni edino, ki raste. Na mimovrste=) so do letošnjega avgusta v primerjavi z istim obdobjem lani, kljub težkim gospodarskim razmeram, zabeležili rast prodaje. »Ocenjujemo, da v času krize vedno več kupcev spoznava prednosti spletnega nakupovanja. Ugodne spletne cene in udobje nakupa jih prepriča, da vedno več nakupov opravijo prek spleta.« je povedal direktor mimovrste=) Darko Butina.

Pogled v letošnje dogajanje do avgusta razkrije številne zanimivosti v nakupovalni košarici slovenskih spletnih kupcev.

V oddelku Računalništvo, ki je na mimovrste=) še vedno eden izmed najbolj priljubljenih, je bil v prvi polovici letošnjega leta velik prodajni hit igrica Diablo III, ki je letošnje leto po 11 letih velikih pričakovanj končno razveselila ljubitelje računalniških iger. Tako kot že leto poprej pa so bili med najbolj priljubljenimi artikli tudi zunanji diski za shranjevanje podatkov. Veliki hit letošnjega leta (v primerjavi z istim obdobjem lani) pa so tudi tablični računalniki.Prodaja le teh se je v največji slovenski spletni trgovini namreč povečala za neverjetnih 400 %. Veliki bum so povzročili proizvajalci, ki so na trgu ponudili tudi cenovno ugodnejše tablične računalnike in tako močno povečali njihovo dostopnost.

Pri nakupovanju televizorjev Slovenci še vedno prisegamo na 32'' (80 cm) televizijske sprejemnike. Čeprav je zaslediti trend rasti prodaje večjih televizijskih sprejemnikov, zlasti 40 in 42".

V oddelku Igrače in otroška oprema so največ kupcev prepričali otroški poganjalčki, ki so bili, poleg trampolinov, predvsem v spomladanskem obdobju, pravi prodajni hit. Številni pa so letos svoje vrtove množično opremili tudi z bazeni. V primerjavi z istim obdobjem lani je prodaja bazenov narasla za kar 250 %.

Glede na to, da smo Slovenci znani, kot ljubitelji živali in da malokatero gospodinjstvo ne premore vsaj enega hišnega ljubljenčka, ne preseneča podatek, da so spletni kupci v oddelku Knjige v največji meri posegali po knjigi Cesarja Millana, Šepetalec psom. Druga najbolj prodajna knjiga pe je bila biografija Steva Jobsa, ki jo je napisal Walter Isaacson.