Andrej Brvar: Material, trda

Andrej Brvar: Material, trda

Številka: 637692
Pesniška zbirka Material v kalejdoskopsko mešanico podob, občutij, zgodb in ironičnih komentarjev povezuje skrivnostno podobo sveta, ki se nudi pesnikovemu vzradoščenemu, a že tudi z leti izmodrenemu pogledu. Celoten opis
24 €
Vključno z DDV
22,97 €
Dostava Mimovrste

Pri dobavitelju

2.12. predviden osebni prevzem
Prevzemna mesta
 
6.12. predvidena dostava na dom
 

Številka: 637692

Predstavitev

Če avtor na eni strani ostaja zvest svoji ekstatični, erotično odprti drži dionizičnega uživalca zemeljskih sadov, se na drugi strani čedalje bolj zamolklo oglaša odmev Orfejeve razločenosti od Evridike ─ neukinljiva, a edino plodovita razdalja med pesniško besedo in njenim predmetom. Hipni opoj ljubečega telesa se podaljša v senco minevajočega časa, v nedrjih življenja pa zazeva praznina slovesa, odsotnosti, izgona. Z minljivostjo vsega človeškega sprijaznjeni pesnik se zazre v temno zenico najvišjega dne in s hudomušnim, »hvaležnosti polnim nasmehom« vzame nase svojo orfejsko poklicanost in usodo ─ bralca pa povabi, da vstopi na ta mimobežni vlak pesniških utrinkov kjerkoli in kadarkoli z njega tudi izstopi.


Andrej Brvar (1945), pesnik, publicist in dolgoletni urednik za leposlovje, je bil od samega začetka svojega ustvarjanja povezan z družbenokritičnimi in avantgardističnimi tokovi: tako je kot član skupine 442, ki je združevala znane slovenske umetnike, leta 1969 sodeloval v gledališki predstavi Žlahtna plesen Pupilije Ferkeverk v režiji Dušana Jovanovića. Družbenokritične so tudi njegove pesmi, ki so zbrane v enajstih pesniških zbirkah in izborih. Brvarjevo poezijo, ki se ogiba hitrih klasifikacij, zaznamuje tudi žlahtni vitalitalizem, spoj realizma z modernizmom, ki pa stoji v tesni, metonimični bližini z objektivnim svetom. Za svoj opus, ki obsega tudi številna dela za otroke in mladino ter prvi antološki prikaz slovenske pesmi v prozi, je redno prejemal priznanja stroke, med drugimi tudi nagrado Prešernovega sklada, dvakratno Glazerjevo listino in Kajuhovo nagrado.

  • ISBN 9789612425937
  • založba Študentska založba
  • leto izdaje 2013
  • dimenzije 14,5 × 21 cm
  • strani 172
  • vezava trda
  • jezik slovenščina