Ibn Tufayl, Muhammad ibn `Abd al-Malik: Živi sin budnega

Znamka: Naša številka: 1003416
 Ibn Tufayl, Muhammad ibn `Abd al-Malik: Živi sin budnega

Ibn Tufayl, Muhammad ibn `Abd al-Malik: Živi sin budnega

Ibn Tufaylov (Živi sin budnega) velja za prvi filozofski roman in najpogosteje prevajano besedilo v zgodovini arabske literature. Označili bi ga lahko kot produkt klasične islamske filozofije in besedilo, ki je močno vplivalo tako na arabsko in perzijsko kot na moderno zahodno filozofijo in literaturo. Kot prvi filozofski roman postavlja vrsto vprašanj o bivanju in verovanju ter človekovemu razmerju do sočloveka in Boga. Celoten opis

13

13 € vključno z DDV
Na zalogi pri dobavitelju – predvidena odprema: 24.7.

Na zalogi pri dobavitelju

Pričakovani datum dostave oziroma osebnega prevzema artikla je naveden spodaj.

Dostava na dom predvidoma: 26.07.2018
Predvidena odprema za osebni prevzem LJ-BTC in LJ-Brnčičeva: 24.07.2018
Predvidena odprema za osebni prevzem Kranj, Maribor, Koper in Celje: 24.07.2018

Predstavitev

Opis artikla

Živi, sin Budnega (ar. Hajj ibn Jakdan) je zgodba o razvoju človeka, ki od najrosnejšega obdobja sovjega življenja živi ločen od civilizacije. Kljub temu v procesu napredovanja svojega uma pride do zaključkov o sebi in svetu, ki so v osnovi enaki tistim, do katerih se dokoplejo učeni možje. Delo je nastalo v dvanajstem stoletju, v obdobju srednjega veka, po svojem značaju pa bi ga prej uvrstili v obdobje renesanse.

Avtor tega zanimivega dela je Abu Bakr Ibn Tofajl (šp. Abentofáil, včasih latinizirano tudi kot Abubacer). Rodil se je okrog leta 1110 v mestu Wadi Aš, današnji Guadix, v bližini Granade. O njegovem zgodnjem življenju ni dosti znanega, gotovo pa je, da je študiral medicino in znanosti, ter postal vezir (minister, svetovalec) in glavni zdravnik na dvoru almohadskega sultana Abu Jakub-a. Almohadi (ar. al-muwahhidun) so bili ena od dveh maroški vladarski družin, ki je v obdobju po razpadu kordobanskega kalifata v 11. stoletju prevzela oblast nad muslimanskim delom iberskega polotoka. Čeprav so španski muslimani, dediči vodilne civilizacije v tem delu sveta, zviška gledali na prišleke iz Maroka, katerih tolmačenje islama je veljalo za ozkogledo, je vendarle res, da so ti vladarji, včasih nemara v nasprotju s stališči uradnega klera, vsaj zasebno podpirali učene može iz vseh delov svojega kraljestva. Ibn Tofajl je eden v verigi treh velikih španskih mislecev dvanajstega stoletja; njegov predhodnik je Ibn Badžža (lat. Avempace) iz Zaragoze, njegov naslednik pa znameniti ibn Rušd (lat. Averroës) iz Cordobe, katerga je sam uvedel v Abu Jakub-ov krog učenih, in kateri ga je leta 1182 tudi nasledil na mestu glavnega kraljevega zdravnika. Poleg državniških zadev in medicine, se je Ibn Tofajl ukvarjal še z astronomijo, filozofijo in pesništvom.

Lastnosti knjige:

  • Avtor: Ibn Tufayl, Muhammad ibn `Abd al-Malik
  • Jezik: slovenšcina
  • Založnik: KUD Logos
  • Zvrst: roman
  • Vezava: mehka
  • Število strani: 176
  • Dimenzije: 12,5×20 cm

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst romani
Založnik Avrora As
Vezanje mehka
Leto izdaje 2017
ISBN 9789617011081
Število strani 176