Alenka Klemenc: Kako je biti jaz?

Znamka: Naša številka: 631832

Alenka Klemenc: Kako je biti jaz?

Knjiga o fantu z Aspergerjevim sindromom Knjiga Kako je bit jaz na posrečen način celostno predstavlja problematiko Aspergerjevega sindroma (AS). Prvič so v eni knjigi zbrani tako osebna izpoved staršev in osebna izpoved otroka (z mnogo ilustracijami), kot tudi medicinska opredelitev in terapevtsko ovrednotenje doživljanja družine, ki se sooča s to motnjo. Celoten opis

18.6

18,60 € vključno z DDVRedna cena: 20 €, Prihranite 1,40 € (6 %)

Predstavitev

Opis artikla

Najprej spregovori otrokov oče; približa nam svojo stisko ter sočutje do otroka, ranljivost na odzive zunanjega sveta, pregorelost staršev ter neverjeten pogum pri sočanju z otrokovo diagnozo.

Simpatični osrednji del knjige nas popelje v svet otroka z AS, ki želi pripadati, je radoveden ter se želi vključiti v svet odnosov, vendar na zelo svojski način. Skozi pretanjeno oblikovano zgodbo se lahko zelo močno vživimo v svet otroka, za katerega marsikdo v „realnem življenju“ trdi, da je brez notranjega sveta, da je prazen, brezčuten in neobvladljiv. In prav to je največja vrednost tega dela; odpiranje sveta, ki je sicer za navadne ljudi in situacije povsem zaprt in nepregleden.

V nadaljevanju sta prispevka dveh strokovnjakinj. Branka D. Jurišič nazorno opiše pojav AS ter bralce seznani z osnovami pedagoške obravnave. Še posebej so dobrodošli opisi metod za odpravljanje primanjkljajev in uvajanje nadomestnih strategij. Takega prispevka o AS v slovenski literaturi še nismo zasledili. Podobno „ekskluzivnost“ ima tudi prispevek dr. Katarine Kompan Erzar. Ta se osredotoča na družino: na razmere med družinskimi člani in rast družine skozi časovno sklenjena obdobja; od spoznavanja, da njihov otrok odstopa od svojih vrstnikov, soočanja s lastnimi čustvi in občutki krivde do normalizcije v odnosih – med družinskimi člani, odnos družine do šole, prijateljev in širše okolice.

Vsebina knjige presega vse, kar je bilo doslej v slovenskem literarnem in strokovnem prostoru zapisanega na temo AS. Namenjena je strokovnjakom, družinam in širši javnosti ter je povsem novo izhodišče za razvoj ustrezne drže do AS.

  • podnaslov Knjiga o fantu z Aspergerjevim sindromom
  • ISBN 9789619309629
  • založba DZC Janeza Levca
  • leto izdaje 2012
  • dimenzije 20,5 × 24,5 cm
  • strani 95
  • vezava trda
  • jezik slovenščina

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst knjige nad 10 let
Založnik Avrora As
Vezanje trda
Leto izdaje 2012
ISBN 9789619309629
Število strani 95