Kolesarske čelade

Kolesarska čelada učinkovito ščiti glavo kolesarja pri morebitnem padcu s kolesa. Ključnega pomena je njena velikost. Čelada se mora brezhibno prilegati glavi in držati na mestu. Kako izbrati primerno čelado za gorsko ali cestno kolo? Svetovali vam bomo, tudi če potrebujete čelado za spust ali BMX!

Prikaži več

Kako izbrati čelado za kolo – velikost čelade

Pravo velikost kolesarske čelade za kolo določite tako, da izmerite obseg glave tik nad obrvmi. Čelada se mora pravilno prilegati glavi tudi med nagibanjem in hitrimi gibi. Ne sme drseti vstran ali se nagibati v smeri obraza. Obenem nas ne sme tiščati ali stiskati.

Obseg glave v centimetrih Ustrezna velikost čelade
55 – 56 cm S
57 – 58 cm M
59 – 60 cm L
61 – 62 cm XL

* Preglednica je zgolj informativne narave, velikost je odvisna tudi od konkretnega proizvajalca kolesarskih čelad.

→ Velikost kolesarske čelade je običajno mogoče delno prilagoditi z nastavitvijo zaponk in oblazinjenja.

NAMIG!

Udobje med vožnjo bodo znatno povečala tudi primerna kolesarska oblačila.

Cestna kolesarska čelada

Cestna čelada je vedno prilagojena za hitro kolesarjenje in odlične dosežke na utrjenih poteh. Zato pri izbiri pazite na aerodinamično obliko in majhno težo. Lupina čelade mora biti preluknjana za neoviran pretok zraku, ki preprečuje močno potenje. Sistem zapenjanja naj bo kar se da preprost, tako boste potrebovali manj časa, da si nadenete in snamete čelado.

MTB kolesarska čelada

MTB kolesarska čelada mora imeti trdno konstrukcijo in šilt, ki med vožnjo po terenu ščiti glavo pred vejami ali kamenčki. Prepričajte se, da je čelada opremljena z odprtinami in mrežico, ki preprečujejo vdor nečistoč.

→ Pazite tudi na majhno težo in kakovostno oblazinjenje.

Kolesarska čelada za BMX

Čelada za BMX ali tako imenovana dirt čelada je zasnovana za ekstremno vožnjo in izvajanje trikov. Mora dobro varovati zatilje in ušesa. V primerjavi s prejšnjimi vrstami čelad je bistveno bolj trdna z manj odprtinami za pretok zraka.

→ Če se aktivno posvečate vožnji z BMX kolesom, poiščite čelado z odstranljivo zaščito spodnje čeljusti.

Kolesarska čelada za rekreativno vožnjo

Čelada za rekreativno kolesarjenje je primerna za vse, ki nimajo posebnega sloga in kolesarijo le občasno ter praviloma prevozijo le krajše razdalje. Čelada se mora trdno prilegati glavi in ščititi predvsem lobanjo. Lahko ima šilt, ki zagotavlja delno zaščito pred soncem. Prednost je trdno, a preprosto zapenjanje na zaponko.

Kolesarska čelada za downhill

Kolesarska čelada za downhill sodi med najbolj trpežne čelade. Kolesarja mora zaščititi tudi pri padcu z veliko hitrostjo, zato ima dolg šilt in obvezno tudi ščitnik čeljusti (integralna čelada). Pogoj je tudi maksimalna trpežnosti in trdnost ter bogato oblazinjenje, navkljub slabšemu prezračevanju in težjemu nadevanju ali snemanju.

Integralna kolesarska čelada

Integralne kolesarske čelade ščitijo celotno glavo, vključno z zatiljem, vratom in čeljustjo. Ščitnik čeljusti je fiksno pritrjen na preostali del čelade, zato ga ni mogoče enostavno odstraniti.

→ Te čelade se uporabljajo v najzahtevnejših kolesarskih disciplinah (npr. Freeride, enduro, downhill itd.), kjer obstaja velika nevarnost padcev in poškodb.

Kdaj je nošenje kolesarske čelade obvezno?

V Sloveniji so kolesarske čelade med vožnjo obvezne za kolesarje, mlajše od 18 let. Čelada mora biti pravilno nameščena in ustrezno zapeta. V nekaterih državah članicah EU so kolesarske čelade na določenih cestnih odsekih obvezne tudi za odrasle kolesarje.

Kaj ne sme manjkati kakovostni kolesarski čeladi?

  • Kakovostno zračenje – zagotavlja dobro kroženje zraka znotraj čelade.
  • Šilt – zaščita pred vejami in drobnimi kamenčki.
  • Pralni vložek – prednost za enostavno vzdrževanje čelade.
  • Trakovi za zapenjanje – z zaponko ali sodobnim zategovanjem s pomočjo kolesca.
  • Odsevni elementi – varnostni elementi, povečajo vidljivost pri vožnji po terenu in cesti.
Melon čelada Urban Active Plastered White, bela, XL

Melon čelada Urban Active Plastered White

74,83 €

Lahka, varna in elegantna čelada, proizvajalca Melon, bo ščitila glavo na vaših kolesarskih podvigih. Na čeladi so motivi obližev.

Dostava Mimovrste

Kolesarska čelada

Kolesarska čelada bi vas morala spremljati na vsakem izletu s kolesom. V spletni trgovini mimovrste=) lahko izbirate med ženskimi kolesarskimi čeladami, moškimi kolesarskimi čeladami in otroškimi kolesarskimi čeladami, okrašenimi z otroškimi motivi.

Ženske kolesarske čelade

Ženske kolesarske čelade so primerne za ženske. Na voljo so v številnih barvnih različicah, zato lahko pri izbiri upoštevate videz in stil preostale kolesarske opreme. Nekateri modeli imajo na zadnji strani odprtino, skozi katero lahko udobno potegnete čop ali kito.

Moške kolesarske čelade

Kolesarske čelade moških velikosti in modelov. Od ženskih čelad se bistveno ne razlikujejo, vendar so v nekaterih primerih bolj robustne.

Otroške kolesarske čelade

Kolesarske čelade krasijo otroški motivi vseh vrst. Čelade imajo učinkovito, a preprosto zapenjanje, ki ga bodo znali uporabljati tudi najmlajši otroci.