Nan Shepherd: Živa gora

Znamka: Naša številka: 1397064

Nan Shepherd: Živa gora

‚Živa gora‘ je emocionalna in intelektualna meditacija pesnice, ki je v naravi poslušala odtenke svojih misli in jih ubesedila v enkratno mešanico osebno izpovedne literature in filozofske meditacije. Celoten opis

18.9

18,90 €

Naša številka: 1397064

Predstavitev

Opis artikla

Nan Shepherd: Živa gora


Knjiga ‚Živa gora‘ prinaša poetične refleksije, ki jih je med hojo in raziskovanjem gorovja Cairngorms v škotskem Višavju v štiridesetih letih prejšnjega stoletja izpisala škotska pesnica in pisateljica Nan Shepherd. Gre za njeno najbolj znano delo ter klasiko škotske literature. Na izid v knjižni obliki je knjiga potem počakala vse do leta 1977. To duhovno raziskovanje surove pokrajine in neukročene narave spada med najboljša potopisna dela, ki so bila kadarkoli napisana v angleškem jeziku.

Gora, narava in človek se v tej knjigi tankočutno prepletajo med seboj, tesna povezanost živega in večnega pa v tem lirično povzdignjenem pisanju odpira vrata zaznave intenzivnemu in poglobljenemu dojemanju prvobitne pokrajine in mestu človeka v njej.

Gre za knjigo, ki je v svojem času že nakazovala, da je obdobje klasičnih potopisov mimo, saj gre za mešanico poezije v prozi, geopoetskega raziskovanja, preiskovanje narave vedenja, metafizičnega sprehajanja med različnimi religijami ter iskanja ljubezni in povezanosti v vsem, kar nas obdaja. Jezik v knjigi je zračen v obeh pomenih te besede, saj avtorica zaznava nianse v spreminjanju vremena, ki vpliva nanjo in njeno počutje, hkrati pa jo narava spodbuja, da ves čas preizkuša meje jezika in tega, kaj lahko izpove z njim.

Nan Shepherd: Živa gora

Lastnosti

Jezik slovenski
Založba UMco
Zvrst potopis
Vezava mehka
Število strani 162
Dimenzije 21 × 15 cm

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst potopis
Založnik UMco 
Vezanje mehka
Leto izdaje 2019
ISBN 9789617050349
Število strani 162