Donata Elschenbroich: Izkustveni svet predšolskega otroka

Znamka: Naša številka: 629118

Donata Elschenbroich: Izkustveni svet predšolskega otroka

Spodbude za starše in vzgojitelje ter vzgojna doživetja v prvih letih otrokovega življenja Kaj naj bi otrok v prvih sedmih letih življenja doživel, znal, vedel? Veselje do raziskovanja in navdušenje za nove izkušnje sta največja prav v letih pred vstopom v šolo. Donata Elschenbroich je zasnovala nenavaden katalog védenja in izkustev za sedemletnike. Nov, odprt vzgojni kánon za zgodnja leta – kot spodbuda in usmeritev za starše in vzgojitelje, kot izziv za vzgojno politiko. »Toplo priporočamo«. Psychologie heute »Treba bi bilo pregovoriti porodnišnice, da bi po en izvod te knjige dodajale v darilne vrečke z vzorci krem za nego dojenčka – kot negovalni pripomoček za dobro starševstvo.« Susanne Mayer v DIE ZEIT Celoten opis

18.95

18,95 € vključno z DDVRedna cena: 19,95 €, Prihranite 1 € (5 %)

Naša številka: 629118

Predstavitev

Opis artikla

So naši otroci opremljeni za prihodnost? Koliko vzgoje jim dolgujemo? Kaj naj bi otrok v prvih letih življenja doživel, znal, vedel? S čim naj bi vsaj prišel v stik?

Radovednost, veselje do raziskovanja in odprtost za nove izkušnje, za »izkustveni svet« v najširšem smislu, so največji prav v letih pred vstopom v šolo. Pritoževanje nad pomanjkljivostmi šolarjev je nadvse glasno, redkeje pa si vzgojitelji in snovalci kulturne politike zastavljajo vprašanje, katere vzgojne priložnosti dolgujemo predšolskim otrokom na začetku 21. stoletja.

Donata Elschenbroich je v pogovorih s starši, pedagogi, strokovnjaki na področju raziskovanja možganov, razvojnimi psihologi, podjetniki, prodajalci in brezposelnimi zasnovala seznam želja glede »izkustvenega sveta«; seznam vključuje praktične življenjske, socialne in motorične, pa tudi kognitivne in estetske sposobnosti ter izkušnje. Pri tem ne gre za katalog učnih ciljev, za seznam sposobnosti, ki jih je treba preverjati, temveč za nov, odprt kánon vzgojnih doživetij, ki otroke pripravljajo na življenje v spremenjenem svetu. Prihodnost se uči v vrtcu – zato se Donata Elschenbroich ozre tudi k zglednim pobudam v državah, kot so Anglija, Japonska, Madžarska in ZDA, ter v 15 »Vzgojnih miniaturah« ponudi obilico pobud za razvijanje izkustvenega sveta v vsakdanjem življenju, za naše otroke in z njimi – to je igra s poljubnim koncem, pri kateri ni poražencev, temveč le zmagovalci.

Če ste mama ali oče predšolskega otroka, ste se gotovo že kdaj vprašali: Kaj potrebuje moj otrok? Kako naj ravnam z njim? Kako naj mu pomagam, da bo odrasel v srečnega, ustvarjalnega, močnega, uspešnega človeka, ki se bo veselil življenja in polno užival v njem? Kakšno je srečno otroštvo?

Kako naj spodbujam otrokov razvoj? Ali naj otrok obiskuje čim več dejavnosti, ki mu bodo krajšale čas in se bo ob njih učil? Ali pa je bolje, če čim več časa preživi doma, pri mirni igri, kjer se razvija lastna ustvarjalnost, samoiniciativnost, domiselnost?

Katere igrače so primerne v katerem starostnem obdobju? Kdaj naj otrok začne uporabljati računalnik? Ali je prav, če otroka spodbujam pri učenju črk? Kaj pa tuji jeziki?

Če ste vzgojiteljica ali vzgojitelj v vrtcu, ste se gotovo že kdaj vprašali: Kaj najbolj potrebujejo naši otroci? Otroci, ki imajo – tako je videti – vsega dovolj in preveč; ki toliko vedo in znajo, pa so hkrati tako nesamostojni; ki jim starši nudijo vse, pa vendar nenehno nekaj pogrešajo; ki so obdani s kupi igrač in zabavne elektronike, pa so vendar kar nekako zdolgočaseni?

Kako naj otroke čim bolje pripravimo na vstop v šolo, ne da bi jih bremenili s suhoparnim »šolskim« učenjem? Ali pa sploh ne potrebujejo učenja, temveč le prosto igro? In seveda toplino, varnost, zavetje?

Odgovarja vam priznana nemška strokovnjakinja za predšolsko vzgojo, avtorica pričujoče prodajne uspešnice.

Ta sveža in drzna knjiga staršem pomaga odkrivati in razvijati zaklade, ki jih je njihov otrok prinesel s seboj na svet. Knjiga ne predpisuje, temveč kot na bogatem jedilnem listu ponuja obilje vzgojno-izobraževalnih spodbud, ki nam pomagajo polno izkoristiti otrokovo radovednost, njegovo neverjetno vedoželjnost in sposobnost učenja.

Vrtec, pravi avtorica, naj bo laboratorij, atelje, delavnica. Svet naj bo velika, pisana pustolovščina. Spoznali bomo, kako lahko svoje otroke vzgajamo za nepredvidljivo, stresno življenje v 21. stoletju.

Pomagajmo otrokom ohraniti živo čudenje, izvirno ustvarjalnost in prekipevajočo samozavest zgodnjega otroštva – te bisere otroške narave, ki z vstopom v šolo začnejo žalostno usihati. Knjiga bo v osvežujoč navdih tudi osnovnošolskim učiteljem, ki se sprašujejo, zakaj današnjih otrok nič več ne zanima in zakaj so tako nemirni.

Besedilo je nastalo na podlagi triletne raziskave v petih državah kot plod 150 intervjujev s starši, vzgojitelji, učitelji, delavci, pedagogi, podjetniki, otroki … Nepogrešljivo branje za starše, vzgojitelje in učitelje.

  • podnaslov Spodbude za starše in vzgojitelje ter vzgojna doživetja v prvih letih otrokovega življenja
  • založba Filargo publishing
  • leto izdaje 2012
  • dimenzije 16,0 × 23,0 cm
  • strani 240
  • vezava mehka
  • jezik slovenščina

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst partnerstvo, zakon
Leto izdaje 2012
Število strani 214