Iztok Osojnik, Globalni sistem za pozicioniranje

Znamka: Naša številka: 635973
 Iztok Osojnik, Globalni sistem za pozicioniranje

Iztok Osojnik, Globalni sistem za pozicioniranje

Ducat pesmi, zbranih med temi platnicami tvori koherentno, enovito, predvsem pa močno in v kontekstu Osojnikovega opusa bržkone tudi unikatno zbirko. Celoten opis

14.9

14,90 € vključno z DDV

Na zalogi pri dobavitelju

Pričakovani datum dostave oziroma osebnega prevzema artikla je naveden spodaj.

Dostava na dom predvidoma :29.01.2019
Predvidena odprema za osebni prevzem LJ-BTC, LJ-Brnčičeva in LJ-Šiška :29.01.2019
Predvidena odprema za osebni prevzem Kranj, Maribor, Koper in Celje :29.01.2019

Predstavitev

Opis artikla

Še vedno se živo spomnim priložnosti, ko sem prvič slišal katero izmed pesmi, ki so se navsezadnje znašle tu, v tej knjigi. Šlo je za tisto, napisano Posebej za to priložnost,se pravi, za branje na ljubljanski Metelkovi; Osojnik je bil v formi, njegov nastop oster, a ne brez humorja, njegov precej asociativno izpisan tekst pa nesramežljivo prežet ne toliko z angažmajem, kritično distanco, obsodbo ekscesov sodobnega sveta in kar je še tovrstnih, varnih leporečij, ampak prej z nekakšnim otipljivim, skorajda telesnim odporom, z urgentnostjo, z naelektrenim ogorčenjem, za povrh tokrat še prišiljenim, se pravi, okrepljenim in poglobljenim z lucidno, pekočo avtoironijo.

Tekst je gotovo imel tudi svoj lasten, hlasten ritem – ko bi ne zvenelo osladno, bi rekel, da hipnotičen -, ki je korpulentno, masivno besedilo sproti preobražal v eno najbolj gibkih, dinamičnih, kompaktnih in vratolomnih, skratka, živih pesmih.

Pesem, napisana posebej za tisto priložnost, je tisto priložnost dvignila zares visoko. Ko pa zdaj, z Globalnim sistemom za pozicioniranje, lahko taiste besede prebiram sam, na papirju in v trezni luči dneva, ugotavljam, da ni bilo vse v tistem večeru, v tistem nastopu, niti ne le v tisti pesmi.

Je sicer res, da Osojnik ne piše prvič o sodobnem človeku, ki je sestavljen iz 70 % vode, socialnega položaja, bančnega računa, zamišljenih jezikov, davčnih napovedi, fleksibilne zaposlenosti in podobne šare, niti prvič ne piše o sodobnem svetu, kjer imajo avtorske pravice v rokah Bill Gates in Warner Brothers itd., ki so konec koncev vsi eno in isto gigantsko omrežje, pa tudi avre (lastne) pesniške poklicanosti – figura pesnika se mu kaže kakor v sladkor vložena kisla kumarica – menda ne de(kon)struira prvič.

Kar se zdi na teh pesmih res novo, sveže in presenetljivo je njihov tonus, je njihova izjemna jezikovna magmatičnost. Čeprav nenehno tematizirajo paniko, stisko in absurd današnjega sveta, ostajajo, pisane v velikem zamahu, vseskozi krepke in neukročene, se pravi, vitalne. In zato tudi vžgejo – pa naj bo to na odru na Metelkovi ali pa med platnicami te knjige.

Spremna beseda: Goran Dekleva

°

  • ISBN 978–961–6717–20–5
  • založba LUD Literatura
  • leto izdaje 2008
  • dimenzije 17×18
  • strani 67
  • vezava mehka
  • jezik slovenščina

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst poezija
Založnik Primus
Vezanje mehka
Leto izdaje 2008
ISBN 9789616717205
Število strani 67