Kruh, Marija Prajner (trda, 2012 (1. ponatis))

Znamka: Naša številka: 637405

Kruh, Marija Prajner (trda, 2012 (1. ponatis))

Vsakdanji in praznični 100 preizkušenih receptov za vse vrste kruha in krušnih izdelkov, koristni nasveti izkušene mojstrice, ki vodi tečaje za peko kruha po vsej Sloveniji ter priprava testa in pletenje testa v mikavne oblike. Celoten opis

33.31

33,31 € Vključno z DDV

Naša številka: 637405

Predstavitev

Opis artikla

"Brez ljubezni in truda ni kruha.

Poznate tisti vabljivi in prijetni vonj, ko zadiši po kruhu? Po navadi prinesemo svež in topel kruh iz pekarne ali trgovine, sami ga spečemo le tu in tam ali ob prazničnih priložnostih. Zadnja leta pa se navade spreminjajo. Ponovno se oživlja bogato razvejeno in raznoliko izročilo o krušnih izdelkih, mesenju ter oblikovanju testa in peki krušnih izdelkov. Na dolgoletni strokovni poti sem ga prenašala na dijake živilske stroke, v današnjem času pa ga vse pogosteje širim na delavnicah društev kmečkih žena in drugih etnoloških skupin po vsej Sloveniji.

Danes se vse več ljudi nagiba k zdravemu načinu prehranjevanja. Po eni strani zaradi spoznanj o zdravem življenju, po drugi pa zaradi zdravstvenih težav se odločajo za peko kruha doma. Ne nazadnje je kruh osnovno živilo, tesno povezano s pridelavo žita, in ima pri nas večstoletno tradicijo. Je pomemben člen v vsakdanji prehranjevalni verigi vsakega izmed nas. Nekoč so pripravljali in jedli bolj temne in mešane vrste kruha, v zadnjem stoletju naraščajoče blaginje pa pripravljamo bele, mlečne, praznične in celo vrsto polnovrednih kruhov, z dodatki semen, začimb, zelenjave, sadja in eksotičnih okusov. Doma jih lahko pečemo v različnih pečicah, od električne do indukcijske, znova pa smo začeli ceniti tudi peko v krušnih pečeh.

V pričujoči knjigi o peki kruha sem zbrala skoraj 100 preizkušenih receptov za raznovrstne krušne izdelke, za konec pa sem postregla še z nekaj brezglutenskimi vrstami kruha. Krušne izdelke sem razdelila glede na njihov zgodovinski razvoj, najprej na temne in mešane vrste kruha, polnovredni kruh, pirin kruh, beli kruh in drobno mlečno pecivo, praznične vrste kruha in brezglutenski kruh. Posamezni recept prinaša sestavine za vzhajano testo, nazorno in razumljivo opiše zamesitev, nekajkratno vzhajanje posameznega testenega izdelka, njegovo pečenje in doda pekovske namige za vsakogar.

Okusi posameznika so različni, zato naj vsak sam preizkusi recept in po svojih željah doda ščepec lastnega priokusa in pripravi kruh, ki je samo njegov in najboljši. Če nam ne uspe prvič, se ponovno potrudimo in z dobro voljo preizkusimo še enkrat, počasi, vztrajno, z ljubeznijo. Tako se peče kruh." (Marija Prajner, iz spremne besede)

„Skoraj sto preizkušenih receptov za različne krušne izdelke, čudovite fotografije, nazorni postopki, dodatni pekovski namigi in izvirno oblikovanje priročnika (za kar gredo zasluge mag. Suzani Duhovnik, vodji likovno-tehnične redakcije na založbi MK), bodo gotovo še mnoge nagovorili, da se prvič ali znova, lotijo peke domačega kruha.“ (Renate Rugelj, Bukla)

Tehnične podrobnosti:

  • podnaslov: Vsakdanji in praznični
  • ISBN: 9789610116547
  • založba: Mladinska knjiga
  • leto izdaje: 2012 (1. ponatis)
  • dimenzije: 26,5 × 21,5 cm
  • strani: 238
  • vezava: trda
  • jezik: slovenščina

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst kulinarika
Založnik Mladinska Knjiga
Vezanje trda
Leto izdaje 2012
ISBN 9789610116547
Število strani 238